Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvati i Slovenci zajedno će proslaviti 450. obljetnicu Seljačke bune. Najavili brojna događanja


Muzej seljačkih buna sa svojim je partnerima predstavio danas veliki projekt povodom obilježavanja 450. obljetnice seljačke bune, a u kojem je na tu temu ostvarena međuinstitucionalna, ali i međunarodna suradnja tri slovenska i dva hrvatska muzeja.

U projektu nazvanom 'Upor buna revolt', osim Muzeja seljačkih buna iz Gornje Stubice uključeni su i Muzej Brdovec, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Kulturni dom Krško, Posavski muzej Brežice te Muzej grada Zagreba.

Na ovoj je konferenciji za medije predstavljena publikacija, odnosno brošura izdana povodom ostvarenja ovog projekta, ali i sva događanja koja će se u sklopu projekta i povodom 450. obljetnice Seljačke bune odvijati u spomenutim muzejima tijekom ove godine.

U publikaciji su predstavljene sve ustanove koje sudjeluju u projektu, svaka na svom jeziku, ali i na engleskom, a svaka će ustanova dobiti po 500 primjeraka brošure koja će se dijeliti besplatno.

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici tim je povodom već otvorena izložba 'Seljačka buna u djelima Zorislava Drempetića Hrčića', a dok izložba ovog muzeja 'Gubec, razbojnik ali junak' trenutno gostuje u Posavskom muzeju Brežice te će biti postavljena u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u zagrebu u sklopu Kliofesta u svibnju, najavila je voditeljica MSB Vlatka Filipčić Maligec.

Događanja koja će se uglavnom odnositi na sudjelovanje djece i mladih predstavila je kustosica MSB Lidija Kelemen, koja je istaknula kako je u veljači već provedeno niz radionica u kojima su uz djecu sudjelovali i odrasli, a 24. ožujka bit će otvorena izložba radova na temu Seljačke bune. – Pozvali smo sve škole koje nose ime po Matiji Gupcu ili se nalaze u mjestima povezanima nekako sa Seljačkom bunom, pa su nam pristigli brojni literarni, likovni, fotografski i video radovi te slikopriče, a sve će to biti izloženo na ovoj izložbi koja će ostati otvorena do 1. srpnja – rekla je Kelemen te je najavila i javnu debatu, 25. svibnja, na temu '(Po)buna u školi: Socijalna pravda u vrijeme Bune i danas', u kojoj će sudjelovati učenici naših srednjih škola, a debata će biti organizirana s Hrvatskim debatnim društvom, koje će je i moderirati.

Srpanj u Muzeju seljačkih buna donosi izložbu 16. Trijenala zagorskog suvenira, 15. srpnja, koja se održava na tri obljetničke teme, stoga svi zainteresirani mogu izraditi suvenir na temu 450. obljetnice bune, 50. obljetnice Muzeja seljačkih buna ili 230. obljetnicu Muzeja Hrvatskog zagorja te se sa svojim suvenirom prijaviti do 28. svibnja, a trijenale će biti natjecateljskog karaktera.

-U rujnu ćemo ovdje imati Balade Petrice Kerempuha, u režiji i izvedbi Adama Končića, a godinu ćemo privesti kraju velikom izložbom 'Pedeset godina Muzeja seljačkih buna', 20. listopada – najavila je Filipčić – Maligec.

Događanja u Galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki predstavio je kustos Miha Colner, koji je istaknuo kako je veliki broj umjetničkih radova nastajao na tu temu, a organizirala su se i brojna događanja, no nekako u današnjim društvenim okolnostima manje, iako je itekako bitno obilježavati Seljačku bunu. – Galerija Božidar Jakac je likovni muzej i kod nas se nadovezujemo na likovni aspekt Seljačke bune. Otvorili smo jednu manju izložbu, a plan je 19. srpnja otvaranje velike izložbe likovnih umjetničkih djela na temu Seljačke bune, od kojih neka nisu bila niti predstavljena javnosti, a posudit ćemo ih iz drugih institucija. Imat ćemo i nekoliko filmskih i kiparskih radionica na tu temu, a 4. srpnja i predavanje Tomislava Oroza koji se bavio Seljačkom bunom u popularnoj kulturi – najavio je Colner.

U Posavskom muzeju Brežice u veljači je otvorena izložba na temu Seljačke bune u stripu, a otvorena je i izložba 'Gubec: razbojnik ali junak?'. Predavanje će na temu Seljačke bune održati i Boris Hajdinjak i to u svibnju, najavila je Alenka Črnelič Krošelj.

U Kulturnom domu u Krškom otvorena je izložba ne temu Bune, a 2. travnja na rasporedu je projekcija filma Vatroslava Mimice 'Anno domini 1573'. – Bit će i predavanje dr. Tomislava Vignjevića na temu Seljačke bune u likovnoj umjetnosti 16. stoljeća – najavila je Helena Rožman iz Kulturnog centra Krško.

Ravnateljica Muzeja Brdovec Silvija Limani istaknula je kako je brdovečki muzej uglavnom povezan s Ilijom Gregorićem, koji je tamo živio, a bio je glavni vojskovođa Seljačke bune. – Naš muzej nalazi se u Ulici Ilije Gregorića i pred našim muzejem je njegova skulptura. Što se tiče obilježavanje 50. obljetnice našem muzeja i 450. obljetnice Bune, počeli smo s radionicama u veljači, kroz koje su polaznici dječje dobi bili upoznati s likom Ilije Gregorića te su napravili svoja djela na tu temu. U jesen će se većina predviđenog programa održati izvan muzeja jer je zgrada u rekonstrukciji, pa će tako 25. rujna u Zaprešićkoj knjižnici biti otvorena izložba grafika fundusa Muzeja Brdovec i novih grafika izrađenih povodom obljetnice, kopje je izradilo 20 hrvatskih i slovenskih grafičara – najavila je Limani, kao i ciklus likovnih i dramskih radionica za djecu i genealoških radionica za odrasle tijekom jeseni, dok je u listopadu predavanje o uzrocima Bune održati Branimir Brgles.

Osim ovih događanja, u planu je i jedna zajednička cjelodnevna ekskurzija, 27. svibnja, kroz koju će se obići svi muzeji i lokacije gdje se odvijala Seljačka buna.

 

 

 

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook