Prethodni članak
Sljedeći članak

Rajku Jutriši povelja i plaketa s likom Gjure Stjepana Deželića

Veliko priznanje za tajnika Vatrogasne zajednice KZŽ


U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Druškovec u četvrtak, 15. travnja 2021. godine, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković svečano je uručio “Povelju i plaketu s likom Đure Deželića” Rajku Jutriši.

 

Riječ je o jednom od najviših vatrogasnih priznanja za životno djelo koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica. Rajko Jutriša obnaša dužnost tajnika Vatrogasne zajednice KZŽ, a član je DVD-a Druškovec, koje djeluje u sklopu VZO Huma na Sutli. Rođen je 20.03.1956. u Druškovcu Humskom, općina Hum na Sutli, a član matičnog društva je od 15. veljače 1972. godine. Po zvanju je vatrogasni časnik I klase. Dužnost tajnika Vatrogasne zajednice KZŽ obnaša od 2009. godine kao tajnik - volonter. Jutriša nikada nije bježao od odgovornosti i dužnosti u vatrogastvu, pa je tako u svom društvu bio zapovjednik od 1978. do 1984. godine, tajnik od 1992. do 2009., a aktualni je predsjednik od 2009. godine. U općinskoj vatrogasnoj zajednici bio je tajnik od 1993. do 1995. i od 2001. do 2017., a trenutno je pri kraju prvog mandata kao predsjednik zajednice. Ujedno je i aktivni član Odbora Hrvatske vatrogasne zajednice za informativno - promidžbenu i nakladničku djelatnost od 2013. te član Odbora za osposobljavanje VZ KZŽ, a 1994. bio je i jedan od osnivača VZ KZŽ. Obavljajući razne odgovorne dužnosti u DVD-u Druškovec zaslužan je za uređenje vatrogasnog doma, nabavu vatrogasnih vozila i vatrogasne opreme, prijemu novih članova u društvu, školovanje vatrogasnih kadrova, radu sa vatrogasnom mladeži. Mentor je za rad sa vatrogasnom mladeži.

 

 Jedan od osnivača VZ KZŽ

Nakon novog ustrojstva lokalne samouprave sudjeluje u osnivanju Vatrogasne zajednice općine Hum na Sutli  i aktivno se uključuje u njen rad kao tajnik VZO, te cijelo vrijeme aktivno sudjeluje u nabavi vatrogasnih vozila i opreme za društva udružena u VZO Hum na Sutli. Posebno treba napomenuti aktivnost VZO Hum na Sutli iz 2006. godine kada su kupljena 3 nova mala navalna vozila i vatrogasna platforma. Njegovo matično društvo - DVD Druškovec danas posjeduje malo navalno vozilo Iveco, vozilo za gašenje šumskih požara Unimog-Mercedes, zapovjedno vozilo Land Rover, te potrebnu vatrogasnu opremu prema Pravilniku.

 

U poboljšanju rada VZ KZŽ zapažen je njegov doprinos na svim poljima. Posebno treba napomenuti njegov doprinos  u aktivnostima oko školovanja vatrogasnih kadrova, poboljšanju rada sa djecom i mladeži i poboljšanju komunikacije između DVD-a i VZ KZŽ. Sudionik je humanitarnih i komunalnih akcija na razini lokalne zajednice i KZŽ. Rajko Jutriša je 48 godina aktivan član vatrogasne organizacije i za svoj rad i zalaganje i do sada je primio je brojna Vatrogasna odlikovanja, od spomenica za 10, 20, 30 i 40 godina, preko brončanih i srebrnih medalja i plamenica do zlatne vatrogasne medalje, odlikovanja za posebne zasluge i spomenice vatrogasni veteran.

 

Primitak povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića vrhunac je priznanja za njegov dugogodišnji rad u vatrogasnim organizacijama. No, valja napomenuti da je Jutriša i sudionik domovinskog rata 1991. -1995. godine, pričuvni natporučnik Hrvatske vojske, nositelj Spomenice Domovinskog rata, Spomenice Domovinske zahvalnosti i Odlikovanja  Red Hrvatskog trolista. Impresivan je životopis Rajka Jutriše, koji je tako iz ruku Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića i više nego zasluženo primio ovo veliko vatrogasno priznanje, povelju i plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića. Svečanosti koja je organizirana prema epidemiološkim mjerama, prisustvovali su i načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, predsjednik i zapovjednik VZ KZŽ Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić, te članovi DVD-a Druškovec, ali preostala tri društva iz VZO Hum na Sutli (Straža, Klenovec i Prišlin-Hum). Skuliber i Lovrenčić uručili su Jutriši i mali poklon ispred VZ KZŽ. 

 

 

 

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook

IZVANREDNI DOGAĐAJI: -prometna nesreća na autocesti A3 na 198+000 km između čvora LUŽANI i čvora SLAVONSKI BROD ZAPAD u smjeru Lipovca. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h;  -teretno vozilo u kvaru na autocesti A3 na 45+400 km između čvora O...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program