Prethodni članak
Sljedeći članak

Posjetite Znanstveni piknik: Bogat program i brojni sudionici pokazat će zbog čega je znanost zabavna


U organizaciji Krapinsko - zagorske županije, Grada Donja Stubica, Općine Gornja Stubica i Udruge Profesor Baltazar uz Institut Ruđer Bošković, Hrvatske akademske istraživačke mreže - CARnet, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Instituta za popularizaciju znanosti kao programskih partnera, nadolazećeg petka i subote u perivoju dvorca Oršić održat će se 12. po redu Znanstveni piknik.

Program piknika predstavljen je danas na konferenciji za medije. Istaknuto je kako je piknik zamišljen kao opušteno druženje koje želi poručiti kako je znanost zabavna. Sastojat će se od predavanja, prezentacija, radionica znanstvenih show programa, kazališno-edukacijskih predstava, interaktivno-edukativno-umjetničkih programa koje će provoditi dvadesetak osnovnih i srednjih škola, fakulteti, javne ustanove, muzeji, instituti, udruge, ali i pojedinci, zaljubljenici u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

– Imat ćemo i kviz koji organizira OŠ Viktora Kovačića iz Huma na Sutli vezano na gornjosutlanski dijalekt, a Hrvatsko kemijsko društvo napravit će science show s eksplozijama vatrometa i pirotehnikom. Bit će tu predavanja i panel, a u dogovoru s domaćinima, Muzejem seljačkih buna, bit će mogućnost besplatnog obilaska muzeja za školske grupe – najavila je Tatjana Jakšić, predsjednica Udruge Profesor Baltazar te je zahvalila domaćinima na gostoprimstvu te pokroviteljima na podršci i pomoći. Piknik se održava pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije, gradonačelnika Grada Zagreba, predsjednika RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Znanstveni piknik u petak će organizirano posjetiti učenici iz škola cijele Hrvatske. – Veseli me što će ove godine biti lijepo vrijeme, nadam se da će sama organizacija vremenski dozvoliti mladim posjetiteljima, učenicima, da uz piknik posjete Gornju Stubicu, pogledaju Gupočevu lipu, Spomen park Rudolfa Perešina, da mogu prenijeti dalje svu ljepotu Gupčevog kraja i Krapinsko – zagorske županije – rekao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, dok je voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec, na čijim se prostorima piknik održava, izrazila zadovoljstvo zbog ponovnog domaćinstva ovom događanju. – Na ovaj se način dio prirodnih i tehničkih znanosti povezuje s kulturom, umjetnošću i humanističkim znanostima, a mi ćemo pružiti dobrodošlicu svojim stalnim postavom, ali I radionicama koje ćemo organizirati – rekla je Filipčić Maligec.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako je Znanstveni piknik promoviranje kreativnosti u znanosti i umjetnosti te ima cilj približiti znanost najmlađima, da vide koliko znanost može biti zabavna i zanimljiva. – I ove godine bit će puno iznenađenja, neka su već najavljena, a neke nećemo otkriti, a osim u petak, kada nam organizirano dolaze škole, pozivam posebno obitelji s djecom da piknik posjete u subotu – rekla je Petek.

Istaknula je i kako su radovi na obnovi od potresa na dvorcu Golubovec u završnoj fazi, nakon čega slijedi cjelovita obnova, građenje i opremanje Znanstveno – edukativno – zabavnog centra, koji će poticati kreativnost i darovitost mladih u umjetnosti i znanosti, oformiti centar izvrsnosti i centar edukacije usavršavanja svih ljudi koji rade u obrazovnom sustavu.

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook