Prethodni članak
Sljedeći članak

TUŽNA I SJETNA OBLJETNICA: Prije 14 godina napustio nas je neponovljivi Toše


Sjajni i neponovljivi, izuzetno talentirani makedonski pjevač Toše Proeski napustio nas je na današnji dan prije 14 godina.

Miljenik svih generacija poginuo je u prometnoj nesreći 16. listopada kod Nove Gradiške, a njegova je smrt potresla cijelu regiju i glazbeni svijet.

Toše je poginuo na vrhuncu slave, a njegovog se izuzetnog glasa i karizme kojom je zračio sjećaju ne samo njegovi obožavatelji koji i dan danas sa sjetom, ali i veseljem slušaju njegove pjesme, već i njegovi kolege, posebno oni s kojima je blisko surađivao.

Jedan od njih bio je i Miroslav Rus, jedan od najuspješnijih hrvatskih i regionalnih skladatelja i tekstopisaca. – Nema za koga nisam pisao, ali Toše je bio nešto posebno, nešto kao šlag na torti. Našli smo se, sada sam već siguran u to, nimalo slučajno, ja sa svojom 'Igrom bez granica', on sa svojim bajkovitim talentom, tako da je spoj bio samo stvar vremena. U Toši sam dobio prijatelja i izvođača o kakvom svaki autor može samo sanjati – kaže Miroslav Rus, piše Slobodna Dalmacija. Upravo je za 'Igru bez granica' Toše 2008. osvojio Porina za hit godine.

Svojeg prijateljstva s Tošeom prisjetio se i Tony Cetinski, koji je jučer na svom Instagram profilu podijelio emotivnu objavu. "I danas, četrnaest godina kasnije, teško mi je govoriti o Toši, kao i prvog dana kada se to dogodilo. Njegovim odlaskom više ništa nije isto, a svakim danom, mjesecom i godinom još više nedostaje, ne samo meni, nego mislim svima nama koji smo imali privilegiju poznavati ga, družiti se, zajedno raditi, veseliti se i tugovati! Iskreno vjerujem kako je s ovoga otišao u bolji svijet, ali zahvaljujući njegovim djelima te prije svega ljudskim vrlinama i skromnosti, ostaje zauvijek dokaz i jedan od onih koji vraćaju vjeru u ljudskost i Boga. Siguran sam kako na neki svoj način bdije i čuva nas svime što je postigao za ovozemaljskog života, jer bio je i ostao anđeo dobrote. Volimo ga zauvijek, a sve što smo zajedno planirali znam kako ćemo nadoknaditi kad se sretnemo na nekom proplanku, gore u svemiru. Zauvijek u srcu', napisao je Cetinski.

Toše je studirao solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata, a svoj je vokal usavršavao u New Yorku, kod poznatog profesora pjevanja Williama Raya, koji je podučavao i Luciana Pavarottija.

Za vrijeme karijere snimio je deset albuma, posljednji na kojem je radio bio je 'Igra bez granica'. Nakon njegove smrti objavljena su još tri albuma s njegovim pjesmama, koje jednostavno ne blijede, uz njih imamo osjećaj kao da ih i sam i danas pjeva, negdje na nekom koncertu, baš kao onda, kada su ga pratile mase.

UNICEF ga je 2004. godine proglasio ambasadorom dobre volje, a zbog brojnih humanitarnih nastupa dobio je Humanitarnu nagradu majke Tereze. Pored svega toga i popularnosti koja ga je pratila, Toše je ostao skroman, a osim po pjesmama, pamtit ćemo ga po izjavi: 'Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome'.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook