Prethodni članak
Sljedeći članak

[VELIKA OBLJETNICA] Donjostubički vatrogasci obilježili 130 godina djelovanja


Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Stubica svečano je obilježilo 130. obljetnicu osnivanja. Goste je u dolasku glazbom dočekao puhački orkestar, a nazočne je na početku proslave pozdravio predsjednik DVD-a Vjekoslav Matuša. Istaknuo je da ovu veliku obljetnicu obilježavaju, a nema proslave kakvu bi zaslužila jer su takva vremena.

O povijesti društva govorilo se kroz tekst koji je pročitala Monika Lisak. Istaknuto je kako su se vatrogasci 1891. godine odlučili udružiti i pružiti pomoć svakome kome je potrebna, a povod je bio požar u zaseoku Barići kada je izgorjelo 14 kuća, a stradala je jedna djevojka.

Od 1923. godine kontinuirano djeluje i puhački orkestar, a prvo skladište otvoreno je 1924. godine. Iako su planovi postojali i ranije, vatrogasni dom uređen je nakon Drugog svjetskog rata.

Danas društvo broji 98 članova, od čega je 36 operativnih, 24 iz redova mladeži, a 30 iz podmlatka. Velik broj njih i s vatrogasnim zvanjima. Društvo je danas osposobljeno izvršiti sve zadaće.

Ovom su prigodom podijeljena i priznanja, pa su tako dodijeljene vatrogasne spomenice, medalje i plamenice, a vatrogasnom medaljom za posebne zasluge od strane Hrvatske vatrogasne zajednice nagrađen je Stjepan Znika.

Gradonačelnik Nikola Gospočić i sam član društva, rekao je da je ponosan jer se ove godine slavi 130 godina DVD-a, 95 godina nogometnog kluba i 50 godina Radio Stubice, ali je i tužan jer se ove velike obljetnice ne mogu proslaviti na pravi način. Dodao je da DVD u Gradu ima sigurnog partnera, jer se pokazalo da je DVD partner građanima i sila koja je uvijek spremna pomoći.

Čestitke je uputio i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije i izaslanik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Stjepan Skuliber. Ponovio je poznatu činjenicu da je vatrogastvo u Zagorju način života. Rekao je i da na ovu veliku obljetnicu DVD Donja Stubica ima sve sekcije i više operativnih vatrogasaca nego što je standard, što je pohvalno, pa je vatrogaskinjama i vatrogascima poručio da se nikada ne umore u vatrogasnom pozivu.

U povodu velike obljetnice Društvo je dodijelio priznanje Vatrogasnoj zajednici Krapinsko-zagorske županije, Gradu Donja Stubica i Zagorskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi. Priznanjima i poklonima su uzvratili sama županijska Vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica općine Gornja Stubica i DVD Šagudovec, DVD Oroslavje, pobratimski DVD Sveti Ivan Žabno, a prigodnim riječima okupljenima se obratio i predsjednik DVD-a Bedekovčina Željko Odak. Nakon završetka službenog dijela uslijedilo je druženje i domjenak uz popularne melodije u izvođenju puhačkog orkestra.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook