Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Hum na Sutli kreće u dogradnju vrtića Balončica koji će na krovu imati igralište!

Osim vrtića, od značajnijih projekata, načelnik ističe rekonstrukciju i obnovu stare kinodvorane u novi interpretacijski i multimedijalni centar, zatim dogradnju knjižnice i uređenje novog, funkcionalnijeg prostora za glazbenike limene glazbe koji će imati i mali amfiteatar


U koraku s vremenom i uvijek usmjereni prema budućnosti, općina Hum na Sutli, smještena u najzapadnijem dijelu Krapinsko – zagorske županije, donijela je proračun za 2024. godinu, postavljajući temelje za daljnji razvoj i prosperitet svojih građana. U ovoj godini proračun će, kao i do sada, biti ključni dokument koji će oblikovati put lokalne zajednice, određujući prioritete, projekte i investicije koje će imati dugoročne benefite. Na samom početku valjda istaknuti kako je ovogodišnji proračun Huma na Sutli najveći do sada čime se postiže financijska stabilnost i ono još važnije - briga o civilnom društvu svih oblika. U razgovoru s općinskim načelnikom Zvonkom Jutrišom saznali smo kako se planira raspodjela sredstva, kako će ona koristiti dobrobiti građana i na koji će način poticati razvoj zajednice.

ZL: Kako ste zadovoljni s poslovanjem prošle godine? Je li završila prema očekivanjima? Da li biste nešto mijenjali?

Jutriša: Bitno je naglasiti da smo sve planirano i izvršili. Dapače, glede cestovne infrastrukture (nerazvrstanih općinskih cesta), a zahvaljujući ''potresnom događaju'' na području Krapinsko – zagorske županije iskoristili smo sredstva Fonda solidarnosti te obnovili 11,5 kilometara oštećenih cesta i sanirali dva veća klizišta. Kod planiranja aktivnosti uvijek vodimo računa o davanju prednosti projektima koji moraju imaju određeni prioritet u realizaciji.

ZL: Proračun Općine Hum na Sutli za 2024. godinu iznosi 5.050.000 eura, što je najveći iznos do sada. Koji su projekti na koje će se potrošiti najviše financijskih sredstava?

Jutriša: Proračun za 2024. godinu je planiran na realnim osnovama, s time da u planiranim sredstvima nisu uključena financijska očekivanja s osnova projekata koji su prijavljeni na određene natječaje, te očekivanja sredstava EU fondova. Proračun za ovu godinu zasigurno je najveći do sada, a pri tome je važno naglasiti da smo se u posljednje dvije godine u trošenju proračunskog novca ponašali prilično racionalno i štedljivo, te smo na taj način osigurali prijenos u iznosu 1,5 milijuna eura u 2024. Moram naglasiti da smo vodili brigu kako stvoriti pretpostavke za dogradnju novog dječjeg vrtića za tri nove vrtićke skupine, novu kuhinju, te obnoviti sustav grijanja. Mislim da ćemo u tome uspjeti, izrađuje se glavni projekt, te će se uskoro zatražiti građevinska dozvola za gradnju. Projektantski troškovnik od prilike iznosi 1, 5 milijuna eura, od čega je 488.000 eura potpore od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Specifičnost projektnog rješenja biti će u tome što će dječja igrališta biti napravljena na krovu zgrade, s obzirom da ćemo postojećom gradnjom uzurpirati postojeće dječje igralište vrtića Balončica. Dogradnjom objekta dižemo kapacitet vrtića sa dosadašnjih 175, na 225 djece. Ostali značajni projekti u ovoj godini su komunalna infrastruktura (ceste, odvodnja, klizišta, nogostupi...), a značajna sredstva svake se godine dodjeljuju za rad naših udruga, osnovnoj školi za tvz. standard iznad standarda, a što ne financira ni ministarstvo, a ni KZŽ. Svake se godine izdvajaju značajna sredstva i za stipendije učenika i studenata, financijski se podupiru roditelji prilikom rođenja djeteta, vrtić, produženi boravak u školi …. Značajna su sredstva povećana za vatrogastvo, za njihovo redovno funkcioniranje, VZO, te nabavke nove auto platforme.

ZL: Koje biste druge projekte istaknuli kao primarno važne?

Jutriša: Tri su još značajna projekta, a za koje smo izradili svu potrebnu dokumentaciju, te ih prijavili na određene nacionalne i europske natječaje. To je rekonstrukcija i obnova stare kinodvorane u novi interpretacijski i multimedijalni centar s puno novih sadržaja, a imajući u vidu i potpuno nova i tehničko tehnološka rješenja. Projekt je zahtjevan i predviđen trošak je oko tri milijuna eura. Tu je i dogradnja knjižnice, sadržajno oplemenjena i obogaćena u prizemlju općinske zgrade, također i uređenje novog funkcionalnijeg prostora za glazbenike limene glazbe Vetropack Straže. S vanjske strane zgrade predviđen je mali amfiteatar, a vrijednost projekta prelazi milijun eura. Valja spomenuti i projekt rekonstrukcije drenaže, te obnovu novog travnatog terena na nogometnom igralištu NK Straža u Lastinama.

ZL: Kako ste uzeli u obzir potrebe građana i dionika pri izradi proračuna?

Jutriša: Uglavnom se radi na projektima kontinuiteta, a učešće u kreiranju proračunskih elemenata proizlazi iz rada mnogih komisija kao pomoćnih tijela Općinskog viječa. Značajni udio u tome čine mnoge udruge, a posebno veći dio aktivnih članova općinskog vijeća.

ZL: Vrlo je važan segment vašeg upravljanja pomoć mladim obiteljima prilikom kupnje ili gradnje prve nekretnine, a od ove godine uveli ste i jedan novitet! O čemu se radi?

Jutriša: Moram naglasiti brigu Općine za mlade Humčane od rođenja pa do trenutka stvaranja obiteljskog miljea. Tako smo do sada od uvođenja prve mjere za mlade obitelji kupnja stana ili gradnja kuće izdvojili oko 60.000 eura, a radi se o mjeri jednokratne pomoći obitelji u iznosu od 6.650 eura. Od ove godine uveli smo još jednu dodatnu mjeru također za mlade obitelji (do starosti 40 godina). Korisnici mjere moći će ostvariti financijsku potporu u iznosu od 2.660 eura za adaptaciju vlastitog stambenog prostora.

ZL: Na kraju, a da se vratimo na početak - kako će proračun doprinijeti dugoročnom planiranju i održivosti lokalne zajednice?

Jutriša: Pa zaključit ću s time da na mladima svijet opstaje. Mi smo svih ovih godina posvećivali mnogo pažnje mladima, a to smo ove godine samo još malo ''podebljali''. Briga o civilnom društvu svih oblika na prvom nam je mjestu.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook