Prethodni članak
Sljedeći članak

Izgradnja kreće na proljeće: Vlasnici potpisali ugovore s Fondom za četiri kuće u Gornjoj Stubici


U Gornjoj Stubici danas su potpisana četiri ugovora između Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije te obitelji, odnosno vlasnika kojima će se graditi zamjenska kuća, odnosno obnavljati postojeća.

Iz Fonda je pristiglo pet ugovora za područje Gornje Stubice, no jedan vlasnik ugovor nije potpisao zbog dodatnih zahtjeva, koje će raspraviti i ugovoriti s Ministarstvom graditeljstva. Tri obitelji s područja Slanog Potoka i jedna s područja Jakšinca ugovore su potpisale te ih u proljeće očekuje izgradnja.

- Predstavili smo danas budućim vlasnicima idejna rješenja za zamjenske kuće, odnosno obnovu postojećih. Sva smo njihova pitanja u vezi izgradnje ovako riješili na licu mjesta, upoznali smo ih sa pozicijom novih objekata, rasporedom prostora u kući, gabaritima i slično. Svi od nas očekuju da budemo aktivniji i brži, jer, naravno, najvažnije je da čovjek ima topli dom, ali moram istaknuti da se Fond zaista trudi da sve ubrza. Svaki dan dobivamo nove odluke, a evo tako su i ove rezultat aktivnosti koje smo proveli u zadnjem periodu – pojasnila je Gordana Pokrajčić, savjetnica ravnateljice Fonda.

Nakon potpisivanja ovih ugovora, kreće se u izradu glavnih i izvedbenih projekata. – To bi trebalo biti gotovo do veljače, nakon toga će se pokrenuti natječaji za izvođače radova, kako bismo ih imali do sredine trećeg mjeseca i mogli krenuti s otvaranjem gradilišta – rekla je Željka Mutnjaković Prebeg, direktorica Stručnog sektora za kontrolu praćenje i provedbu obnove. Dodala je i kako je tu i devet projekata za konstrukcijsku obnovu, od čega su dva gotova i već je vani natječaj za izvođača radova, a za ostale bi projekti trebali biti gotovo u veljači. Također, tu je i 5 do 10 kuća za koje tek slijedi ugovaranje projektiranja.

Načelnik Gornje Stubice rekao je kako su ovi ugovori lijepa i ohrabrujuća vijest za gornjostubičke obitelji, osobito u ovo vrijeme blagdana. – Ovi ugovori znače i početak izgradnje, što bi se, prema dinamici, trebalo desiti početkom proljeća. Dugo smo to čekali, početak izgradnje je konačno na vidiku – rekao je Krizmanić, dodavši kako uz ovo, na području Gornje Stubice ima interesa i za samoobnovom, za što su već donesena rješenja za isplatu sredstava za izgradnju kuća obiteljima koje su krenule u obnovu samostalno.

Na stranicama Fonda objavljen je iskaz za javni interes i projektantima i izvođačima radova. – Pozivamo ih da se jave, kako bismo ih mogli pozvati na informativne razgovore, da vidimo za koju vrstu obnove su zainteresirani – kažu iz Fonda. – Naše je područje tradicionalno vezano uz obrte koji se bave građevinom i vjerujem da ćemo naći izvođače i da će se upustiti u izgradnju zamjenskih kuća – rekao je načelnik Krizmanić. Iz Fonda su posebno napomenuli i kako se na natječaje mogu javljati i zajednice ponuditelja, kako bi zadovoljili uvjete stručnosti, a ne samo obrti koji imaju zaposlene inženjere.

Obzirom da je rok izgradnje kuće 6 do 8 mjeseci, vjeruju da će prve kuće biti svakako gotove i useljene do idućeg Božića.

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook