Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Festival folklora u Gornjoj Stubici okupio dvjestotinjak sudionika šest zemalja i narodnosti

13. izdanje Međunarodnog folklornog festivala organizirao je KUD 'Matija Gubec'


Na terasi dvorca Oršić u Gornjoj Stubici jučer je održan 13. Međunarodni festival folklora, u organizaciji gornjostubičkog Kulturno – umjetničkog društva 'Matija Gubec'.

Nakon dvije godine prisilne pauze, Festival je u ovom izdanju okupio čak osam društava, koja su mnogobrojnoj publici pripremila bogat program i u Zagorje donijela dašak folklora i običaja iz krajeva koje predstavljaju.

Tako su Festival otvorili domaćini, odnosno dječja folklorna skupina KUD – a Matija Gubec, izvevši dječje igre Zagorja.

Nastupio je potom Ansambl 'Zeri i Kosoves' iz Kosova Polja, koji je oduševio publiku. Društvo iz Kosova u Gornjoj Stubici je boravilo tri dana. Upoznali su se s ljepotama Hrvatskog zagorja, a osim na festivalu u subotu, nastupili su i u nedjelju pod Gupčevom lipom. Od inozemnih gostiju nastupilo je još i Kulturno – turističko društvo 'Moščanci' iz Slovenije, s kojem gornjostubički KUD njeguje dugogodišnje prijateljstvo.

Tradiciju i folklor svojih matičnih zemalja, Ukrajine, Sjeverne Makedonije i Mađarske, predstavila su društva nacionalnih manjina koja djeluju u Hrvatskoj. Tako su nastupili Kulturno – prosvjetno društvo 'Karpati' iz Lipovljana, Makedonsko kulturno društvo 'Ohridski biser' iz Zagreba te Demokratska zajednica Mađara Hrvatske – Udruga Novi Gradac i Zajednica Mađara Virovitičko – podravske županije.

Žetvene običaje Zagorja prikazalo je Kulturno – umjetničko društvo 'Ljudevit Gaj' iz Mača, a pjesme i plesove Prigorja Kulturno – umjetničko društvo 'Bukovac' iz Zagreba.

-Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem Festivala, okupili smo društava kao niti jedne godine dosad, i to ne samo po brojnosti nego i po raznolikosti folklora kojega su nam predstavili. Dvjestotinjak sudionika iz Kosova, Slovenije, društava nacionalnih manjina koja djeluju u Hrvatskoj, pa onda i naših domaćih KUD – ova predstavilo nam se na Festivalu koji sad već zaista ima lijepu i dugačku tradiciju. To nam je bio i cilj kada smo krenuli s idejom organizacije ovakvog festivala. Da našoj publici predstavimo različitost folklora europskih zemalja, ali i da mi gostujemo na inozemnim festivalima i tamo predstavljamo našu tradiciju. I u tome smo i uspjeli. Festival s međunarodnim karakterom koji okuplja društva iz svih krajeva Europe organiziramo već 13 godina, i to kao jedini takav u Krapinsko – zagorskoj županiji – kažu organizatori te zahvaljuju Općini Gornja Stubica na pokroviteljstvu i podršci svih ovih godina, kao i Muzeju Seljačkih buna na suradnji i prostoru. – Zahvaljujemo i sponzorima, Turističkoj zajednici područja Gupčev kraj, Termama Jezerčica i Hidraulici Kurelja, Studiju za dizajn i tisak 'Arkuš' te Restoranu Lagvić – dodaju.

Osim mnogobrojne domaće publike, festival su posjetili i veleposlanik Republike Kosovo Martin Berishaj te veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije Milaim Fetai.

Fotogaleriju s manifestacije možete pogledati OVDJE

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook