Prethodni članak
Sljedeći članak

Završeni radovi: Gornjostubička crkva cjelovitom je obnovom ojačana za buduće naraštaje

Radovi na obnovi crkve od potresa financirani su iz Fonda solidarnosti


Župna Crkva svetog Jurja Mučenika u Gornjoj Stubici nedavno je zasjala u novom ruhu, a što je najvažnije, ne samo izgledom i novom obnovljenom fasadom, već i učvršćenim temeljima i brojnim zahvatima koji ju sada čine sigurnijom i stabilnijom.

Kako je rečeno na konferenciji za medija koja je danas održana upravo ispred crkve, izvedenim radovima na konstruktivnoj obnovi, ovom je kulturnom dobru produžen vijek.

-Radovi su započeli 17. veljače, a izvodila ih je tvrtka Niskogradnja Hren, kojoj zahvaljujem na kooperativnosti. Zahvaljujem i zagrebačkoj nadbiskupiji koja je vodila kompletni projekt uz našu Župu te Konzervatorskom odjelu u Krapini – rekao je upravitelj gornjostubičke Župe, vlč. Nikola Jurković.

Radovi su koštali 5.146.000,00 kuna te su financirani u potpunosti iz Fonda solidarnosti preko Ministarstva kulture i medija.

-Uz konstruktivnu obnovu, možemo reći da je završena i cjelovita obnova, jer je Župa odmah nakon potresa, uz pomoć Zagrebačke nadbiskupije, obnovila i unutrašnjost crkve, kako bi se ona mogla koristiti – rekao je vlč. Jurković.

Projektant Robert Mužak iz tvrtke Zagorje pro-kon rekao je kako je veći dio radova izvršen s vanjske strane, a manji u interijeru. – sanirane su pukotine na zidovima i napravljeno je ojačanje unutarnjih zidova, tornja te vanjskih zidova te su izvedeni zahvati radi boljeg povezivanja zidova sa stropovima, te ojačanje temelja i sustav drenaže s vanjske strane – rekao je Mužak.

Da su radovi izvedeni kvalitetno, čime je produžen vijek ove crkve, naglasio je i Igor Cindrić iz Konzervatorskog odjela u Krapini.

Osim Župne crkve, iz Fonda je obnovljena u kapela sv. Sebastijana i Fabijana u Slanom Potoku, također stradala u potresu, čija je vrijednost radova bila milijun i 200 tisuća kuna, a u tijeku su i radovi na obnovi župnog dvora. – I tu nam obnova, koja je započela sredinom svibnja, ide kraju. Vrijednost radova je 3.569.000 kuna i trebali bi završiti kroz mjesec dana – zaključio je gornjostubički župnik.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook