Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko – zagorskoj županiji petica za transparentnost proračuna, evo koliko su dobili gradovi i općine


Jučer su u Zagrebu predstavljeni godišnji rezultati istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna. Među županijama koje su dobile “peticu” nalazi se i Krapinsko - zagorska županija, koja je dobila i posebnu pohvalu, uz još tri županbije, zato što je tijekom svih pet godina, koliko Institut za javne financije provodi istraživanje o transparentnosti proračuna JLS-ova, objavljivala svih pet traženih dokumenata. - Županije su ponovno najtransparentnije jedinice s prosječnom ocjenom 4.9, što znači da je njih 85 posto objavilo svih pet dokumenata. Gradovi su ocijenjeni s 4.3, a općine 3.8. Javnost pozitivno utječe na određene procese - koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena i država. Činjenica da županije imaju stopostotnu izvršenost u četiri od pet stupaca ukazuje na to da smo na pravom putu - rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar nakon uručenja priznanja.

Petice za transparentnost dobila su naša četiri grada, Donja Stubica, Oroslavje, Zabok i Zlatar te 12 općina, Bedekovčina, Desinić, Đurmanec, Hum na Sutli, Konjščina, Lobor, Mihovljan, Radoboj, Stubičke Toplice, Zlatar Bistrica, Tuhelj i Mače. Četvorku su dobili gradovi Klanjec, Krapina i Pregrada te općine Hrašćina, Krapinske Toplice, Marija Bistrica i Zagorska Sela. Trojku su dobili Gornja Stubica, Jesenje, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Novi Golubovec, Petrovsko i Veliko Trgovišće, dvojku Sveti Križ Začretje, a jedinicu Budinšćina.

Transparentnost lokalnih proračuna za potrebe ovog istraživanja mjeri se na temelju pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ukazuje se na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti. Rezultati petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna obuhvatili su svih 576 hrvatskih JLS-ova. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Nakon petog ciklusa, prosjeci su se znatno poboljšali – županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8, ali i dalje ima razlika, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija, ističu u Institutu za javne financije.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, pojedinim dionicama autocesta i graničnim prijelazima. Poteškoće u prometu, povremeni zastoji i vožnja u koloni mogući su u zonama privremene regulacije prometa te na pojedinim graničnim prijel...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program