Prethodni članak
Sljedeći članak

Zanimljiv projekt u školi: Obradili stare poznate pjesme s originalnim mužikašima, ali novim glasovima

Prikupili su brojne snimke pjesama starih preko 50 godina


Prekrasnu i pomalo neobičnu priredbu povodom Valentinova pripremili su u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom, spojivši više generacija u koncertu tradicije i modernoga. Naime, pomoću moderne tehnologije sa starih su snimaka pomoću umjetne inteligencije 'skinuli' glasove, ostavivši originalne instrumentale, na koje su te večeri poznate zagorske popevke izveli učenici i učitelji.

Pjesme svima drage

Oduševljenja nije manjkalo među publikom, gdje su sjedili i originalni izvođači, ali i njihove obitelji, a upravo su mnoge pjesme izveli unuci ili neka druga rodbina pjevača i svirača koji su nekada žarili i palili zagorskom glazbenom scenom. Onda, dok su mnogi još bili samouki glazbenici, prije 50 i više godina nastale su brojne zagorske skladbe kojih se i danas rado sjećamo, stihovi koje rado pjevamo, koje ne zaboravljamo. A upravo je to bila nit vodila OŠ Stjepana Radića, kada su se odlučili izvesti jednu ovakvu priredbu.

– Zagorci pjevaju i oduvijek su pjevali i kad im je lijepo i kad im je teško, i u času žalosti i u času radosti. Vrijeme prolazi, i sve je manje među nama onih dragih ljudi koji su prije više od 50 godina stvarali te pjesme koje i danas žive. One koji su još među nama, pozvali smo da uživaju u ovom koncertu, u kojem su sada zapjevali njihovi unuci, ali i brojni učenici i učitelji – pojasnio je ravnatelj škole Zdenko Kobeščak.

Na taj način, kaže, htjeli su im pokazati da ih Zagorci, kao i njihove pjesme, nose u srcu i da cijenimo tu glazbu. Prikupili su brojne stare snimke i uz pomoć umjetne inteligencije zadržali instrumentale sa starim instrumentima, a vokale maknuli.

 – Nismo htjeli da to bude presviravano i nove aranžmane, htjeli smo baš da sve budu originali, na koje će pjevati netko drugi, unuci tih glazbenika i naši učitelji, a uključila se i publika, jer su to pjesme koje svi znaju i koje su svima drage – kaže ravnatelj.

Očuvanje glazbe

Ovaj projekt postao je tako preko umjetne inteligencije most između tradicije, odnosno stare glazbe i tadašnjih mužikaša te mladih generacija koje su te pjesme ovog puta izvodile. Na taj način sačuvana je stara glazba i prenesena na mlađe generacije, dan je doprinos očuvanju tradicije i čuvanju ovih pjesama od zaborava.

Učenice Maria i Magdalena otkrile su nam kako im se svidjelo biti dio ovog projekta. Dok je Magdalena pjevala pjesmu 'Zakaj te snoćka nije bilo', Maria je pjevala 'Crvenkapicu'.

Stručna suradnica socijalna pedagoginja Ana Horvat također je nastupala, pjevajući 'Rožice male'. – Pjesma me se jako dojmila i cijeli ovaj koncert bio je fenomenalan, nisam imala tako visoka očekivanja i ugodno sam iznenađena, ovaj događaj bio je pun pogodak – kaže Horvat.

Pjevao je i nastavnik fizike Jasmin Pristušek i to pjesmu 'Pozabil te ne bum Zagorje moje', domaćeg sastava iz Martinca. – Bilo je lijepo vidjeti učenike, pogotovo one nižih razreda, kako imaju tu posebnu energiju, jer glazba je najveći oblik tjelesne i duhovne radosti. Sama motivacija je bila i u tome da su mnogi djedovi, pradjedovi, očevi svirali ili pjevali i tim sastavima, pa je mnogima bilo drago nastupati u njihovo ime – rekao je učitelj Pristušek.

Poslušajte kako zvuče

Zbog odličnog odaziva, ali i oduševljenja kada su čuli stare skladbe s novim glasovima i zapjevali zajedno s njima, iz škole kažu kako bi rado zadržali ovu tradiciju i svake godine priredili jedan ovakav valentinovski koncert.

A u ovome možete uživati i vi, jer je snimka priredbe dostupna na yotube kanalu osnovne škole RTV Srce Zagorja, gdje možete poslušati kako stare poznate pjesme zvuče kada ih sviraju oni nekadašnji, originalni mužikaši, ali pjevaju mlade nade i njihovi nasljednici.

 

 

 

 

Još članaka iz "Glazba"

Facebook