Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Kolar: 'Iz Hrašćine moramo napraviti najpoznatije selo na svijetu po padu meteorita'

Otvoren je Astro – kamp i 6. Hrašćinski astro


- U Kumrovcu znaju reći, Kumrovec je najpoznatije selo na svijetu. Mi moramo iz Hrašćine napraviti najpoznatije selo na svijetu po padu meteorita. Ovo ima priču, a danas ako želite nešto brendirati i prodati, morate imati dobro ispričanu priču. Ovdje postoje svi preduvjeti da ispričamo dobru priču i da od toga ima koristi čitav kraj. Siguran sam da ćemo to zajedničkim snagama i napraviti – istaknuo je danas župan Željko Kolar, otvarajući u Hrašćini 6. Hrašćinski astro.

Manifestaciju organizira Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćine, pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije i Općine Hraščina.

Manifestacija je započela Astro – kampom 'Jedna noć pod zvijezdama' u organizaciji OŠ Vladimir Nazor Budinščina, koji je okupio osnovnoškolce u raznim zanimljivim aktivnostima. Okupljene je pozdravila ravnateljica škole Renata Kreber – Mikšaj, a potom je događanje nastavljeno u sportskoj dvorani gdje je upriličeno i samo otvaranje već tradicionalnog Hrašćinskog astra.

- Meteorit je pao ovdje u Hraščinu i zadužio nas da iskoristimo to čudo – istaknula je predsjednica Ljubitelja zavičajne baštine Jasna Kranjec poželjevši svima dobrodošlicu, a pozdravne je riječi uputio i načelnik Općine Hraščina Branko Tukač.

Župan Kolar pohvalio je školski projekt Astro – kamp, s kojim se OŠ Budinščina javila na natječaj za dječji participativni proračun te dobila 20 tisuća kuna za najbolji projekt.

- Velika zahvala ravnateljici i ekipi koja je to osmislila, jer mi ne možemo širiti priču o metoritu ako ne krenemo od škole. Škola u Hrašćini treba biti predvodnik te priče – istaknuo je Kolar. Najavio je i dobru vijest, da Županija u suradnji s Općinom kreće u projekt gradnje Astro – centra u Hraščini, odnosno multimedijalnog centa posvećenog Hraščinskom meteoritu. - Mi smo si dali u zadatak da s našom ekipom, a uz pomoć vas koji baštinite tu tradiciju, ovdje napravimo jedan centar koji bi mogao primiti posjetitelje, prije svega djecu. Uz pomoć ljudi koji o tome znaju više od nas, napravili bismo multimedijalni centar, opremili ga ozbiljnijim teleskopom i pričali priču o Hrašćinskom meteoritu.Tog posla smo se primili ozbiljno, stvorili smo jedan projektni tim koji na tome radi i vjerujem da će se prvi rezultati vidjeti uskoro. Prijavili smo se već na jedan EU natječaj za sredstva za dokumentaciju. Ako prođemo ići će nešto brže, ako ne, nastavit ćemo dalje vlastitim snagama, nešto sporije, ali siguran sam da ćemo u sljedeće tri do četiri godine taj projekt realizirati u potpunosti – rekao je župan.


Na otvorenju je predstavljen filatelistički kutak, foto izložba 'Hrašćinski meteor' i 'Križevački meteorit', a moglo se čuti i predavanje 'Kometi – izvori meteorskih pojava' te promatrati nebo teleskopom. Gostovalo je FD Zaboky Zabok i AU Perzeidi Križevci. Predstavljena je i slikovnica o meteoritu koja će biti štampana, i kako je najavio župan, podijeljena svim osnovnim školama i vrtićima na području županije.

U subotu od 16 sati moguć je posjet mjestu pada Hraščinskog meteorita kočijom, u 18 je doček carskog bračnog para Marije Terezije i Franje Stjepana, u 19.30 predavanja „Zagonetke ledenog doba” Ogrena Variole te „Sjetlosno onečišćenje u Hrvatskoj” Borisa Štromara, a od 21 gitaristički koncert održat će Divna Šimatović. I te je večeri u planu promatranje neba teleskopima. Zadnjega dana manifestacije, u nedjelju 22. svibnja u 17 sati je predavanje Zorana Ereša „Nastanak života na Zemlji”, u 18 promocija brošure „Hrašćinski kraj – skriveni biser KZŽ?”, a u 19 sati zatvaranje ovogodišnjeg Hrašćinskog astra.

Podsjetimo – u popodnevnim satima 26. svibnja 1751. godine, na vedrome nebu iznad Hrašćine, iz smjera istoka, pojavila se vatrena kugla. Malo prije pada uz veliku buku, kugla se raspala na dva dijela. Odmah nakon pada pronađena su dva komada meteorita. Veći komad bio je težak 39,76 kg, a manji 8,96 kg. Pad meteorita kod Hrašćine prvi je pad nekog meteorita u svijetu koji je dokumentiran zapisnikom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Hrašćina"

Facebook