Prethodni članak
Sljedeći članak

NAŠ SLAVUJ: Martin Kosovec, pobjednik The Voicea, porijeklom je Zagorec

Pobjednik ovogodišnjega The Voice Hrvatska, 18-godišnji Martin Kosovec, podrijetlom je iz Konjščine


Ti ne da ćeš biti velik pjevač, nego već jesi sad – komentirao je prije četiri godine u Supertalentu Nove TV  inače strog Davor Bilman, gledajući i ocjenjujući nastup 14-godišnjeg dječaka Martina Kosovca. A operna pjevačica Martina Tomčić, koja baš nije darežljiva u dijeljenju komplimenata, izjavila je pred kamerama: „ Ti si jedan sjajan pjevač i definitivno imaš vokalnu tehniku, imaš osjećaj za glazbu. Svaka ti čast''.

Četiri godine nakon  spomenutog showa Martin se , sada kao osamnaestogodišnji mladić, maturant Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perišina u Velikoj Gorici, pojavio u  The Voice Hrvatska HRT-a  i  - pobijedio! Tako je odlučila  publika svojim glasanjem. Četiri finalista osvojila su oko 130.000 glasova gledatelja, a sam Martin 88.000 ! Kako je maestralno otpjevao „Sjaj u tami“ , ganutljivo podsjetivši na vokalnog velikana Massima Savića i Dorian Gray. Zapravo, simpatije nacije osvojio je već u  desetoj  epizodi natjecanja i glasovima publike zaslužio polufinale , pjevajući  domoljubnu pjesmu Alfija Kabilja „Tvoja zemlja“, koju je Vice Vukov pjevao na Zagrebačkom festivalu 1971. godine. I ostao bez nagrade!

Obožavatelj Franka Sinatre

Mladi i talentirani glazbenik veliki je obožavatelj glazbe Franka Sinatre, Toma Jonesa i Engelberta Humperdincka, a u HRT-ov show   prijavio se kako bi počeo glazbenu karijeru na temeljima svoje originalnosti i  autentičnosti. Pobjednik Martin nagrađen je ugovorom s diskografskom kućom Universal Music Group, koju u Hrvatskoj predstavlja Universal Music Hrvatska i  i nagradom  za glazbeno usavršavanje u vrijednosti od 25.000 eura, koju osigurava HRT. No, tko zna je li bi doživio toliki uspjeh da ga iz tima Dina Jelušića, koji Martinu nije dao „zeleno svjetlo“, nije preuzela Vanna. Dino vjerojatno nije znao da je Martin  s 13 godina uspješno sudjelovao na međunarodnom Blues festivalu u Memphisu i oduševio.

 -Vanna je jako brižna i dobronamjerna osoba, pravi majčinski tip- pohvalio je Martin svoju mentoricu koja nije štedjela pohvale o Martinovu talentu i kućnome odgoju. A riječi hvale o budućem zrakoplovnom tehničaru, koji ima želju studirati novinarstvo,  nisu štedjeli ni njegovi profesori i razredni prijatelji. Jedan reče:“Samo da se što prije vrati, da imamo od koga prepisivati testove“.

Dečec iz Zeline

Martin je rođen u Svetom Ivanu Zelini, gdje je polazio Osnovnu školu Dragutina Domjanića. Trenutno živi u Zagrebu. Pjevati je počeo s pet godina. Nema formalno glazbeno obrazovanje, no  privatne je satove polazio  kod vokalnog pedagoga, dirigenta i solo pjevača Bojana Pogrmilovića.  Talent je baštinio od svojega oca, Mladena Kosovca,  člana orkestra Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“, koji je podrijetlom iz Konjščine u kojoj žive Martinova baka Gordana i djed Ivan, koji je trenutno na bolničkome liječenju. S  pravom se  ponose svojim unukom. Mladen je poznati glazbenik, harmonikaš i klarinetist, koji je ranije, kao pjevač, mnogo nastupao diljem Zagorja. Pratio je i pjevačke zvijezde naše estrade na njihovim nastupima , a bio je i član trija Tomislav Mužek & Trio svirajući na koncertima glasovitoga  tenora, također zagorskoga podrijetla, diljem Hrvatske.  Slušali smo ga i kao člana ansambla „Tango Appassionato“ koji je  svoje slušatelje vodio u  čaroban svijet tanga, čardaša i romanse.

Zasjao u tami

Sretan i ponosan otac, koji je svojega sinčića uspavljivao pjevanjem,  napisao je na Facebooku :“ Jesi, pobijedio si, zasjao u tami. Ti si pjevač. Nitko nikada neće shvatiti što je u tvojoj glavi zazvučalo onako iskonski ,osim tebe. Zaustavio si vrijeme, zasjao baš onako kako treba“. A oglasio se i ugledni skladatelj Alfi Kabiljo, oduševljen kako je Martin pjevao njegovu pjesmu „Tvoja zemlja“.Za Martina ima pripremljene dvije pjesme, koje će predstaviti  na Alfijevu simfonijskom koncertu sa Zagrebačkom filharmonijom na Dan žena. Osim Martina pjevat će  Radojka Šverko i  Đani Stipaničev. Mlada zvijezda u sazviježđu velikih. 

.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook