Prethodni članak
Sljedeći članak

Novina: 'Ovo kaj je Županija uspjela izvesti ove godine je poduhvat ravan čudu. Ne bumo odustali od kulture, a sigurno ni vi od nas'

Krapinsko – zagorska županija osigurala je 317.000 kuna za kulturne udruge


Krapinsko – zagorska županija dodijelila je 317 tisuća kuna kulturnim udrugama za održavanje manifestacije i za potrebe izdavaštva u kulturi. U dvorcu Oršić danas je održano i potpisivanje ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu kroz program javnih potreba u kulturi Krapinsko – zagorske županije. U provjeru su ušla 72 projekta, a konačna sredstva ostvarilo je 48 projekata s područja manifestacije i 11 projekata iz izdavaštva.

 

Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec istaknula je kako se veseli prisustvovati još jednom potpisivanju ugovora za programe u kulturi koje financira Krapinsko – zagorska županija. - Muzeji Hrvatskog zagorja već tradicionalno organiziraju brojne programe kroz godinu zahvaljujući financiranju Ministarstva kulture. U tijeku su radovi u samom atriju i na arheološkom nalazištu, ali i u našim drugim jedinicama. Unatoč koroni, trudimo se da se naši programi odvijaju, a i veselim se što ćemo i ove godine zahvaljujući financiranju od strane Županije realizirati i Subotu u etno selu, tradicionalnu manifestaciju u Kumrovcu – najavila je Jagarčec.


 

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek upoznala je okupljene s detaljima ovogodišnjeg natječaja. Rekla je kako je raspisan javni poziv obustavljen i objavljen novi, izmijenjeni, s manjim sredstvima zbog COVID-19 i potresa koji je zadesio stubički i marijabistrički kraj. - Prioritetna područja bila su manifestacije u kulturi i izdavačka djelatnost, a uveden je i kriterij za stručno vrednovanje koji se odnosi na utjecaj COVID- a 19. Najmanji iznos koji se dodjeljuje u oba područja je 3.000 kuna, a najveći iznos za manifestacije je 25.000 kuna i izdavaštvo 7 tisuća kuna. Zaprimljeno je 95 prijava, a na kraju je u provjeru ušlo 75 projekata. Nakon provjere potpore je ostvarilo 48 projekata s područja manifestacije i 11 projekata za izdavačke djelatnosti – pojasnila je Petek.

 


Ispred Kulturnog vijeća KZŽ obratila se Ines Krušelj Vidas koja je zahvalila svima koji su se prijavili i smogli snage i što nisu odustali u ova teška vremena osmišljavati kulturne programe, unatoč smanjenim sredstvima. - Mi smo puni razumijevanja, a kultura je jedna žilava djelatnost i vjerujem da ćemo i ovo teško vrijeme preživjeti – istaknula je, pozvala kulturnjake da ne odustaju i prijave se i sljedeće godine.

 

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić pozdravio je kao domaćin, istaknuvši kako je gornjostubički kraj poznat po kulturi i kraj koji kulturu i tradiciju njeguje. - Čestitam županu i Županiji što su i u ovoj financijski neizvjesnoj godini uspjeli iznaći sredstva za kulturu, unatoč što su sredstva smanjena. To vas ne bi smjelo obeshrabriti. I dalje nastavite s kulturnim radom i prijavom projekata. Toplo se nadam da ćemo izdržati i da će nam iduća godina biti stabilnija i da ćemo i mi kao Općina i KZŽ moći izdvojiti veća sredstva za kulture, sport i druge udruge – istaknuo je između ostalog načelnik Krizmanić.

 


Predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina zahvalio je u ime korisnika koji su ostvarili županijske novčane potpore. – Ovo kaj je Županija uspjela izvesti ove godine je poduhvat vjerojatno ravan čudu, jer su uspjeli naći sredstva tamo gdje ih nije bilo. Nismo pesimisti, ne žalimo se, sretni smo ovime kaj smo dobili i kaj nam pomažete. Ne bumo sigurno odustali od toga kaj delamo,a sigurni smo da ni vi nećete odustati od nas – poručio je Novina.

 


Župan Željko Kolar rekao je kako mu je bilo teško što mora poništiti ugovor i smanjiti sredstva, no da su nastojali ipak iznaći određena sredstva u ponovljenom natječaju kako bi pomogli da se određene manifestacije ipak održe. – Molim vas za razumijevanje. KZŽ je sve ove godine pokazala da imamo puno razumijevanja za kulturu i izdavaštvo, da smo svjesni našeg bogatstva, kulturne baštine i što je ona značila kroz povijest i što znači za budućnost. Posebno potičemo rad s djecom da oni od malena znaju tko su i što baštine i obrazujemo ih. Onaj tko razumije kulturu je obrazovan čovjek, onaj tko razumije vrijednost je svjestan čovjek. I sve ono što radimo nije samo radi održavanje kulture i tradicije već i obrazovanje ljudi – poručio je Kolar. Iako nam je iduća godina neizvjesna, župan je istaknuo da će nastojati da sredstva u kulturi budu u 2021. barem na ovoj razini, a da svako poboljšanje u gospodarstvu, će značiti i veća sredstva za kulturne djelatnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook

Opasnost je od naleta na predmet na kolniku na autocesti A7 između tunela TRSAT i tunela ŠKURINJE I u smjeru GP Rupa. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.  Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zbog radova i privreme...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program