Prethodni članak
Sljedeći članak

‘S 12 godina probao sam hašiš, a onda postao ovisnik o alkoholu i kokainu. Ovisnost mi je donijela bježanje, nepovjerenje roditelja i veliku bol'

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti donosimo priču korisnika terapijske zajednice ‘Moji dani’ u Đurmancu


-Rođen sam 1992. godine. Djetinjstvo sam proveo u Zagrebu, u Hotelu Internacional, kao izbjeglica odnosno prognanik, jer su mi roditelji iz Vukovara. Imao sam sretno i veselo djetinjstvo. Ničega mi nije nedostajalo, . 1998. godine doseljavamo se u Veliku Goricu, nova okolina, početak škole… Najstariji sam sin u obitelji, a ima nas troje. Ovisnost… Prvi kontakt s drogom je u mojoj 12. godini života kada sam uz prisustvo starijih dečkiju iz kvarta probao hašiš. Povremeno bih pušio s njima, da li iz zabave ili one nezrele želje da što prije odrastem. Alkoholizam počinje vjerojatno kao i kod svakog tinejđera u srednjoj školi – prvi izlasci, prvi poljupci… 2016. godine selim iz obiteljskog stana i počinjem živjeti s djevojkom. Radim u jednoj firmi, većoj distribuciji pića, kao prodavač. U toj firmi alkohola ima u izobilju, na poslu svi vole popiti, pa tako i ja. Počinjem konstantno piti, svakodnevno, megalomanski. 2018. godine prvi puta shvaćam da imam problem s alkoholom te uz dogovor s roditeljima odlazim potražiti pomoć u psihijatrijsku ustanovu Sv. Ivan u Zagrebu – ispričao nam je Antonio Lugarić, korisnik Terapijske zajednice ‘moji dani’ u Đurmancu.

‘Velika laž’
No, u psihijatrijskoj je ustanovi Antonio izdržao tek dva tjedna. Izašao je, lažući roditeljima da više neće piti. Posao je uspio zadržati te je prebačen s mjesta prodavača na mjesto pomoćnog radnika u kamionu. - Razvoženje pića po cijelom gradu, državi. Prekomjerno opet pijem i uspijevam lagati i skrivati to od roditelja. Više puta sam liječen u bolnici Sv. Ivan, ali bezupsješno. Zadnji puta kada sam bio liječen tamo upoznajem bivšu suprugu te zajedno izlazimo iz bolnice i pokušavamo biti čisti oboje. Čisti smo bili 11 mjeseci dok jedan drugog nismo povukli na dno. 2021. odlučujemo se oženiti i voditi miran život bez ovisnosti. Velika laž, koja je trajala 11 mjeseci. Dolazimo u doticaj s kokainom te kreće nova borba s ovisnošću. Kokain uzimamo redovito i puno. Uspješno smo to krili od roditelja do ove 2022. godine kada sam odlučio reći dosta. Izašao sam iz stana krenuvši na posao, zvao sam da se neću vratiti. Napio sam se usred bijela dana, te odlučio otići u bolnicu Sv. Ivan na detox, te priznati roditeljima da nije samo alkoholizam u pitanju, nego i kokain i kockanje u automat klubovima. Na detoxu sam u Sv. Ivanu 15 dana, odlučujem se raststi iz tog braka, na što bivša pristaje te se razilazimo u miru. Odlučujem se za komunu u te u nju ulazim 26.7.2022. godine. Proveo sam vrijeme do 31.10. 2022. kada sam odlučio nazvati majku i reći da se ne vidim i ne snalazim u toj zajednici te da hoću drugu zajednicu. Ona taj dan nije htjela ni čuti za mene, ostao sam sam. Odlučio sam otići za Vukovar kod bake i dede te uspostavljam kontakt s majkom, kada je shvatila da zaista imam volje i želje za ostati čist. Ulazim 2.11. u terapijski centar Đurmanec, Moji dani. I dalje ustrajem u tome da želim ostati čist. Jer što sam dobio sa svojom ovisnošću, nego bježanje i spoznaju da imam problem. Dobio sam nepovjerenje roditelja što je jako velika bol. Tko će u ovo vrijeme pomoći ovisniku? Terapijska zajednica, zajedno s njhovim korisnicima i sam sebi ako si dovoljno ustrajan u tome da pobijediš i živiš s time – iskren je bio Antonio.


Više od 500 korisnika
Udruga „Moji dani“ osnovana je 22.02.2002.g., a u sklopu udruge osnovana je terapijska zajednica. Terapijska zajednica smještena je u šumovitom predjelu općine Đurmanec, točnije naselja Lukovčak. Cilj terapijske zajednice je psihosocijalna rehabilitacija i reintegracija korisnika u normalan život. U terapijskoj se zajednici nalazi 20 muških korisnika, a sufinancirana je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Do sada je kroz program prošlo više od 500 korisnika, ovisnika o alkoholu, drogi i kocki. Trajanje programa je individualno, ali u prosjeku traje od 12-15 mjeseci - optimalno do 2 godine. Program provode educirane osobe- terapeuti operateri uz stručno osoblje- voditeljica terapijske zajednice Dijana Majkić Vukušić i socijalna radnica Nikolina Fišter. Udruga MOJI DANI će Mjesec borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava između 15. studenog i 15. prosinca, obilježiti održavanjem štandova na trgovima u gradovima KZŽ, gostovanjima na radio i TV postajama, u tiskanim i drugim elektroničkim medijima sa ciljem prevencije, pravovremene detekcije i informiranja javnosti vezano uz traženje pomoći i dostupne resurse u terapijskoj zajednici.


Život u zajednici
Život u zajednici se odvija i funkcionira po pravilima. Radna terapija provodi se 8 sati dnevno, 4 sata u prijepodnevnim satima i 4 sata u poslijepodnevnim satima. Korisnici samostalno obavljaju sve poslove vezane uz održavanje prostora, čistoću, kuhanje, pranje veša, nabavku namirnica, čuvanje domaćih životinja. U zajednici svaki korisnik ima svoja zaduženja i odgovornosti, te prema uloženom trudu i zaslugama napreduju u istima. Osim obavljanja radnih zadataka unutar terapijske zajednice, radna terapija podrazumijeva i pomoć lokalnom stanovništvu u obavljanju poljoprivrednih i sličnih poslova. Ovako po pravilima strukturiran dan, nužan je kako bi ovisnici usvojili radne navike koje do sada nisu stekli, naučili preuzeti odgovornosti i izvršiti sve radne zadatke u cijelosti i zadanom roku. Tijekom dugogodišnjeg rada Udruge ostvarena je vrlo uspješna suradnja s drugim dionicima iz lokalne zajednice.

- Kontinuirano od osnutka Udruge provodimo projekte prevencije ovisnosti i projekte resocijalizacije ovisnika o drogama, alkoholu i kocki u okviru djelovanja terapijske zajednice. Trenutno provodimo trogodišnji projekt „Zaslužujem znanje“ koji je sufinanciran od strane Ministarstva zdravstva te projekte prevencije „Bolje spriječiti nego liječiti“ i „Sretna obitelj“. Školovanje za viličara/rovokopač-utovarivač odvija se u Srednjoj školi Bedekovčina- Obrazovanje odraslih, a školovanje za računalnog operatera i rukovatelja posebnim alatima provodi se u POU Krapina. U terapijskoj zajednici putem edukativnih i interaktivnih radionica korisnike se educira o načinima pisanja životopisa, zamolbi za posao i korištenju elektroničkih medija i platformi za traženje poslova, o adekvatnom načinu predstavljanja poslodavcu. Ove aktivnosti provode se u partnerstvu s GDCK Krapina, POU Krapina, SŠ Bedekovčina i HZZ - Područni ured Krapina, navode u Udruzi Moji dani.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook