Prethodni članak
Sljedeći članak

'Moji dani': Muška komuna u Đurmancu već 17 godina liječi ovisnike

Trenutno je u zajednici 20 korisnika. Dečki sami pripremaju i doručak, ručak, peru veš, brinu o životinjama i vrtu. Presliku vanjskog života – kaže terapeut u Terapijskoj zajednici 'Moji dani', Miro Ružman


Terapijska zajednica u Đurmancu osnovana je 2003. godine u okviru Udruge za prevenciju ovisnosti „Moji dani“, koja se bavi prevencijom ovisnosti od opojnih droga i drugih opojnih sredstava, alkohola i kocke. Već 17 godina pruža neophodnu podršku pomoć onima koji su odlučili da tom najvećem poroku zauvijek kažu – zbogom. - Trenutno je u zajednici 20 korisnika, a program se bazira na radnoj i psihocijalnoj terapiji. Dečki sami pripremaju i doručak, ručak, peru veš, brinu o životinjama i vrtu – kaže terapeut Miro Ružman.

U programu do 15 mjeseci

Što se tiče života u korona doba, iskreno kaže kako se dečki baš puno ne obraćaju pozornost na to u smislu praćenja dnevnih informacija, ali epidemioloških mjera se strogo drže. Prvenstveno su orijentirani na radne obveze i terapiju jer su tu radi jednog cilja, izliječiti se i vratiti u normalan život i obiteljima. Mnogima nije lako podvuči crtu i krenuti u komunu, no bit ove terapijske zajednice je psihosocijalna rehabilitacija i reintegracija korisnika u normalan život. Smještajni kapacitet terapijske zajednice je 20 muških korisnika, a sufinancirana je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Radna terapija i doškolovanje

Život u zajednici se odvija i funkcionira po pravilima. Korisnici samostalno rade sve poslove vezane uz održavanje objekta, čistoću prostora, pranje i glačanje rublja, planiranje i nabavku svih potrebnih namirnica, pripremu obroka, pranje posuđa, čuvanje domaćih životinja i slično. Radna terapija podrazumijeva i pomoć lokalnom stanovništvu u poljoprivrednim radovima i slično. Korisnicima se omogućava doškolovavanje, prekvalificiranje zanimanja i pohađanje tečaja za računalnog operatera. Svaki dan u zajednici je unaprijed isplaniran i odvija se po rasporedu. Korisnici imaju svoja zaduženja, a radni zadaci se obavljaju timski pod koordinacijom terapeuta i starijih korisnika, koji se svojim ponašanjem i zalaganjem u programu unapređuju. Dan se sastoji od 8 radnih sati, 7 sati razonode i 9 sati odmora. Korisnicima je na raspolaganju knjižnica, gledanje TV-a i sportske aktivnosti. Trajanje programa je individualno, ali u prosjeku traje od 12-15 mjeseci. Ovisi o trudu i motivaciji svakog korisnika. I za kraj završit ćemo sa samo jednom od nepisanih filozofija terapijskih zajednica: Biti svjestan znači biti živ – kada nastojimo zanemariti male probleme u životu ti mali problemi onda postaju veći, i tada nas mogu dovesti do sloma. Dobro je vjerovati ljudima ali moram biti svjestan tko su ljudi kojima ne treba vjerovati. Postati svjestan sebe i drugih pomaže mi voditi ispunjeniji život.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Večeras od 22:00 do 01:00 sati u tunelu Učka vozit će se uz posebnu regulaciju prometa, zbog radova. PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA A2 Zagreb-Macelj: -do 15.studenog zbog radova sanacije mosta CONEC na 19.+270 u smjeru Zagreba zatvor...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program