Prethodni članak
Sljedeći članak

Nastavak radova na državnoj cesti kroz Stubicu: U svibnju kreće izgradnja mostova

Ovog su tjedna finalizirani radovi na šahtovima na ovoj trasi


Radovi na državnoj cesti D307 kroz Donju i Gornju Stubicu završili su lani. Barem onaj prvi dio radova, jer je bilo najavljeno kako će se obnoviti, odnosno izgraditi dva nova mosta na spomenutoj trasi. Prije oko tri tjedna radilo se ponovo na šahtovima, nakon čega su radovi stali, a obzirom da šahtovi nisu bili završeni, na njima su ostali postavljeni stupići signalizacije.

Novi kolnik i nogostup

Obzirom da se oko dva tjedna na spomenutim šahtovima ništa dalje nije radilo, a stupići su otežavali odvijanje prometa, jer se mnogi automobili pred njima nisu zaustavljali i usporavali, već bi presijecali traku na sredini kolnika i ulazili u suprotan trak, neki su tako i izgubili retrovizore. Zbog toga smo upitali Hrvatske ceste kada će se radovi nastaviti i što je još potrebno napraviti na dionici Donja – Gornja Stubica, kako bi radovi u potpunosti bili gotovi. U radovima koji su započeli u kolovozu 2020., a završili lani, uređena je cesta od željezničke stanice Gornja Stubica do Policijske postaje u Donjoj Stubici. Iskopana je postojeća kolnička konstrukcija te je napravljena nova, u širini prometnog traka 2x3 metra, a napravljen je i novi nogostup širine 1.6 metara. Uređena je oborinska odvodnja, a napravljena su i dva autobusna ugibališta.

Zadnji radovi na cesti

Sredinom ovog tjedna izvođač radova pristupio je završetku radova na šahtovima, nakon čega su i maknuti već spomenuti signalizirajući stupići te se sada promet odvija nesmetano. Kako nam je rekla glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Đurijanček, radovi na šahtovima bili su zadnji radovi na samoj cesti. No, ove godine trebali bi se izvršiti i radovi na sanacijama mostova Mesečaj i Slani potok, koji su u vrlo lošem stanju. Istaknuli su da je ugovor o izradi Izvedbenog projekta obnove ove državne ceste na dionici Donja Stubica – Marija Bistrica, u duljini od 14.376 kilometara potpisan u veljači 2014. te kako je lokacijska dozvola ishođena 2018. godine. Međutim, većina projektanata iz tvrtke s kojom je potpisan ugovor, IGH d.o.o. Regionalni centar Osijek, napustili su tvrtku, zbog čega tvrtka nije mogla na vrijeme izvršiti svoje obaveze. Uslugu projektiranja preuzela je druga tvrtka, a lokacijska je dozvola u međuvremenu istekla. Zbog tih problema odužili su se sami zacrtani radovi na ovoj dionici, kao i za ostatak trase.

Uskoro sanacija dvaju mostova

Što se tiče sanacije i izgradnje mostova, što još jedino predstoji za napraviti na ovoj dionici, koja je već uređena, trenutno se ishodi građevinska dozvola te se predviđa da bi početak radova na mostovima bio u svibnju ove godine, a trebali bi do kraja godine i završiti. Za ostatak trase izrađeno je novo idejno rješenje  te se trenutno ishodi nova lokacijska dozvola s definiranom faznosti izgradnje, rekli su iz Hrvatskih cesta.

 

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook