Prethodni članak
Sljedeći članak

Ususret Eurosongu: Prije 50 godina pobjedu odnijela ABBA s pjesmom koja je postala svjetski hit!


Uz domaćinstvo 68. izdanja Eurosonga, Švedska ove godine slavi 50 godina otkako je pobjedu na ovom natjecanju odnijela švedska grupa ABBA.

Ovaj švedski pop sastav osnovali su 1972. godine Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad i Agnetha Fältskog, a pobjeda na Eurosongu 1974. godine s pjesmom Waterloo donijela im je godine svjetske slave.

Poslije Eurosonga, pjesma Waterloo je objavljena kao singl te kao takva dospjela na listu Hot 100 magazina Billboard. Waterloo je debitirao u izvještaju od 1. lipnja 1974. i postepeno rastao sve do 24. kolovoza, kada je došao do svoje najbolje pozicije – šestog mjesta. U tom tjednu, jači od švedske četvorke bili su samo Paul Anka i Odia Coates, Paper Lace, Rufus i Chaka Khan, Roberta Flack i Eric Clapton, a pobjednička pjesma Eurosonga 1974. ostala je 17 tjedana na listi.

Do 1982. godine, kada su članovi odlučili da je vrijeme za rastanak, objavili su osam studijskih izdanja, a uz nebrojene kompilacije i singlove, broj prodanih primjeraka dosegnuo je 150 milijuna. Međutim, ABBA nije uspjeh postigla samo pobjedničkom pjesmom Waterloo, već i brojnim drugim uspješnicama poput Mamma Mia, Dancing Queen Fernando.

Kako se i očekivalo, nadolazeći, ovogodišnji Eurosong, čiji je domaćin Švedska, u znaku je grupe ABBA.

U Malmöu, gdje se održava Eurosong, na dva tjedna je otvoren ABBA World, posebno osmišljen koncept kako bi prikazali prošlost i sadašnjost grupe. U njemu će posjetitelji imati prilike 'biti na pozornici' s virtualnim članovima grupe i otpjevati s njima najveće hitove, prikazivat će se mjuzikl Mamma Mia, a moći će se razgledati i posebna prigodna izložba.

Ovogodišnji Eurosong u Švedskoj održavat će se od 7. do 11. svibnja, odnosno prvo polufinale na rasporedu je 7. svibnja, drugo 9., a finale 11. U prvom polufinalu nastupit će Baby Lasagna sa svojom 'Rim Tim Tagi Dim', s kojom je trenutno na prvom mjestu kladionica.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook