Prethodni članak
Sljedeći članak

U riječkom HNK susrele se dvije ugledne i uspješne zabočke operne dive


U Rijeci je ovih dana održano 4. Međunarodno natjecanje opernih pjevača „Zinka Milanov“, čiji je organizator riječki HNK Ivana pl. Zajca , a umjetnička voditeljica Vlatka Oršanić, sopranistica s međunarodnom karijerom i profesorica solo pjevanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. K tome i predsjednica žirija. U kazalištu Vlatka se susrela sa mezzosopranisticom Sofijom Cingulom, koja je i pročelnica odsjeka solo pjevanja na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

-Znate što nam je zajedničko? Obje smo rođene u Zaboku i obje smo odrastale u Varaždinu, u čijoj smo glasovitoj Glazbenoj školi stekle prvo obrazovanje. S prof. Oršanić poznajem se još od mojih studentskih dana, a zajednički nam je suradnik Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca – kaže Sofija koja je po završetku natjecanja s ansamblom riječkoga teatra otputovala na gostovanje u Finsku, gdje riječki umjetnici sudjeluju na opernom festivalu u Savonlinni.

A Vlatka, koju za Rijeku veže njezin prvi nastup u domovini, ulogom Gilde u „Rigolettu“ na samom početku karijere, nakon što je diplomirala na ljubljanskoj Akademiji za glasbo, vratila se u svoju vilu podno Alpa, a ljetni će odmor, nakon što završi sve obveze profesorice na zagrebačkoj MA, provesti na Viru, na kojemu godinama ljetuje.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook