Prethodni članak
Sljedeći članak

Za ‘Vinkovačke jeseni’ predlaže se virtualni nastup KUD-a Gornja Stubica

Slažu li se prijedlogom članice folklorne djelatnosti i Upravni odbor trebaju se izjasniti do 31. srpnja


Predsjednik Zajednice kulturno – umjetničkih udruga Krapinsko – zagorske županije, Boris - Roman Blažinić uputio je svim članicama folklorne djelatnosti i članovima Upravnog odbora pitanje vezano uz nastup na Vinkovačkim jesenima. On se u Zagrebu sastao s predstavnikom Vinkovačkih jeseni, tajnikom ZAKUD-a Vukovarsko - srijemske županije, Stjepanom Đurkovićem, zajedno s predsjednicima odnosno predstavnicima Županijskih saveza koji gravitiraju Zagrebu odnosno Zagrebačkoj županiji. ‘Vikovačke jeseni’ zbog COVID-a 19 bit će biti konceptualno drugačije. Ekipa ‘Vinkovačkih jeseni’ posjetit će svaku županiju u Hrvatskoj i snimiti video programskog odnosno plesnog sadržaja izvornog folklora duljine do osam minuta, a svaka županija treba odrediti svog predstavnika ukoliko želi biti prisutna na ovaj način. Snimanje s KUD-om predstavnikom trebalo bi obaviti na povijesnoj lokaciji značajnoj za županiju, a plesno – scenska izvedba s plesom značajnog za taj lokalitet, a obavljat će se od 30. kolovoza do 6. rujna.

- VI, članice ZAKUU KZŽ pojedinačno njegujete "neke" izvorne plesove, ali ne koreografirane kako se to može reći prema definicijama etnokoreologa. Jedina članica koja njeguje svoj cjelokupni opus na "tradiciji" pa čak i organizira Međunarodni susret folklornih izvornih skupina je KUD Matija Gubec iz Gornje Stubice. Što se pak tiče povijesnih i značajnih lokaliteta KZŽ ima podosta, od Kumrovca, Klanjca, Belca, Marije Bistrice, Gorenje Stubice i druge. Spajajući saznanje, kroz telefonske pozive, o trenutnoj "uvježbanosti" plesova izvornog folklore - tradicijskih plesova Zagorja i lokaliteta nameće se rješenje za predlaganje KUD – a ‘Matija Gubec’, a snimanje ispred spomenika Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici. Prethodni prijedlog podupirem činjenicom da je KUD ‘Matija Gubec’ dobitnik Priznanja KZŽ 2020 – Povelje KZŽ te će biti dostojan predstavnik KZŽ na Vinkovačkim jesenima 2020. u virtualnom izdanju – kaže predsjednik Blažinić koji moli da se članice folklorne djelatnosti i članovi Upravnog odbora sugeriraju ili se izjasne o tome usvajaju li ovaj prijedlog ili ne, ili su možda suzdržani. Izjasniti se mogu do 31. srpnja.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je za I. skupinu vozila: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle. Jak vjetar puše i na autocesti A1 od južnog dijela tunela Sve...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program