Prethodni članak
Sljedeći članak

Ravnatelji o zdravstvenom odgoju

I na ovome se skupu, kao i u drugim županijama, moglo čuti kako prigovori provođenju zdravstvenog odgoja proizlaze iz nedovoljne informiranosti.


Zdravstveni odgoj u osnovnim školama i prigovori o kojima se u javnosti dosta govori, posebice otkako se u problematiku uključila i Crkva, bili su jedna od tema stručnoga vijeća ravnatelja osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije.

Nakon što ih je voditeljica Vijeća Božena Slunjski, ravnateljica Osnovne škole Zlatar Bistrica, u kojoj je i održana sjednica, upoznala s održavanjem nedavnoga  skupa voditelja stručnih vijeća iz svih županija u Jezerčici, slijedilo je predavanje voditeljice  ŽSV-a prirode i biologije osnovnih škola KZŽ prof. Štefice Škrlec  o zdravlju i razlozima uvođenja zdravstvenog odgoja u nastavni plan i program osnovnih škola.

Ravnatelji su upoznati s odrednicama zdravlja, najvažnijim zdravstvenim problemima djece i mladih te rizičnim navikama kao utjecajnim čimbenicima na zdravlje. Svrha zdravstvenog odgoja  je sprječavanje nastanka problema i bolesti, aktivnosti usmjerene čitavoj ciljnoj populaciji „zdravoj“ za uspješan razvoj djece i mladih da bi stasali u zdrave, zadovoljne, uspješne, samosvjesne i odgovorne osobe.

Unutar predavanja upoznati su s rizičnim ponašanjima, koja se neprekidno isprepliću a  to su: pušenje, pijenje alkohola, uzimanje droga, nepravilna prehrana i nedovoljno kretanje, vožnja pod utjecajem alkohola i/ili droge, rizična seksualna ponašanja, delikvencija i kriminal, napuštanje škole,…

U sklopu predavanja održana je radionica  u kojoj su sudionici imali priliku istražiti deklaracije prehrambenih proizvoda i uporabu prehrambenih  aditiva u prehrani. I na ovome se skupu, kao i u drugim županijama, moglo čuti kako prigovori provođenju zdravstvenog odgoja  proizlaze iz nedovoljne informiranosti.

Oni koji prigovaraju ne barataju činjenicama definiranim u Kurikulumu zdravstvenog obrazovanja.U nastavku Snježana Kovačević, stručna suradnica knjižničarka u OŠ Zlatar Bistrica , održala je predavanje i radionicu o temi « Tolerancija u svakodnevnom životu «. Sudionici skupa tako su se mogli podsjetiti o  važnosti tolerancije i međusobnog razumijevanja u svakodnevnom ophođenju s ljudima.

Bilo  je govora i o temeljnim ljudskim pravima koja se moraju bezuvjetno poštovati i kako u današnje vrijeme diljem svijeta raste potreba odgoja i obrazovanja za mir, suradnju, nenasilje, toleranciju i međusobno razumijevanje. Također, naglašeno  je kako učitelji nastavnim sadržajima mogu učenike osvijestiti o potrebi odgoja i obrazovanja za mir i demokraciju te ih osposobiti za međuljudsku suradnju.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Prometna nesreća na otoku Krku kod kružnog toka u Omišlju, vozi se jednim trakom, naizmjence. Pojačan je promet autocestom A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane. Mokri su i skliski kolnici u zaleđu Dalmacije i na sjeverozapadu Hrvatske. Zast...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program