Prethodni članak
Sljedeći članak

Volonteri oslikali zidove objekta koji koriste djeca i odgajatelji


Centar za pružanje usluga u zajednici Zagorje (nekadašnji Odgojni dom Bedekovčina) već drugu godinu zaredom provodi projektne aktivnosti pod nazivom: "Osnaživanje djece i mladih u sustavu socijalne skrbi" u okviru Europskih snaga solidarnosti. Cilj projekta je stvoriti poticajno okruženje za djecu i mlade koje će im omogućiti stvaranje pozitivnih iskustava, povezivanja s drugima, učenje i razvijanje novih vještina.

Također se želi povećati razumijevanje šire javnosti za potrebe i izazove s kojima se susreću djeca i mladi koji se nalaze u sustavu socijalne skrbi. Osim djece-korisnika koja koriste usluge poludnevnog boravka u aktivnostima sudjeluje 7 stranih volontera iz pojedinih europskih država kao i nekoliko lokalnih volontera iz Zagorja. U sklopu ovogodišnjih aktivnosti organiziralo se nekoliko volonterskih akcija, a posljednjom pod nazivom "Naš kutak 2" održanoj 7. srpnja obojali su se vanjski zidovi objekta koji koriste djeca i odgajatelji za provođenje slobodnog i radnog vremena.

„Djelatnost  Centra za pružanje usluga u zajednici Zagorje obuhvaća širok spektar socijalnih usluga usmjerenih na pomoć i brigu o najranjivijoj skupini društva - djeci i mladima pa je tako i ova volonterska akcija organizirana sa željom da Centar svojim štićenicima-korisnicima kroz usluge poludnevnog boravka osigura kvalitetno provođenje slobodnog vremena tijekom godine i potakne uključivanje u edukativne sadržaje“ pojasnila je razlog same akcije Maja Meić, socijalni pedagog iz Centra.

U akciji je osim stranih volontera sudjelovalo 25 štićenika-polaznika poludnevnog boravka raznog uzrasta kao i 4 volontera Multimedijalnog centra STUB - KLUB iz Donje Stubice koji su u okviru svojih projekata osigurali i dio radnog materijala, radnu i tehničku opremu. Djeca su imala priliku naučiti kako se zaštiti prilikom bojanja, kako paziti na druge oko sebe, sa čime razrijediti pojedinu boju i na koji način efektivno nanositi boju kistom. Najviše zanimanja u djece potaknulo je strojno bojanje sa kompresorom pa je i kod tog uređaja bilo najveće čekanje u redu.

„ Svakom djetetu treba pružiti određeno vrijeme, posvetiti pažnju i dati dobar savjet te mu konkretno pomoći u izražavanju i radu jer se tada osjeća sigurnije i kreativnije. Stoga je nužno kod ovakvih akcija koje se provode sa djecom i mladima osigurati i određen broj stručnih osoba te volontera koji korisnike vode kroz samu akciju“ istaknuo je Zvonimir Babić iz STUB-KLUB-a koji će sa svojim timom još ovoga ljeta sudjelovati na tematskim kreativnim radionicama sa drvom u krugu Centra za pružanje usluga u zajednici Zagorje.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook