Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnik Đurmanca: 'Protekla godina bila je izuzetno zahtjevna, ali i unatoč pandemiji ni jedan projekt nije stao'

Ususret Danu Općine Đurmanec, razgovarali smo s načelnikom Damirom Beloševićem


Ususret Danu Općine Đurmanec, razgovarali smo s načelnikom Damirom Beloševićem. Zaštitnik općine je Sv. Juraj, te se svake godine 23. travnja na Jurjevo slavi Dan Općine, Dan Župe i Dan Škole.

ZL: Pandemija Koronavirusa koja traje nešto više od godine dana poremetila je planove ljudi i totalno im promijenila poslovni i privatni život. Gospodarstvo trpi velike gubitke, nema druženja i okupljanja ljudi, te su smanjena ili skroz zabranjena kulturna i sportska događanja. Načelniče Belošević, kako je koronavirus utjecao na Općinu Đurmanec i kako se ona nosi s njim?

BELOŠEVIĆ: Protekla godina bila je izuzetno zahtjevna i složena u načinu funkcioniranja i djelovanja naše Općine, no svi smo se ubrzo prilagodili životu s pandemijom, uz poštivanje epidemioloških mjera. Moram se zahvaliti svim mještanima na njihovom ponašanju i pridržavanju mjera jer samo se zajedno možemo boriti i biti uspješni u ovoj borbi s pandemijom.

ZL: Unatoč koronavirusu projekti nisu stali, budući da je pred nama još jedno Jurjevo - Dan općine, župe i škole, možete li ukratko nabrojiti što je učinjeno u posljednjih godinu dana?

BELOŠEVIĆ: Naravno, unatoč pandemiji ni jedan projekt nije stao, jedino je dinamika pojedinih malo sporija. Tako smo u suradnji s Hrvatskim cestama d.o.o. odradili dva projekta - sanaciju nadvožnjaka na ulazu u Đurmanec i spojnu cestu u Gornjem Maclju, ukupne vrijednosti preko sedam milijuna kuna. Ove godine će se izvršiti i izgradnja samog osvjetljenja nadvožnjaka kako bi ostvarili što bolje uvjete za sigurnost pješaka u prometu. Također u tijeku je izmjena lokacijske dozvole za rekonstrukciju državne ceste D207 (kružni tok - Lupinjak), u pogledu da se omogući fazna gradnja, s obzirom na složenost projekta i rješavanje imovinsko - pravnih odnosa, kako bi se iduće godine moglo krenuti s rekonstrukcijom prve faze. U suradnji s Hrvatskim vodama sanirali smo dva klizišta,  jedno u Donjem Maclju i drugo u Lukovčaku, ukupne vrijednosti 350 tisuća kuna. Također smo u suradnji s Hrvatskim vodama napravili zadnji podsustav vodoopskrbe visoke zone Macelj u vrijednosti  1,1 milijun kuna, a u pogledu vodoopskrbe dovršili smo i spajanje kućanstava u Ravninskom na novu vodovodnu mrežu. S ponosom moram istaknuti da smo ovim radovima na vodoopskrbi završili gradnju sustava te omogućili svakom kućanstvu u općini mogućnost priključenja na javnu vodoopskrbnu mrežu za što veliko hvala Hrvatskim vodama. U tijeku su radovi na uređenju vodotoka Maceljčice u Smiljanovoj grabi, čime također završavamo ciklus uređenja vodotoka i obrane od poplava na području općine.

Također u završnoj smo fazi ishođenja projektne dokumentacije za izgradnju prilazne ceste prema groblju s parkiralištem. Uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i Ministarstva graditeljstva i državne imovine presvukli smo asfaltnim slojem 3,5 kilometara nerazvrstanih cesta, a u tijeku je asfaltiranje šest kilometara novih dionica. U užem centru Đurmanca sredstvima iz EU fondova postavljena je besplatna WiFi mreža. Dovršena je i energetska obnova osnovne škole. U suradnji s HEP-om rekonstruirali smo niskonaponske mreže u Prigorju - naselje Drenški gdje smo uz rekonstrukciju izgradili i javnu rasvjetu, a u tijeku je izgradnja niskonaponske mreže prema predjelu Srevast u Maclju. Također smo prošli na natječaju među 13 projekata u Republici Hrvatskoj kao nositelj projekta za Općinu Đurmanec, Grad Krapinu, Općine Jesenje, Radoboj i Petrovsko za izgradnju ultra - brzog optičkog interneta (FTTH,fiber -to-the-home) za 10.699 stanova, kućanstava, poslovnih i javnih korisnika, ukupno vrijednog 59,5 milijuna kuna, od čega će HT financirati 22,25 milijuna kuna, dok će se ostatak od 36,88 milijuna kuna potraživati kao sredstva državne potpore iz EU fondova. 

 

Dodajmo da je HT je krajem prošle godine pokrenuo postupak nabave za projektiranje i izgradnju FTTH mreža za područje projekta po principu “ključ u ruke“ te je za isti zaprimljeno nekoliko ponuda potencijalnih izvođača. Evaluacija ponuda je u tijeku te se očekuje odabir ekonomski najpovoljnijeg ponuditelja/izvođača radova, najkasnije u lipnju ove godine. S odabranim ponuditeljem sklopit će se ugovor o izgradnji FTTH mreža koji će u ovoj godini provesti aktivnosti projektiranja FTTH mreža, a početkom 2022. godine očekuju se i prve izgradnje FTTH mreža na obuhvatu projekta. Dijelovi FTTH mreža će se puštati u rad sukcesivno kako budu izgrađeni, a sve mreže na obuhvatu projekta potrebno je izgraditi najkasnije do kraja 2023. godine. Pokrenuli smo izradu III. izmjene i dopune prostornog plana kojim ćemo stvoriti uvjete za realizaciju niza projekata u budućem razdoblju. Prostorni plan će uskoro u javnu raspravu i nakon toga na donošenje Općinskom vijeću. Novim prostornim planom između ostalog omogućit ćemo izgradnju zgrade Općine, kulturnog centra, planinarskog doma, vatrogasnog doma te otvaranje poslovne zone u Donjem Maclju.

 

Dakako, najznačajniji projekt koji je pred završetkom je realizacija izgradnje dječjeg vrtića, koji će vrata našim najmlađima otvoriti za dva mjeseca. Riječ je o najsuvremenijem tehnološkom objektu koji će našim najmlađima zasigurno pružiti najviše standarde. Objekt je u završnoj fazi opremanja, a u tijeku su radovi uređenja vanjskih igrališta i sadnja hortikulture. Odrađeno je i niz manjih komunalnih akcija u suradnji s Mjesnim odborima na cijelom području Općine.

ZL: Prijavljivali ste projekte i na EU fondove, koliko je sredstava Općina Đurmanec povukla iz EU fondova i za koje projekte se mislite prijaviti u ovoj godini?

BELOŠEVIĆ: Do sada smo iz EU fondova povukli 14 milijuna kuna za rekonstrukciju ceste NC-2, WiFi i izgradnju dječjeg vrtića. Kao što sam već rekao potpisali smo ugovor s HT za izgradnju brzog interneta koja bi trebala krenuti početkom sljedeće godine vrijednost projekta 59,5 milijuna kuna, a u završnoj je fazi ishođenje potvrde na glavni projekt za prilaznu cestu prema groblju s parkiralištem koju ćemo krajem godine prijaviti na natječaj za EU sredstva.

ZL: Općina Đurmanec značajna sredstva ulaže u djecu i mlade. U što se sve se ulažu ta sredstva?

BELOŠEVIĆ: Planirana ulaganja u predškolski odgoj iznose 1.419.000 kuna, od čega je većina sredstava namijenjena za sufinanciranje boravka predškolske djece u dječjim vrtićima.

 

U osnovnoškolsko obrazovanje se namjerava uložiti 315.000 kuna i to za financiranje troškova nabave radnih bilježnica za učenike Osnovne škole Đurmanec, financiranje troškova školske kuhinje za učenike osnovne škole koji su slabijeg imovinskog stanja, te sufinanciranje troškova provođenja određenih obrazovnih i sportskih aktivnosti učenika.

Za srednje i tercijarno obrazovanje planirano je 225.000 kuna, a sredstva su namijenjena za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola u autobusnom i željezničkom prijevozu, dodjelu učeničkih i studentskih stipendija, kao i stipendija za deficitarna zanimanja te sufinanciranje smještaja u učeničkim domovima.

Također, Općina dodjeljuje jednokratne novčane pomoći za novorođenčad. Za prvo dijete ta pomoć iznosi tri tisuće kuna, za drugo 3,5 tisuće kuna i za treće i svako sljedeće dijete 10 tisuća kuna.

ZL: Pri kraju smo drugog vašeg mandata na čelu Općine, mnogo je velikih i značajnih projekata učinjeno u tom razdoblju, možete li ukratko izdvojiti neke od njih?

BELOŠEVIĆ: Svakako bih izdvojio područje vodoopskrbe kojom smo omogućili  pristup svakom kućanstvu na javnu vodoopskrbnu mrežu, kao i izgradnju retencije u Smiljanovoj grabi koja nas uz uređenje vodotoka štiti od poplava. Naravno tu je i izgradnja školske sportske dvorane, rekonstrukcija ceste NC-2 te izgradnja dječjeg vrtića.

 

ZL: Za kraj, što biste poručili svojim mještanima za Dan općine, župe i OŠ Đurmanec?

BELOŠEVIĆ: Prvo mi dopustite da svim mještanima uputim čestitku za Dan općine, župe i škole uz želju da budu zdravi. Također da im zahvalim na dosadašnjem odgovornom ponašanju u borbi s pandemijom i da budemo i dalje odgovorni u nadi da sljedeće godine Dan općine, župe i škole proslavimo onako kako smo to radili prije pandemije.  

 

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A3 na 67+200 km između čvora IVANIĆ GRAD i čvora KRIŽ u smjeru Lipovca promet se vodi po dvije prometne trake.Vozi se uz ograničenje brzine 100 km/h.  Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolic...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program