Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nešto se dogodilo na tržištu, povećala se potražnja, što nam je pozitivni podstrek'

OPG Borisa Vrhovskog iz Prigorja kod Đurmanca jedini je proizvođač koji nudi certificirane zagorske purane


S uzgojem zagorskih purana krenuli smo prije 15 - ak godina, više – manje iz ljubavi i želje da malo podignemo razinu uzgoja. Put do ovog danas bio je dug, kroz Zadrugu, Županiju i Ministarstvo poljoprivrede radili smo na zaštiti porijekla na nacionalnoj razini, što je bio preduvjet za zaštitu na europskoj razini. To je i ostvareno 2015. godine – kaže Boris Vrhovski, jedan od većih uzgajivača zagorskih purana na našem području, vlasnik OPG – a Vrhovski iz Prigorja kod Đurmanca, jedini proizvođač koji nudi certificirane zagorske purane.

Meso čvršće, ali kvalitetnije

Trenutno uzgaja 700 jedinki, a kako kaže, certifikat olakšava situaciju, jer se kupcima ne mora puno objašnjavati o kakvom se puranu radi. – Uzgoj zagorskog purana obavlja se kao ekstenzivan, na otvorenom. Svaki puran mora zadovoljavati neke norme. Moramo imati 25 kvadratnih metara prostora po jedinki, purane moramo hraniti žitaricama, a naši jedu najčešće žitarice koje smo sami uzgojili. Raste nekih 9 mjeseci, obitava u prirodi i cijele dane trči po livadi i svoju ishranu dodatno obogaćuje crvima i kukcima kao izvorom bjelančevina. Takvim načinom života utvrđuje svoju mišićnu masu, pa je meso zagorskog purana drugačijeg okusa, možda malo čvršće, ali puno kvalitetnije nego farmski uzgojenog purana – pojašnjava Boris Vrhovski. Polovica od broja jedinki predviđena je za daljnji tov i rasplod, a polovica za prodaju. Certifikat se obnavlja iz godine u godinu, a plan je certificiranje barem još narednih 5 godina.

Registrirana klaonica

– To nam omogućava i registrirana klaonica koju smo na svom gospodarstvu otvorili ove godine. Naime, do tada smo muku mučili s klanjem, jer najčešće imamo individualne narudžbe, za jednog, dva purana, a kako želimo prodavati svježe purane, teško je to bilo ostvariti bez vlastite klaonice. Ovako lakše vršimo prodaju, jer kupci nas žele posjetiti, vidjeti što nudimo i kupiti na kućnom pragu. Želimo postaviti ozbiljne temelje za daljnji rad – navodi Vrhovski, dodajući da je OPG otvaranjem klaonice i prisiljeno povećati proizvodnju. – Hladan pogon klaonice iziskuje velike troškove, jer moramo zadovoljiti brojne uvjete, slijediti upute HACCP sustava, a to je sve skupo – kaže Vrhovski. Prije otvaranja klaonice purani su se plasirali na tržište preko Zadruge, a Vrhovski ističe i poticajna sredstva i veliku potporu Krapinsko – zagorske županije. – U proizvodnju se uključilo puno OPG – ova, čak sam se bojao da će se stvoriti veliki broj purana koje nećemo moći prodati, no pozitivna je vijest da u suradnji OPG – ova došlo do toga da nam čak i fali purana. Nešto se dogodilo na tržištu. Povećao se broj purana, ali i potražnja, što nam je pozitivni podstrek. Možda se povećala kupovna moć građana ili je došlo do uviđanja razlike između farmski uzgojenih, uvoznih purana i domaćih zagorskih, u svakom slučaju, desila se pozitiva – komentira Vrhovski. Zaštićeni zagorski purani dobro se prodaju. Ne smiju biti teži od 5,5 kg, cijena 1 kg mesa purana je 60, purice 55 kuna, a u ovo blagdansko vrijeme potražnja je još veća, pa Borisu Vrhovskom kupci dolaze većinom iz Zagreba i okolice, ali čak i iz Dalmacije i Istre.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a poteškoće u prometu moguće su tijekom dana na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Kolnici su mjestimice mokr...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program