Prethodni članak
Sljedeći članak

‘OŠ Đurmanec bila je u najlošijem energetskom stanju, najzahtjevnija što se tiče samog projektiranja, ali napravljen je odličan posao’

Ukupna vrijednost radova je gotovo 8 milijuna kuna, a Krapinsko – zagorska županija iz vlastitih sredstava osigurala je 3, 1 mil. kuna


U ponedjeljak je održana završna konferencija projekta povodom završetka energetske obnove OŠ Đurmanec. Radovi na energetskoj obnovi škole uključivali su povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja i novog visokoučinkovitog sustava prozračivanja novim sustavom te zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom.

 

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i fondove EU Vlatka Mlakar rekla je kako je Krapinsko – zagorska županija uspješno provela projekt energetske obnove zgrade OŠ Đurmanec koji je bio prijavljen i odobren za sufinanciranje u sklopu javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgrada javnog sektora Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Istaknula je kako je ukupna vrijednost projekta 7,9 milijuna kuna, s time da su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj 3, 2 mil. kuna, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1 , 5 mil. kuna i sredstva KZŽ 3, 1 mil kuna. Razdoblje provedbe ovog projekta bilo je od kolovoza 2019. do lipnja 2020. Izvođač radova bila je tvrtka Tim color, a nadzor Krapina projekt. Kroz ovaj projekt ušteda toplinske energije bit će 52. 17 posto.

 

U ime djelatnika i učenika škole svima koji su sudjelovali u ovom zahtjevnom projektu i koji su ga uspješno priveli kraju zahvalila je zamjenica ravnatelja škole Renata Vuzem. - Škola je dobila novo ruho i svi smo oduševljeni izgledom. Poboljšani su materijali i ostali uvjeti rada – rekla je Vuzem.

 


Miljenko Jagarčec iz REGEA –e rekao je kako je OŠ Đurmanec jedna od škola u kojoj su osim građevinskih mjera implementirane i najmodernije strojarske mjere. -Ugrađena je ventilacija s povratom topline i samim time će ova zgrada trošiti značajno manje energije. Prilikom projektiranja očekivalo se da će zgrada nakon obnove imati energetski certifikat C, a s obzirom na ugrađene moderne mjere ova zgrada će biti u kategoriji B, a prema potrošnji električne energije bit će čak A plus – istaknuo je Jagarčec.

 


Načelnik Đurmanca Damir Belošević zahvalio je Vladi RH na programu energetske učinkovitosti i Županiji kao nositelju projekta. - Izuzetno mi je drago da se škola energetski obnovila i što će činiti jedan sastavni dio našeg područja koji je predviđen za društvene djelatnosti, zajedno s vrtićem kojeg gradimo i uštedama koje će se u budućnosti ostvariti – rekao je Belošević.

 

Ova je škola je bila u najlošijem energetskom stanju na područu KZŽ, najzahtjevnija što se tiče samog projektiranja i izvođenja radova, ali i najskuplja jer ovdje je preko 3 mil. kuna neprihvatljivih troškova koje smo morali financirati iz vlastitih izvora. Međutim, mislim da smo napravili jako dobar posao –naglasio je župan Željko Kola te najavio da će nakon što Općina izgradi vrtić, zajedno krenuti u modernizaciju prilazne ceste.


-Vjerujem da će u novoj financijskoj omotnici biti predviđena sredstva za izgradnju novih sportskih dvorana, dogradnju osnovnih i srednjih škola i da će ostati ovakav ili sličan natječaj za energetsku obnovu škola jer su nam one neopohodne – istaknuo je župan Željko Kolar, dodavši da će do kraja ljeta biti spremno 6 građevinskih dozvola za izgradnju novih sportskih dvorana na području KZŽ, a tu je i 5 zahtjeva za dogradnju škola kako bi mogle raditi u jednoj smjeni. - S obzirom na COVID, na stanje u gospodarstvu, na manjak prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave, na žalost bit će sve manje mogućnosti, barem u ovoj i sljedećoj godini, da to radimo iz vlastitih sredstava. Međutim, ako će biti mogućnosti povlačenja iz europskih sredstava, mi ćemo naći načina kako da odgovorimo na taj izazov i osiguramo vlastita sredstva, a prema najavama ministra Pavića, ostat će sufinanciranje za lokalnu i regionalnu samoupravu 15 posto – rekao je župan te zahvalio REGEA – i koja vodi samu investiciju, kao i nadzoru, izvođačima radova, ravnatelju, djelatnicima škole.

Zahvalio je i načelniku Općine, koja je bila partner u izgradnji sportske dvorane. - U energetskoj obnovi Općina nije imala trošak, no u Općini imamo uvijek partnera i neke sitnice koje nismo uspjeli detektirati u samom projektu, a prije svega su vezane za slobodne aktivnosti učenika, dogovorene su s načelnikom da će oni preuzeti na sebe – zaključio je župan Kolar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama....

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program