Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo tko je krivac za afričku svinjsku kugu!


Nakon što su na području općine Semeljci jučer potvrđeni prvi pozitivni nalazi na afričku svinjsku kugu u Osječko-baranjskoj županiji, i to na tri gospodarstva u tri naselja - Semeljcima, Mrzoviću i Vrbici - ta se bolest nastavila širiti pa je zabilježena na još dva gospodarstva u toj općini.

Rekla je to danas u izjavi za medije ispred Državne ergele u Đakovu šefica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, nakon koordinacijskog sastanka s predstavnicima lokalnog kriznog stožera Osječko-baranjske županije.

Karačić nije precizirala o kojem broju životinja na ta dva gospodarstva je riječ, no rekla je da će istog dana biti eutanazirane i da pojava virusa na pet gospodarstava u 24 sata upućuje na brzo širenje bolesti i dosta ozbiljnu situaciju u ovom dijelu Osječko-baranjske županije.

- Još uvijek istražujemo načine kako je došlo do izbijanja kuge i tako brzog širenja, no način na koji se dogodilo izbijanje upućuje vrlo indikativno da je uzrok ljudski faktor - kretanje ljudi, kontakti i drugo - rekla je Karačić.

Dodala je da se i dalje s Europskom komisijom pregovara o zoni ograničenja koja će se odnositi na Osječko-baranjsku županiju i da će se ona znati tijekom dana. Ona minimalno treba biti deset kilometara, no može biti i veća. Općina Semeljci je zona zaštite unutar zone ograničenja.

Još članaka iz "Hrvatska"

Facebook