Prethodni članak
Sljedeći članak

Ova pjesma pola stoljeća dijeli Zagorje: Zagorci je vole, Zagorke bi je zabranile

Pjesma koja nikog ne ostavlja ravnodušnim


Rijetke su svadbe u Zagorju u kojoj svatovi, kad odlaze od mladenkine kuće, barem iz 'zafrkancije' ne nagovaraju muzičare da zasviraju legendarnu pjesmu "Rastanak s majkom", poznatiju kao "Višnja se od trešnje spoznaje".

Isto tako nije rijetkost da muzičari potiho, uz smijeh odgovaraju: "To su nam izričito zabranili".

No, nije samo šala u pitanju. Budući da je riječ o vrlo emotivnoj pjesmi, koja govori o rastanku majke s mladom kćerkom, koja se udaje i zauvijek napušta roditeljski dom. Kako se k tome u zadnjoj strofi apostrofira i kako će joj majka od sad biti svekrva, na tu su se pjesmu u proteklih minimalno pola stoljeća, izlile bezbrojne suze. I to ne samo suze majki i mladenki.

Riječ je o narodnoj pjesmi za koju se točno ne može utvrditi ni autor, ni godina nastanka, pa je pitanje koliko dugo se zapravo pjeva u sjeverozapadnim krajevima Hrvatske. Ono što je poznato jest da ju je 1970. godine, 21. travnja, na svojoj tada već drugoj ploči, snimio i objavio u to vrijeme vrlo popularni glazbeni sastav iz Rovna kod Krapine, Narodni ansambl 'Mladi Rovnoščani'. 

Ansambl je 1967. godine osnovao i vodio violinist i vokalni solist Rudolf Jugec, a "Mladi Rovnoščani" ubrzo je po osnivanju postao vrlo popularan ansambl diljem Hrvatskog zagorja, sve do sredine osamdestih godina prošlog stoljeća.

Osim Jugeca, koji je bio vokal i prva violina, članovi sastava bilu su i Mirko Sopek 2. violina, Janko Levak 1. bugarija, Ignac Levak 2. bugarija, Josip Levak bas i na harmonici najprije Slavko Čeljenić, a kasnije Mirko Mužar.

Kako god, riječ je o pjesmi koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ili vam je odlična, ili vam je užasna. Ako uzmemo primjer s početka ovog teksta, možemo slobodno reći da je većina Zagoraca voli, no Zagorkama je ipak malo manje draga.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook