Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Evo kako će izgledati novi vrtići u Zagorju!

Najveselije su vijest o dobivenim sredstvima dočekali u jedinicama lokalne samouprave koje dosada nisu imale vrtić na svom području, a to su Mihovljan, Mače, Lobor, Budinščina, Gornja Stubica, Sv. Križ Začretje, Tuhelj i Đurmanec


Zagorski čelnici općina i gradova nedavno su bili na potpisivanju ugovora o financiranju izgradnje dječjih vrtića diljem županije. Nove će vrtiće tako graditi Mihovljan, Mače, Lobor, Budinščina, Gornja Stubica, Sv. Križ Začretje, Tuhelj, Đurmanec, Marija Bistrica, Klanjec dok će Zlatar i Oroslavje postojeće vrtiće dograđivati, a dokumentacija za dogradnju vrtića u Bedekovčini još je uvijek u obradi. U Zagorje je tim putem stiglo oko 100 milijuna kuna, a prosječna visina potpore za izgradnju vrtića je oko 7 milijuna kuna. Valja reći kako su u ovom ciklusu potpisani ugovori o financiranju gradnje ili dogradnje 113 vrtića diljem Hrvatske, a projekti su ukupno vrijedni 612 milijuna kuna. - Naš je cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje obitelji te uvjete za ostanak u ruralnom prostoru. Ako ljudima ponudimo sadržaje koji ih inače privlače gradovima, živjeti u ruralnom području postat će izbor, a ne nužda“ - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Donosimo kako će izgledati budući vrtići u općinama i gradovima koji ostvarili potpore.

Budinščina


U Budinščini je do sada vrtić funkcionirao u sklopu OŠ Vladimir Nazor, gdje su dvije učionice služile kao dječja igraonica. Zaseban objekt nismo imali. Ovo će nam značiti jako puno, prvenstveno mladim roditeljima i djeci, jer ćemo sada imati i jasličku skupinu, što do sada nismo imali. Roditelji su djecu jasličke dobi vozili u Zlatar Bistricu, Mariju Bistricu, Zlatar, Konjščinu i druge vrtiće, pa će to biti veliki plus. Imat ćemo i 3 odgojne skupine vrtićke dobi. Odobreno nam je 7,4 milijuna kuna, što je maksimalan iznos. Mi nećemo puno morati dodavati, no morat ćemo urediti okoliš, prilaz, ogradu, a sam vrtić ući će u tu financijsku konstrukciju, navodi Radovan Hercigonja, načelnik Općine Budinščina.

Oroslavje


Dječji vrtić ''Cvrkutić'' iz Oroslavja iduće će godine također u rekonstrukciju i dogradnju. Projekt je to vrijedan oko 4,1 milijuna kuna, a nakon dogradnje imat će kapacitet za 120 djece, naspram sadašnjih 70. – Time ćemo zadovoljiti potrebe koje imamo prema nekim trenutnim statističkim podacima. Jako se veselimo, jer smo ovo dugo čekali. Zahvaljujem svim roditeljima na razumijevanju, a jednako tako i svima koji su radili na projektu – izjavila je ravnateljica vrtića Silvija Čičko. Javna nabava za radove provest će se u siječnju, a plan je da se svi radovi završe do kraja iduće godine. Za vrijeme trajanja radova zgrada vrtića bit će zatvorena, a za svu će se djecu pronaći adekvatan prostor u kojem će biti smještena i u kojem će vrtić funkcionirati.

Đurmanec

Investicija gradnje dječjeg vrtića u Đurmancu vrijedna je 1,2 milijuna eura ukupno, a Općini Đurmanec odobrena je maksimalna potpora Agencije, odnosno 7,4 milijuna kuna za izgradnju i opremanje vrtića. Vrtić će imati 960 kvadrata i moći će prihvatiti 80 – ero polaznika. – Roditelji se sada snalaze, 60 – ak djece s našeg područja pohađa vrtiće u drugim JLS, pa će ovo jako puno značiti za našu općinu. Potpisan je ugovor i idemo s javnom nabavom te se nadam početku gradnje na proljeće ili ljeto, ako sve bude u redu. Sretni smo, a još ćemo sretniji biti kada vrtić bude završen – rekao je načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević.

Gornja Stubica


Obzirom da Gornja Stubica nema vrtića, vrlo nam je važno i sretni smo što smo dobili sredstva preko mjere 7.4.1.. To je nešto što već godinama očekujemo, vrtić nam je izuizetno važan zbog demografske politike općine – reako je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić. Radi se o vrtiću od oko tisuću kvadrata, s adekvatnim prostorima za 60 djece u tri vrtićke i 24 djece u dvije jasličke skupine, što će, prema dosadašnjim potrebama, biti optimalan kapacitet za smještaj djece. Vrijednost cijeloga projekta je oko 9,2 milijuna kuna s PDV – om. – S radovima ćemo krenuti čim se steknu uvjeti za to, tako da očekujemo da ćemo natječaj za izvođača radova objaviti u prvoj polovici 2019., a rok za završetak će biti 24 mjeseca. Očekujemo da ćemo vrtić spreman za otvorenje imati 2020. godine, teško je već sad procijeniti kada točno, sve će ovisiti o faktorima koji će utjecati na sam tijek gradnje – zaključio je Krizmanić.

Tuhelj


Općina Tuhelj ostvarila je stopostotno sufinanciranje za izgradnju vrtića kojeg dosad nisu imali. – Novi vrtić imat će 470 kvadrata i kapacitet za smještaj 42 djece. Mi smo ga projektirali tako da imamo i jednu multifunkcionalnu dvoranu koja se, po potrebi, može pretvoriti u sobu za smještaj još jedne grupe – istaknuo je Hercigonja uz riječi kako više od tridesetak djece iz Tuhlja boravi u okolnim vrtićima što Općina sufinancira. Vrijednost same investicije je 6,6 milijuna kuna.

Klanjec


Gradu Klanjcu za izgradnju novog dječjeg vrtića odobreno je 90 % bespovratnih sredstava, odnosno 7.440.000, kuna. - Naša slatka “gljivica”, kako smo je nazvali od milja, prošla je od idejnog rješenja do danas puno iskušenja i porođajnih muka. Od dugog iščekivanja otvaranja natječaja za Mjeru 7.4.1., iščekivanja rezultata, velikog razočaranja nakon što na prvom natječaju nije prošla, prijave na drugi krug natječaja, rezigniranosti i ljutnje roditelja čija su djeca na listi čekanja ili moraju pohađati vrtiće u okolici, no ipak se na koncu pokazalo kako je vrijedilo biti strpljiv i uporan – rekao je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek dodajući kako će novi vrtić imati mogućnost smještaja tri odgojne skupine, ali i mogućnost proširenja na još jednu.

Marija Bistrica


Naš novi vrtić imat će kapacitet za 90 djece, što će za početak biti dovoljno prema sadašnjim procjenama. Trenutno imamo smješteno 80 djece, iako prema standardima imamo uvjete za 35 djece, no koristimo i prostore Osnovne škole – kaže načelnik Marije Bistrice Josip Milički. Iako Marija Bistrica već ima vrtić, gradit će se novi na novoj lokaciji, zbog toga što staroga nije bilo moguće rekonstruirati, odnosno dograditi. – Na trenutnom vrtiću nije bila moguća dogradnja, jer nije bilo niti prostora. Zbog toga će se novi vrtić izgraditi modularno i na velikoj parceli, da ga prema potrebi i kad steknemo uvjete za to, možemo nadograditi – rekao je Milički. Općina Marija Bistrica odmah s početkom godine kreće u javnu nabavu, kako bi se čim prije krenulo u izgradnju te kako bi novi vrtić, ako sve bude po planu, bio gotov u jesen 2020. Vrijednost projekta je 8.820.000 kuna.

Sv. Križ Začretje


Nakon što je u prethodnom krugu natječaja izdana odbijenica za financiranje izgradnje novog vrtića, Općinu Sv. Križ Začretje iznimno su obradovali rezultati prijave na Mjeru 7.4.1. u sklopu koje nam je dano zeleno svjetlo za potporu EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 9.000.000 kuna, a Općini je odobren maksimalan iznos potpore. - Sukladno ishođenoj građevinskoj dozvoli, vrtić ćemo graditi na zemljištu u vlasništvu Općine koje se nalazi na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Svetom Križu Začretju – nasuprot naše ambulante, u neposrednoj blizini škole te par minuta hoda udaljeno od centralnog trga. Po dovršetku investicije stvorit će se adekvatni uvjeti za funkcioniranje dječjeg vrtića, ali i predškole, a u slučaju nedostatka kapaciteta, ostavljena je i mogućnost proširenja – rekao je načelnik Marko Kos dodajući da ljepšu božićnu čestitku nisu mogli dobiti te dodao da će novi vrtić moći primiti četiri odgojne skupine.

Lobor


Općina Lobor za izgradnju dječjeg vrtića dobila je potporu vrijednu 7,4 milijuna kuna. Kapacitet je za 80 – ero djece i to je najveći kapitalni projekt općine. Zemljište je Općina otkupila još prije nekoliko godina. Lobor do sada nije imao dječji vrtić, a djeca su se zbrinjavala u dva obrta za čuvanje djece koja se nalazi na loborskom području, no djece ima i na listama čekanja. - Izgradnjom vrtića bit ćemo u mogućnosti svakom djetetu omogućiti kvalitetni odgojno obrazovani rad s djecom rane i predškolske dobi u jasličkim i vrtićkim odgojno obrazovnim skupinama te omogućiti roditeljima u svojoj lokalnoj zajednici adekvatnu, stručnu skrb za djecu – rekla je načelnica Ljubica Jembrih.

Mihovljan


Općina Mihovljan pozitivno je ocijenjena za projekt izgradnje dječjeg vrtića i ostvarila je potporu u visini od 7.440.000 kuna. - Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 8.966.825,35 kn s PDV-om. Kapacitet je za 60 djece u 3 vrtićke skupine. Stanovnici općine Mihovljan zbog nedostatka odgovarajuće infrastrukture imaju ograničene uvjete za provođenje predškolskog odgoja i obrazovanja – rekao je načelnik Zlatko Bartolić. Otvorit će se minimalno 6 novih radnih mjesta. Kao dodatni pozitivni efekt projekta ističu se oslobođeni radni kapaciteti roditelja te povećana atraktivnost Općine Mihovljan što će smanjiti razliku između ruralnog i urbanog područja te zaustaviti slabljenje hrvatskog sela.

MačeMače će graditi vrtić - na prostoru sajmišta, kapaciteta 52 djece, u 2 vrtićke skupine i jednoj mješovitoj jasličkoj skupini. Jedna prostorija vrtića predviđena je za udrugu „Društvo naša djeca“ s obzirom da udruga nema adekvatno rješenje za smještaj. Građevina će biti prizemna s pripadajućim prostorijama koje će se organizirati sukladno primjeni Državnog pedagoškog standarda Predškolskog odgoja i obrazovanja te Odredbama Prostornog plana Općine Mače, a koje su neophodne za normalno funkcioniranje vrtića. Procijenjeni iznos financijske potpore koja će se dodijeliti iznosi 7.090.928,25 kuna – istaknula je načelnica Mladenka Mikulec.

Zlatar


Ukupna vrijednost projekta iznosi 9,2 milijuna kuna, a Gradu su iz Programa odobrena sredstva u iznosu od 7,4 milijuna kuna odnosno 90 posto. Planira se rekonstrukcija i dogradnja vrtića, ukupne površine 1359,08 m2 kroz dogradnju dodatne tri odgojne jedinice s prostorom više namjena, dogradnju gospodarskog i upravnog bloka s pratećim sadržajima te uklanjanje zgrade jaslica. Bit će to organizirani prostor za 6 neovisnih odgojnih skupina djece, a planira se upis 120 djece u razdoblju od 3 godine od završetka projekta. Kako navodi gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, po završetku projekta u Dječjem vrtiću i jaslicama Uzdanica zaposlit će se dodatno 3 odgojitelja, ravnateljica na dodatnih pola radnog vremena s obzirom da je trenutno zaposlena na pola radnog vremena što će činiti puno radno vrijeme, zatim 1 logoped, 1 spremačica te domar na pola radnog vremena.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 između čvorova Pirovac i Skradin na 306.km u smjeru Dubrovnika vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine 40 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Mokri su i skliski kolnici u Lici, Gorskom kotaru, Hrva...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program