Prethodni članak
Sljedeći članak

„Obitelj i ja u njoj“ - prva aktivnosti projekta podrške roditeljstvu u Humu na Sutli

Projekt „Obitelj i ja u njoj“ usmjeren je ka promicanju ravnopravnog roditeljstva te stvaranju poticajnog okruženja u kojem i roditelji i djeca razvijaju svoj potencijal i ostvaruju zdravu obiteljsku klimu


Održana je početna konferencija projekta „Obitelj i ja u njoj“, kao prva aktivnosti ovog projekta podrške roditeljstvu. Po otvaranju početne konferencije, mogla se pogledati kratka video prezentacija o projektu, ciljevima i planiranim aktivnostima. Složivši se kako je provedba ovog i sličnih projekata i više nego potrebna u vremenu u kojem živimo, okupljenima su se obratili predstavnici projektnih partnera kako bi pozdravili projektnu ideju.

Projekt „Obitelj i ja u njoj“ usmjeren je ka promicanju ravnopravnog roditeljstva te stvaranju poticajnog okruženja u kojem i roditelji i djeca razvijaju svoj potencijal i ostvaruju zdravu obiteljsku klimu. Provedbom ovog projekta omogućit će se potpora obiteljima za postizanje „dobrog roditeljstva“ i nastanak pozitivnog doživljaja roditeljstva u oba roditelja, ojačat će roditeljsko znanje, vještine i kompetencije te promicati vrijednost dobrog roditeljstva. Time će se stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje za cjelokupnu obitelj. Osim izravnih promjena, zajednica će dugoročno ostvariti dobrobiti potaknutog razvoja i promicanja ravnopravnog roditeljstva te podizanje razine uključenosti očeva u razvoju djeteta. Takvo će okruženje kroz uključenost očeva u odgoj djeteta potaknuti i bliskost između partnera, te će se osjetno promijeniti i ukupna bračna i obiteljska kvaliteta te podignuti stupanj obiteljske potpore s obzirom kako veća uključenost očeva doprinosi i majkama i očevima i djeci.

Projekt je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2021. godinu u iznosu od 70.000,00, dok je cjelokupna vrijednost projekta 80.000,00 kn. Provodi ga Udruga žena „Humsko srce“ u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Krapina, Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije te Općinom Hum na Sutli u trajanju od 8 mjeseci, od rujna 2021. godine, pa do travnja 2022. godine.

Roditeljstvo je važna i zahtjevna životna uloga koja očevima i majkama predstavlja izazov i čiji je ishod unaprijed neizvjestan. Kada govorimo o roditeljstvu, većinom se misli na majčinstvo, dok su očevi često stavljeni u drugi plan unatoč tome što otac ima veliku ulogu u razvoju djeteta od najranije dobi. Emocionalna sigurnost, socijalna prilagodljivost te bolja društvena povezanost i kontrola ponašanja, samo su neke od pozitivnih posljedica uključenosti oca u razvoju djeteta. Projekt „Obitelj i ja u njoj“ usmjeren je na poticanje očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu te će se upravo iz tog razloga organizirati veći broj raznolikih, a efikasnih aktivnosti. Kako su očevi zadovoljniji sudjelovanjem u grupama samo za očeve, jer u njima mogu sudjelovati na drugačiji način nego kad su u grupama zajedno s majkama, veći broj aktivnosti osmišljen je upravo za njih. Osim 6 edukativnih radionica pod stručnim vodstvom partnerskih javnih ustanova, u sklopu projekta organizirat će se i mreža očeva „Tata od zanata“ te aktivan boravak očeva i djece u parku prirode „Papuk“ uz posjetu adrenalinskom parku unutar njega. Također, izradit će se i edukativni te promotivni materijali sa savjetima i smjernicama za veću uključenost očeva kao i kanali na društvenim mrežama. S obzirom kako je veoma važno da majke potaknu, podržavaju i ohrabruju očeve prilikom njihove uključenosti, aktivnosti će također biti usmjerene i na njihovu edukaciju, a svi će sudionici u aktivnostima po završetku projekta dobiti potvrdu o sudjelovanju. Rezultat provedenog projekta bit će roditelji, a posebice očevi, osnaženi za „dobro“ i odgovorno roditeljstvo što će rezultirati zdravom, uspješnom i zadovoljnom djecom.

Kako je sudjelovanje u aktivnostima potpunosti besplatno, pozivaju se sve zainteresirane obitelji, a posebice očevi i oni koji se u toj ulozi nalaze, neovisno o dobi i bračnom/partnerskom statusu, s područja Krapinsko-zagorske županije na sudjelovanje u projektnim aktivnostima. Sve informacije o nadolazećim aktivnostima moći će se pronaći na facebook stranici projekta „Obitelj i ja u njoj“.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na državnoj cesti DC1 između izlaza Pojatno i rotora Westgate u smjeru Zagreba.   Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program