Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon dodatnog vještačenja, znat će se ide li se u obnovu Područne škole Putkovec ili rušenje i gradnju nove

PŠ Putkovec stradala je u potresu 29. prosinca toliko da nije bila sigurna za održavanje nastave, pa su djeca u drugo polugodište krenula na nastavu u matičnu školu u Đurmancu


Župan Željko Kolar u društvu ravnatelja OŠ Đurmanec Krešimira Kralja obišao je danas Područnu školu u Putkovcu, koja je stradala u potresu 29. prosinca toliko da nije bila sigurna za održavanje nastave, pa su djeca u drugo polugodište krenula na nastavu u matičnu školu u Đurmancu.

 

– U prvom nalazu statičara ova škola je dobila žutu najljepnicu. 2019. godine ozbiljnije smo ulagali u školu, uređen je ulaz, kuhinja, blagovaonica, međutim statička oštećenja su puno veća nego što su se može vidjeti. Obišao sam sve škole koje su stradale i na mnogim školama je na oko veća šteta, no ovdje je statički poremećna kompletna škola. Zato smo zatražili dodatno vještačenje statičara koje će biti gotovo za desetak dana jer su naknadni potresi nanosili dodatnu štetu školi i prema sadašnjim procjenama najvjerojatnije će dobiti crvenu najljepnicu – rekao je župan Kolar te dodao da će se potom vidjeti da li se više isplati ići u obnovu škole ili je srušiti i graditi novu.

 

-U školstvu nam je petrinjski potres napravio puno veće štete na obrazovnim institucijama nego onaj od 22. ožujka. Tamo smo imali ukupno 7 milijuna kuna šteta, s time da smo 2 milijuna kuna uložili i sanirali štete u svim manjim školama i to smo isplatili iz proračuna, dok smo za Područnu školu Laz predvidjeli za novu izgradnju 5 milijuna kuna. Od petrinjskog potresa imamo 12,5 milijuna kuna štete, s time da za razliku od prvog potresa imamo štete u svih 9 srednjih škola i čak u 21 osnovnoj školi i 18 područnih škola – rekao je Kolar. Pripremljen je troškovnik za adaptaciju, a idejno rješenje za novu školu se praktički kreće od 5,5 milijuna kuna. - Konačnu odluku donijet ćemo do kraja mjeseca, kada dobijemo konačni nalaz statičara. Spremni smo i za jednu i drugu varijantu i tako smo to i prijavili prema Ministarstvu obrazovanja i znanosti i prema Svjetskoj banci s kojom ministarstvo surađuje i preko koje bi se trebalo namiriti sredstva za sanaciju obrazovnih objekata. Vidjet ćemo što će se preko Fonda solidarnosti financirati, što preko Svjetske banke, a što ćemo mi morati sami. Za taj konačni odgovor ćemo još pričekati. Imamo spremnu svu dokumantaciju da možemo domah povući sredstva za onih 2 milijuna kuna koja smo utošili za potres od 22.3., imamo gotov elaborat rušenja za školu u Lazu i troškovnike za sve škole za sanaciju štete koje smo radili i koje još trebamo raditi, s time da smo za ovaj potres od 29.12. već iz našeg proračuna ponovno potrošili preko 2 milijuna kuna za sanciju šteta da bi djeca mogla pohađati nastavu – rekao je župan.

 

Putkovec i Laz su jedine škole koje su toliko stradale u potresu da se u njima nije više mogla odvijati nastava. – U Krapinskim Toplicama unutarnji dio škole je uređen, iduću srijedu je primopredaja radova i radovi na obnovi škole kompletnu su završeni, a to očekujemo da će se do kraja mjeseca dogoditi u Kumrovcu – zaključio je župan.

 

Ravnatelj Krešimir Kralj rekao je da su, s obzirom na oštećenja na školi, bili prisiljeni učenike iz Putkovca, dva kombinirana odjela od 20 učenika preseliti u matičnu školu u Đurmancu. - Za njih je organiziran prijevoz i oni su normalno dalje nastavili školovanje u školi u Đurmancu, gdje se s obzirom na epidemiološke uvjete radi u 2 smjene – rekao je Kralj.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Predmet na kolniku na autocesti A1 na 7+000 km između čvora DONJA ZDENČINA i naplatne postaje DEMERJE u smjeru Zagreba. Vozi se uz ograničenje brzine 100 km/h. Molimo korisnike za pojačan oprez. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program