Prethodni članak
Sljedeći članak

„Obitelj i ja u njoj“ - prva aktivnosti projekta podrške roditeljstvu u Humu na Sutli

Projekt „Obitelj i ja u njoj“ usmjeren je ka promicanju ravnopravnog roditeljstva te stvaranju poticajnog okruženja u kojem i roditelji i djeca razvijaju svoj potencijal i ostvaruju zdravu obiteljsku klimu


Održana je početna konferencija projekta „Obitelj i ja u njoj“, kao prva aktivnosti ovog projekta podrške roditeljstvu. Po otvaranju početne konferencije, mogla se pogledati kratka video prezentacija o projektu, ciljevima i planiranim aktivnostima. Složivši se kako je provedba ovog i sličnih projekata i više nego potrebna u vremenu u kojem živimo, okupljenima su se obratili predstavnici projektnih partnera kako bi pozdravili projektnu ideju.

Projekt „Obitelj i ja u njoj“ usmjeren je ka promicanju ravnopravnog roditeljstva te stvaranju poticajnog okruženja u kojem i roditelji i djeca razvijaju svoj potencijal i ostvaruju zdravu obiteljsku klimu. Provedbom ovog projekta omogućit će se potpora obiteljima za postizanje „dobrog roditeljstva“ i nastanak pozitivnog doživljaja roditeljstva u oba roditelja, ojačat će roditeljsko znanje, vještine i kompetencije te promicati vrijednost dobrog roditeljstva. Time će se stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje za cjelokupnu obitelj. Osim izravnih promjena, zajednica će dugoročno ostvariti dobrobiti potaknutog razvoja i promicanja ravnopravnog roditeljstva te podizanje razine uključenosti očeva u razvoju djeteta. Takvo će okruženje kroz uključenost očeva u odgoj djeteta potaknuti i bliskost između partnera, te će se osjetno promijeniti i ukupna bračna i obiteljska kvaliteta te podignuti stupanj obiteljske potpore s obzirom kako veća uključenost očeva doprinosi i majkama i očevima i djeci.

Projekt je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2021. godinu u iznosu od 70.000,00, dok je cjelokupna vrijednost projekta 80.000,00 kn. Provodi ga Udruga žena „Humsko srce“ u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Krapina, Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije te Općinom Hum na Sutli u trajanju od 8 mjeseci, od rujna 2021. godine, pa do travnja 2022. godine.

Roditeljstvo je važna i zahtjevna životna uloga koja očevima i majkama predstavlja izazov i čiji je ishod unaprijed neizvjestan. Kada govorimo o roditeljstvu, većinom se misli na majčinstvo, dok su očevi često stavljeni u drugi plan unatoč tome što otac ima veliku ulogu u razvoju djeteta od najranije dobi. Emocionalna sigurnost, socijalna prilagodljivost te bolja društvena povezanost i kontrola ponašanja, samo su neke od pozitivnih posljedica uključenosti oca u razvoju djeteta. Projekt „Obitelj i ja u njoj“ usmjeren je na poticanje očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu te će se upravo iz tog razloga organizirati veći broj raznolikih, a efikasnih aktivnosti. Kako su očevi zadovoljniji sudjelovanjem u grupama samo za očeve, jer u njima mogu sudjelovati na drugačiji način nego kad su u grupama zajedno s majkama, veći broj aktivnosti osmišljen je upravo za njih. Osim 6 edukativnih radionica pod stručnim vodstvom partnerskih javnih ustanova, u sklopu projekta organizirat će se i mreža očeva „Tata od zanata“ te aktivan boravak očeva i djece u parku prirode „Papuk“ uz posjetu adrenalinskom parku unutar njega. Također, izradit će se i edukativni te promotivni materijali sa savjetima i smjernicama za veću uključenost očeva kao i kanali na društvenim mrežama. S obzirom kako je veoma važno da majke potaknu, podržavaju i ohrabruju očeve prilikom njihove uključenosti, aktivnosti će također biti usmjerene i na njihovu edukaciju, a svi će sudionici u aktivnostima po završetku projekta dobiti potvrdu o sudjelovanju. Rezultat provedenog projekta bit će roditelji, a posebice očevi, osnaženi za „dobro“ i odgovorno roditeljstvo što će rezultirati zdravom, uspješnom i zadovoljnom djecom.

Kako je sudjelovanje u aktivnostima potpunosti besplatno, pozivaju se sve zainteresirane obitelji, a posebice očevi i oni koji se u toj ulozi nalaze, neovisno o dobi i bračnom/partnerskom statusu, s područja Krapinsko-zagorske županije na sudjelovanje u projektnim aktivnostima. Sve informacije o nadolazećim aktivnostima moći će se pronaći na facebook stranici projekta „Obitelj i ja u njoj“.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook