Prethodni članak
Sljedeći članak

Pet društvenih domova je uređeno, obnova ide dalje, a gradit će se i jedan novi

Novo ruho dobili su domovi u Pustodolu, Grabrini, Donjim i Gornjim Matencima, a kao posljednji obnovljen je društveni dom u Gornjem Hruševcu


Grad Donja Stubica dosada je, uz pomoć bespovratnih EU sredstava, obnovio pet društvenih domova. Tako su u posljednjih nekoliko godina novo ruho dobili društveni domovi u Pustodolu, Grabrini (Milekovo Selo), Donjim Matencima i Gornjim Matencima, a kao posljednji obnovljen je društveni dom u Gornjem Hruševcu.

Nova vizura i energetska obnova

-Zgrada doma u Gornjem Hruševcu rađena je prije četrdesetak godina na nekvalitetan način. Ovom smo ju rekonstrukcijom armirali i napravili kompletnu energetsku obnovu, od zamjene grijanja, struje, prozora, vrata, novog krova i fasade – rekao je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

Ovom je obnovom vrijednom nešto više od milijun kuna zgrada dovedena gotovo do neprepoznatljivosti, obzirom da je cijeli dom dobio drugačiju vizuru. Cilj provedbe projekata obnove društvenih domova u Donjoj Stubici je značajno manja potrošnja energije, ugodniji boravak u prostorima, kao i dostupnost novih sadržaja mještanima. – Imamo dosta poziva da se društveni domovi koriste, za događanja naših mjesnih odbora, ali i privatna događanja, što nam je bila misao vodilja kad smo krenuli na EU natječaje prijavljivati projekte obnove. Drago nam je sada vidjeti da se obnovljeni društveni domovi itekako koriste – kaže Gospočić.

Još tri za obnovu

Ostali su još za obnoviti društveni domovi u Vučaku, Lepoj Vesi i Podgori, dok će se u Donjem Hruševcu graditi novi društveni dom. – U Vučaku imamo problem, jer Grad dijeli dom sa školom, stoga prvo moramo razriješiti imovinsko pravne odnose, kako bismo mogli izraditi projektnu dokumentaciju. Društveni dom u Lepoj Vesi već smo prijavljivali na mjeru 7.4.1., ali nismo ostvarili dovoljno bodova, dok rekonstrukcija društvenog doma u Podgori kreće uskoro – kaže Gospočić.

Grad će u tu obnovu vlastitim sredstvima, obzirom da se više od 20 posto doma koristi u komercijalne svrhe, zbog čega prijave na natječaje za financijske potpore nisu moguće. Za obnovu doma raspisan je natječaj. Radovi će obuhvatiti sanaciju kompletnog poda koji je popucao, novo temeljenje, novu ploču, glazuru, pločice, novi sustav grijanja i završne radove te farbanje, a sve bi to trebalo biti gotovo do mjeseca rujna.

Rušenje stare škole i izgradnja novog doma

Grad kreće i u izgradnju devetog društvenog doma, i to u Donjem Hruševcu. – Dobili smo od Krapinsko – zagorske županije u darovanje zgradu stare pučke škole. Nažalost, rekonstrukcija je nemoguća, jer je zgrada u jako lošem stanju. Zaključili smo da je isplativije sve srušiti i izgraditi novi društveni dom – pojasnio je gradonačelnik Gospočić, istaknuvši kako se uskoro kreće u izradu projektno – tehničke dokumentacije prvo za rušenje, a potom za izgradnju novog doma.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook