Prethodni članak
Sljedeći članak

U Hrašćini su u pripremi dvije velike i značajne manifestacije

Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina nakon aktivne 2023. godine, radno je krenuo i u novu


Uvijek aktivna hrašćinska udruga, osnovana 2016. godine, Klub ljubitelja zavičajne baštine, iza sebe ima radnu godinu. Skupština je usvojila financijski plan i plan i program rada za 2024. godinu, a u osvrtu na 2023., predsjednica Jasna Kranjec kaže da je protekla u provođenju projekata koji svoj kontinuitet imaju od samog početka djelovanja udruge.

Zaslužena počast
- Pokretanju novih projekata prethodi istraživački i suradnički rad. Zadovoljni smo ostvarenim jer, gotovo uvijek, uspijemo realizirati pokoju aktivnost više od planiranog. 7. hrašćinski astro i prošle je godine bio prožet stručnim, znanstvenim, umjetničkim i dramsko - scenskim sadržajima vezanim uz hrašćinski meteorit.

U tri dana održano je 6 znanstveno - popularnih predavanja koje su održali pojedinci - članovi astronomskih udruga "Beskraj" iz Zagreba i "Perzeida" iz Križevaca, Kozmološkog centra i Zvjezdarnice iz Križevaca te predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza. U umjetničkom i zabavnom dijelu gostovali su duo Alhambra (glazbeni umjetnici Divna Šimatović i Abdul Aziz Hussein), umjetnička udruga Plemićka mladež iz Zaprešića, Katarina Siketić iz Bedekovčine te "klubov mladi trojac" s dramskim prikazom povijesnog detalja nakon pada meteorita. Najviše muke zadaju nam organizacija promatranja neba teleskopima i vožnja kočijom od centra Trgovišća do spomen obilježja hrašćinskom meteoritu zbog nepovoljnog vremena – kaže Jasna o manifestaciji koja nastoji dati zasluženu počast i značaj posebnom gostu iz svemira, Hrašćinskom meteoritu koji je 26. svibnja 1751. pao kod mjesta Hrašćina.

Tog su dana na polje u selu Domovcu pala dva meteorita, težine 39,76 i 8,96 kg. Veći se danas čuva u Prirodoslovnom muzeju u Beču. Polirana pločica od tog meteorita (mase svega 0,56 grama) nalazi se i u Zagrebačkom prirodoslovnom muzeju. No, stanovnici Hrašćine su dio meteorita raskomadali i prekovali u čavle. Bio je to prvi ikad dokumentiran pad, popraćen zapisnikom, procesijom akademika u njegovu proučavanju i serijom otkrića koja su izmijenila tadašnju astronomsku znanost.


Pomoć Županije i Općine

Krapinsko – zagorska županija gotovo u potpunosti podržava "Hrašćinski astro". - Stoga smo i 2023.g. bili u mogućnosti, uz troškove organizacije i održavanja manifestacije, osigurati već uobičajene suvenire i promidžbeni materijal, ali i nabaviti novitete tako da smo proširili ponudu pa uz monografiju o meteoritu, razglednice i poštansku marku s meteoritom, brošure, podmetače za miš, magnete, penkale, nudimo i dvije vrste novih, drugačijih puzzli na temu meteorita te auto miris u njegovom obliku. Naravno da želimo istaknuti i financijsku podršku Općine Hrašćine te suradnju s OŠ koja za naša događanja ustupa prostor te suradnju s ostalim udrugama s područja općine Hrašćina – ističe Kranjec. Pri kraju prošle godine, naglasak aktivnosti je bio na završnoj fazi obnove pila sv. Trojstva kod Beseka u Vrbovu što je nenadano produžilo obnovu jer je, prema novoj procjeni i preporuci konzervatora iz Ministarstva kulture i medija RH potrebno zamijeniti podložni kamen. - Višegodišnja obnova ovog, i pila sv. Marka u Domovcu koji je obnovljen u potpunosti 2021., u cijelosti je financirana od strane Krapinsko - zagorske županije i u jednom dijelu Ministarstva kulture i medija RH – dodaje Jasna Kranjec.

Kraj godine donosi i finale foto natječaja "Hrašćina u oku" - izbor fotografija, tisak kalendara i promociju i dodjelu priznanja i nagrada sudionicima. - Izuzetno smo ponosni što taj naš mali projekt živi iz godine u godinu. Ne možemo se pohvaliti velikim brojem sudionika ni naklade, ali radost svih koji sudjeluju i onih do kojih kalendar dođe, nama je veliko zadovoljstvo, nagrada i poticaj za nastavak – ističe predsjednica udruge.


Dvije velike manifestacije
Početak 2024. u znaku je pripreme za dvije velike manifestacije koje će obilježiti prvi dio godine. To je "8. hrašćinski astro" koji je, uz obnovu pila, već prijavljen na Javni poziv KZŽ i 70. obljetnica izgradnje hrašćinske piramide za čije održavanje imaju punu podršku Planinarskog društva "Ravna gora" iz Varaždina i Planinarskog saveza Hrvatske, a u tu veliku proslavu uključit će se i drugi čimbenici.

- Došlo je vrijeme za javno pokretanje projekta s ciljem istraživanja i vrednovanja hrašćinskog kojkavskog govora, a siječanj nosi i objavu 8. foto natječaja Hrašćina u oku. Ovogodišnja je tema vezana uz materijalnu kulturnu baštinu kraja. U udruzi uvijek ima posla. Od uobičajene papirologije i računovodstvenih obaveza, planiranja i razrade ideja koje čuče u prikrajku i čekaju svoje vrijeme do temeljitih analiza i izvještaja, a u ožujku nas čeka i izborna skupština i vrednovanje ostvarenog. Uz fb profil na kojem možete pratiti naše aktivnosti, želimo si u novoj godini web stranicu koja bi dostojno prezentirala bogatu hrašćinsku baštinu. S nestrpljenjem očekujemo najavljene radove i gradnju Astrocentra u Trgovišću kroz projekt KZŽ čime će hrašćinski meteorit konačno dobiti svoje zasluženo mjesto na tronu kulturno-povijesne baštine na regionalnoj i nacionalnoj razini. I za kraj, kao što veli hrašćinska bajalica na našem zavičajnom kalendaru: ...skočni, močni, zdravi, veseli, tusti, debeli...dej vam Bog pune lagve vina, pune škrinje žitka, a najviše mira i božjega blagoslova – poručuje Jasna Kranjec.

Još članaka iz "Hrašćina"

Facebook