Prethodni članak
Sljedeći članak

Postavljeno 13 klupa na kojima se možete odmoriti uz stihove naših pjesnika na kajkavskom

Projekt 'Spojkaj – spoji se za kaj' iznjedrio je niz edukacija, radionica i susreta, ali i jednu zanimljivu pjesničku rutu i kajkavski rječnik


Prošlog je četvrtka održana završnica projekta 'Spojkaj – spoji se za kaj', kojega je provodila Udruga Kajkaviana, u partnerstvu s Planinarskim društvom Stubičan i Gradom Donja Stubica. Posjetiteljima je u Parku obitelji Feller predstavljeno sve ono što se radilo tijekom 15 mjeseci provedbe projekta, kroz edukacije, radionice i druženja, ali i ono što će ostati trajno nakon projekta.

Šetnja s pjesnicima

Tako je u Parku obitelji Feller postavljen stup na kojem se nalazi karta Stubice s oznakama 13 lokacija, na kojima se nalazi 13 klupa po parkovima u gradu, kod škole i na vidikovcu prijateljstva na Kamenjaku. – Svaka klupa predstavlja jednog našeg kajkavskog pjesnika. Na klupi se nalazi pločica s QR kodom, kojega kad skenirate vodi vas na web mjesto na kojem možete poslušati jednu pjesmu toga pjesnika i pročitati ponešto o njemu – pojasnila je Ines Krušelj – Vidas, predsjednica Kajkaviane. Radi se o jednoj zanimljivoj pjesničkoj ruti, koja je zamišljena kao zabava i odmor, a kroz koju se široj publici predstavljaja 13 naših kajkavskih pjesnika različitih dobnih kategorija i iz raznih krajeva Zagorja, od kojih su neki bili i prisutni na završnici projekta. Osim karte, stup sadrži i poštanski sandučić u koji možete ubaciti poneku svoju poeziju.

Online kajkavski rječnik

Promovirana je i web stranica s kajkavskim rječnikom, koja sadrži inicijalni kajkavski rječnik govora stubičkoga kraja, a koji je dopunjiv. Tijekom provođenja projekta 'Spojkaj – spoji se za kaj' slijedile su se dvije programske linije. – Jedna je bila edukacija kroz koju smo poticali volonterstvo, educirali o upravljanju udrugom, upravljanjem u kriznim situacijama te proveli cijeli set edukacija koje je držala Goranka Horjan. Drugi dio odnosio se na primjenu svega toga i animiranje ne samo članova udruga koje su uključene u projekt, nego i građanstva, kroz aktivnosti koje smo provodili, a to su bili online susreti s pjesnicima, pričanje uspomena i sjećanja na kajkavske običaje uz Veru Grgac i Jasnu Balaško, imali smo i dva susreta sa stand up komičarima kod planinarske kućice na Lojzekovom izvoru na Sljemenu te niz radionica 'Kaj u ruci', gdje smo izrađivali rožice od krep papira i pisali kajkavske izreke. Pokušali smo kroz razne aktivnosti naš 'kaj' protegnuti i aktivirati ljude na razna događanja – rekla je Krušelj – Vidas te je zahvalila posebno Gradu Donja Stubica na velikoj podršci u provođenju projekta, kao i svima ostalima koji su sudjelovali.

Ciljevi i daljnji planovi

Projekt 'Spojkaj – spoji se za kaj' provodio se tijekom 15 mjeseci te je vrijedan 61.848,61 euro, za što su dobivena sredstva Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a čime je omogućeno i zapošljavanje jedne osobe, a trenutna administratorica projekta je Marija Knezić Banožić. Krušelj – Vidas kaže i kako postoji želja i mogućnost da se ovaj projekt u neku ruku i nastavi.

– Ovakve pjesničke ture i šetnice ponuditi možemo i drugim sredinama i ispuniti ih kajkavskim riječima, a ono što nam je svakako cilj jest promovirati ovaj naš kajkavski rječnik osnovnim školama, u okviru nekog novog projekta. Svjesni smo da bez edukacije nema daljnjeg života našeg dijalekta, stoga svakako planiramo niz aktivnosti kroz koje možemo razvijati svijest o važnosti očuvanja našeg dijalekta – zaključila je Krušelj – Vidas, dodavši kako se svakako raduje i završetku uređenja Fellerove zgrade, gdje će udruga Kajkaviana konačno imati svoje sjedište, kao i depo svih očuvanih materijala koje posjeduje.

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook