Prethodni članak
Sljedeći članak

Svatko ima svoju omiljenu: Božićne pjesme bez kojih nam je Božić nezamisliv


Svako od nas ima svoju najdražu; neku koja ga podsjeća na djetinjstvo, na posebne trenutke vezane uz Božić – božićne pjesme imaju posebnu čar, šire jedan poseban duh i donose veselje u naše domove, pripremaju nas za najljepše blagdane.

Crkvene ili svjetovne, božićne pjesme rijetko tko ne voli.

Radujte se narodi, U to vrijeme godišta, Narodi nam se kralj nebeski, Djetešce nam se rodilo svi znamo pjevati, Tihu noć čak i na nekoliko jezika.

Pravim ljubiteljima božićnih pjesama srca posebno zaigraju na najveće domaće božićne hitove poput Bijelog Božića, Božić dolazi, i Sretan Božić svakome.

Božićne pjesme i albume objavljuju mnogi izvođači svake godine, no među najprodavanijim božićnim albumima svih vremena nalaze se oni Elvisa Presleya i Mariah Carey.

Kralj rock'n'rolla prvi božićni album 'Elvis' Christmas Album' objavio 15. listopada 1957. godine, a do danas je ostao jedan od najprodavanijih i najstreamanijih božićnih albuma svih vremena.

S druge strane, 'All I Want for Christmas Is You' jedna je od najpopularnijih božićnih pjesama na svijetu, a nalazi se i na albumu "Merry Christmas" kojega je Mariah Carey objavila 28. listopada 1994. godine. Reizdanje i novi spot pjesma je doživjela pred Božić 2019.

Osim ove uspješnice koja je među najslušanijima i danas, Elvisovog Blue Christmasa i drugih, nekako se najradije slušaju one stare poput Baby it's could outside, Jingle bell rock, It's the most wonderful time od the year, Let it snow, ali i malo novijega doba poput Last Christmas, My only wish, Driving home for Christmas.

Nekako svatko ima svoj top listu omiljenih, no bez bezvremenskih božićnih hitova, Božić i kićenje bora su nezamislivi.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook