Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatna dob je idealna za stvaranje i kreativnost: Otvorena zanimljiva izložba bračnog para iz D. Stubice


Da pojedini ljudi otkrivaju svoje talente u 70-tima pokazala je i izložba radova Nene i Damira Uvodić – bračnog para iz Donje Stubice koji su na nagovor bliskih prijatelja i obitelji u petak 10. studenoga izložili plodove svojeg likovnog i kreativnog stvaranja u galeriji Kulturno-turističkog informativnog centra u Donjoj Stubici.

Damir Uvodić je svestran “mali majstor” koji je niz godina stalno nešto radio i “rezuckao” na tavanu zgrade u centru Donje Stubice u kojoj su živjeli pretočivši tako ljubav prema drvu i na sinove (nekima je to i danas posao), a nakon što su se preselili u obližnji obiteljsku kuću ta strast je prerasla u izradu svrsishodnih predmeta za svakodnevnu upotrebu, raznih ukrasa te uređenje kuće i okućnice.

Nena Uvodić je svoj talent za likovnim izražavanjem otkrila unatrag par godina i nakon nekoliko smjelih pokušaja joj je krenulo sve bolje te je tako ubrzano otkrivala tehnike i boje, a  sve uz podršku samog supruga.

Zatim su se počeli međusobno nadopunjavati; kad je Damir npr. izradio drvene stolčiće, kućice za ptice ili pak tačkice za svoje unuke, Nena ih je brzo obojala i oslikala prepoznatljivim zagorskim motivima.

Za slikanje na drvu opet je zaslužan bio suprug Damir koji je spajao i brusio letvice u drvene ploče koje su poslužile umjesto platna i na koje je pretočila svoju likovnu maštu.

Nena u svojim izražavanjima ima nekoliko tema pa je tako i koncipirana sama izložba; vječna inspiracija našeg Zagorja iznjedrila je slike sa motivima zagorskih mlinova i starih kućica te sakralnih objekata; također su tu i male životinje iz okućnice pa tako vesela vjeverica nosi svoj češer, sova sa obližnje grane trepće svojim sjajnim očima, a mačka gleda kroz prozor jesenski dan.

Treća omiljena Nenina tema je more jer obitelj na morskoj obali često provodi svoje umirovljeničke dane pa su brodice, obale i sutoni često prisutni na njezinim slikama na kojima se vješto poigrava sa nijansama, ali i ne zaobilazi posebne detalje koje ljudsko oko ponekad ne uočava u stvarnosti.

Svoje umjetničke radove Nena i Damir ne komercijaliziraju već ih uglavnom poklanjaju djeci i unucima uživajući u njihovim igrama i osmjesima.

Njihova kuća je već prava mala galerija koju hvale njihovi prijatelji i poznanici, a iz njihove kućne stolarske radionice izlaze i dalje razni predmeti i ukrasi, a svako malo smišljaju nove ideje te im mašte ne nedostaje.

Iako su zašli u sedamdesete uživaju u slikanju i stvaranju što im čini zadovoljstvo i ispunjenost, a to su primijetili i njihovi prijatelji koji su ih i odvažili da svoje radove pokažu sugrađanima. Obzirom da se Damir iz hobija bavi i fotografijom zaslužan je za izradu bogatog kataloga koji prati samu izložbu, a izradio je i kalendare za iduću godinu koji su se dijelili posjetiocima.

- Ova izložba je jedan međugeneracijski događaj jer je to također i jedna prilika da se osim obitelji i prijatelja okupe stariji Stubičanci i poznanici Uvodića koji su se podružili, evocirali neke događaje i uspomene, a neki mlađi sudionici možda dobiju inspiraciju za likovnim i kreativnim izražavanjem kakvu imaju naši zlatni Nena i Damir – ističe Zvonimir Babić ispred Multimedijalnog centra STUB-KLUB koji je ujedno bio i organizator izložbe.

Izložba se može pogledati u galeriji KTIC-a radnim danom od 8-15 sati do 30. studenoga.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook