Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec dao otkaz u firmi i pokrenuo uspješan OPG: 'Nisam požalio'

Tomislav Razum iz Huma Stubičkog već devet godina uzgaja gliste i uspješno proizvodi humus


Obzirom da se sve više proizvođača okreće ekološkoj proizvodnji, jedan od vrlo važnih čimbenika u ostvarenju prirodnog uzgoja voća i povrća svakako je kvaliteta zemlje i prirodnog gnojiva koje se koristi u proizvodnji. Upravo humus, odnosno glistin, vrtlari smatraju najboljim prirodnim gnojivom, pa je i sve više proizvođača koji su gliste smjestili u svoje male farme i bave se prodajom glistina.

Najkvalitetnije organsko gnojivo

Jedna takva mala farma nalazi se u Gornjoj Stubici, u Humu Stubičkom, na OPG – u Razum, koji glistin proizvodi već devet godina. Vlasnik OPG – a Tomislav Razum tada je dao otkaz u firmi, nabavio kalifornijske gliste i izgradio im nastambe. - Proizvodnja glistina je cjelogodišnji proces. Gliste se hrane prikladnom hranom kroz cijelu godinu, odnosno stajnjakom, ostacima voća i povrća, lišćem, travom i prerađujući tu travu za sobom ostavljaju najkvalitetnije organsko gnojivo za bilje – glistin ili humus – kaže Razum. Gliste su najaktivnije kod umjerenih temperatura u proljeće i jesen, dok kod hladnijih zimskih i vrućih ljetnih dana usporavaju proizvodnju humusa. – Da bi se dobio najkvalitetniji humus potrebno je vrijeme. Stajski gnoj koji mi sad stavljamo na gliste tek će sljedeće godine biti pravi humus – pojasnio je Tomislav, kojem u maloj farmi pomaže obitelj – supruga i trojica sinova.

Minimalna ulaganja u početku

Iako se sve više potiče poljoprivredna proizvodnja, ne odlučuju se mladi ljudi baš često na to da zamijene svoja zanimanja i poslove poljoprivredom. Ipak, Tomislav kaže kako je to u zadnje vrijeme sve češće. – Nikad nisam požalio što sam uredski posao zamijenio poljoprivredom. Uzgoj kalifornijskih glista i proizvodnja humusa je nešto što radim iz ljubavi, a istovremeno se pretvorilo u pravi posao. Za mene je moja mala farma više od svakodnevnoga posla – ispričao nam je Tomislav, dodavši kako su kod pokretanja proizvodnje humusa ulaganja minimalna. - Kalifornijske gliste je potrebno kupiti od većih uzgajivača. Jedno veliko leglo košta 800 kuna, a mini leglo za kućne kompostere 200 kuna. Glistama je potrebno napraviti nastambu da ih se zaštiti od prirodnih neprijatelja poput ptica i krtica. Od oruđa su potrebne vile, lopata i tačke. Kod pripreme humusa za prodaju potrebno je uložiti u stroj za prosijavanje humusa, natkriven prostor za pakiranje i skladištenje, adekvatne vreće za pakiranje i dostavno vozilo – kaže Tomislav, dodavši kako je najveća prednost ovog posla boravak na svježem zraku i samostalno kreiranje radnog dana.

Potražnja za glistinom

Mogu se pohvaliti i odličnim povratnim reakcijama od kupaca s kojima posluju već godina, ali i onim novima koji tek isprobavaju glistin, koji se može koristiti za uzgoj svih biljaka. - To je savršeno gnojivo za vrt pa ga vrtlari nazivaju i crno zlato. Glistin ima oko pet puta više hranjivih elemenata od stajskog gnojiva od kojeg se dobiva, a istovremeno može ići direktno na korijen kod presadnje biljke bez opasnosti od sagorijevanja korijena. Kod presadnje primjerice rajčice u vrtnu gredicu dovoljno je staviti dvije šake glistina na korijen – pojasnio je. A rezultati su itekako vidljivi. Povrće i voće, ali i cvijeće, uz ovakvu gnojidbu odlično uspijeva i daje bogate plodove, što smo se uvjerili i na gredicama OPG – a Razum.

U vrijeme proljetnih sadnji i uređenja vrtova, njihov je humus rasprodan, pa tako i ove sezone. Upravo zbog svih spomenutih prednosti, od samog početka promoviraju kako sam humus, tako i uzgoj glista, jer, kako kaže Tomislav, pravog glistina nedostaje u cijeloj Europi i veoma je tražen, stoga je njegova proizvodnja itekako isplativa.

 

 

 

           

 

 

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program