Prethodni članak
Sljedeći članak

Promijenjen slamnati pokrov na Gupčevoj hiži

Radove vrijedne 20 tisuća kuna, koje je izvršila Udruga Naš zavičaj, financirao je Grad Donja Stubica


Nakon što je prošle godine obnovljen kip Matije Gupca, koji stoji pred Gupčevom hižom u Hižakovcu, ovog je proljeća došao red i na obnovu same hižice. Tako je proteklog tjedna stari slamnati pokrov zamijenjen novim.

 - Pokrov se nije mijenjao od samog početka kako je kućica postavljena, dakle od 2009. godine. Bio je u vrlo lošem stanju i morali smo ga zamijeniti – kaže Ivan Sačer, ispred Odbora za očuvanje baštine Gupčevog kraja – Hižakovec, a koji je nakon završetka radove preuzeo zajedno s donjostubičkim gradonačelnikom Nikolom Gospočićem.

Majstorski posao

Radove je izvršila Udruga Naš zavičaj iz Krapine, na čelu s predsjednikom, majstorom Stjepanom Šalomonom. – Obzirom da se radi o majstoru koji je obučen upravo za pokrivanje krovova slamom, posao je obavljen profesionalno i vrhunski, zapravo bolje nego što je bilo izvorno napravljeno. Pokrov je impregniran lanenim uljem, tako da bi mogao trajati sljedećih 20 godina – rekao je Sačer.

Radove vrijedne 20 tisuća kuna financirao je Grad Donja Stubica. – Zahvaljujemo Gradu Donja Stubica i gradonačelniku Nikoli Gospočiću što prate naš rad i trud da očuvamo Gupčevu hižu, zasigurno najposjećeniju turističku točku u Donjoj Stubici. Iako ne možemo bilježiti posjetitelje, u našoj 'hižnoj knjigi', odnosno knjizi dojmova imamo upisano na tisuće dojmova posjetitelja iz svih krajeva, koji imaju samo riječi hvale za Gupčevu hižu – rekao je Sačer. Dodao je i kako na suradnji zahvaljuje Turističkoj zajednici, koja izrađuje novi, osvježeni promotivni letak sela Hižakovec.

Slijedi unutarnje uređenje

Ove godine u planu je i unutarnje uređenje Gupčeve hiže, kao i zamjena prozora, u vrijednosti oko 10 tisuća kuna, što će Odbor napraviti i financirati u suradnji s Gradom Donja Stubica. – Tijekom svibnja izvršit ćemo popravak i malanje zidova, a onda je još na redu zamjena prozorskih krila, što ćemo napraviti do kraja ljeta, obzirom da se izrađuju ne samo po mjeri nego i ručno, kako bi bili autentični – kažu iz Odbora, koji je zaslužan za samu ideju, kao i postavljanje Gupčeve hiže, a potom i za očuvanje i brigu Gupčeve hiže te promociju Matije Gupca i Hižakovca, kao njegovog rodnog mjesta.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook