Prethodni članak
Sljedeći članak

'Moji dani': Muška komuna u Đurmancu već 17 godina liječi ovisnike

Trenutno je u zajednici 20 korisnika. Dečki sami pripremaju i doručak, ručak, peru veš, brinu o životinjama i vrtu. Presliku vanjskog života – kaže terapeut u Terapijskoj zajednici 'Moji dani', Miro Ružman


Terapijska zajednica u Đurmancu osnovana je 2003. godine u okviru Udruge za prevenciju ovisnosti „Moji dani“, koja se bavi prevencijom ovisnosti od opojnih droga i drugih opojnih sredstava, alkohola i kocke. Već 17 godina pruža neophodnu podršku pomoć onima koji su odlučili da tom najvećem poroku zauvijek kažu – zbogom. - Trenutno je u zajednici 20 korisnika, a program se bazira na radnoj i psihocijalnoj terapiji. Dečki sami pripremaju i doručak, ručak, peru veš, brinu o životinjama i vrtu – kaže terapeut Miro Ružman.

U programu do 15 mjeseci

Što se tiče života u korona doba, iskreno kaže kako se dečki baš puno ne obraćaju pozornost na to u smislu praćenja dnevnih informacija, ali epidemioloških mjera se strogo drže. Prvenstveno su orijentirani na radne obveze i terapiju jer su tu radi jednog cilja, izliječiti se i vratiti u normalan život i obiteljima. Mnogima nije lako podvuči crtu i krenuti u komunu, no bit ove terapijske zajednice je psihosocijalna rehabilitacija i reintegracija korisnika u normalan život. Smještajni kapacitet terapijske zajednice je 20 muških korisnika, a sufinancirana je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Radna terapija i doškolovanje

Život u zajednici se odvija i funkcionira po pravilima. Korisnici samostalno rade sve poslove vezane uz održavanje objekta, čistoću prostora, pranje i glačanje rublja, planiranje i nabavku svih potrebnih namirnica, pripremu obroka, pranje posuđa, čuvanje domaćih životinja i slično. Radna terapija podrazumijeva i pomoć lokalnom stanovništvu u poljoprivrednim radovima i slično. Korisnicima se omogućava doškolovavanje, prekvalificiranje zanimanja i pohađanje tečaja za računalnog operatera. Svaki dan u zajednici je unaprijed isplaniran i odvija se po rasporedu. Korisnici imaju svoja zaduženja, a radni zadaci se obavljaju timski pod koordinacijom terapeuta i starijih korisnika, koji se svojim ponašanjem i zalaganjem u programu unapređuju. Dan se sastoji od 8 radnih sati, 7 sati razonode i 9 sati odmora. Korisnicima je na raspolaganju knjižnica, gledanje TV-a i sportske aktivnosti. Trajanje programa je individualno, ali u prosjeku traje od 12-15 mjeseci. Ovisi o trudu i motivaciji svakog korisnika. I za kraj završit ćemo sa samo jednom od nepisanih filozofija terapijskih zajednica: Biti svjestan znači biti živ – kada nastojimo zanemariti male probleme u životu ti mali problemi onda postaju veći, i tada nas mogu dovesti do sloma. Dobro je vjerovati ljudima ali moram biti svjestan tko su ljudi kojima ne treba vjerovati. Postati svjestan sebe i drugih pomaže mi voditi ispunjeniji život.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook