Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Bačić stigao u Zagorje: "Obnovu ćemo završiti u rokovima"


Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić obišao je danas gradnju zamjenskih kuća u Donjoj Stubici, a ujedno i dvorac Stubički Golubovec, gdje je završena konstrukcijska obnova, a čeka se početak cjelovite obnove.

Projekt obnove dvorca koji će se pretvoriti u Znanstveno – edukativno – zabavni centar (ZEZ) predstavili su mu župan Željko Kolar i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. – Bit će to centar koji je promovirati znanost na jedan zanimljiv način i, vjerujemo, pobuditi veliki interes kod cijele populacije – rekao je Gospočić, istaknuvši kako je konstrukcijska obnova financirana iz Fonda solidarnosti koštala 5 milijuna eura, cjelovita će koštati oko 9 milijuna eura i financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a još će se kroz ITU mehanizam osigurati 7,7 milijuna eura za izgradnju pomoćne zgrade uz dvorac.

Radovi koji su do sada izvedeni bili su izuzetno zahtjevni. – Utvrdilo se da dvorac nema temeljenje ispod podruma, pa je i za projektante i izvođače to bio veliki izazov, više od 500 potpornih stupova je postavljeno ispod podruma i zadovoljni smo rezultatom – rekao je Gospočić.

Nakon cjelovite obnove i uređenja bit će to jedna zajednička priča spoja modernog i povijesnog. – Projekt je nacionalan, jer će ZEZ biti namijenjen svim posjetiteljima iz čitave Hrvatske. S Ministarstvom znanosti i obrazovanja radimo priču za terensku nastavu, kako bi učenici iz čitave Hrvatske mogli za terensku nastaviti koristiti ovaj prostor – rekao je Kolar, dodavši kako se surađuje i s Institutom Ruđer Bošković, ali i znanstvenim centrima u Amsterdamu i Varšavi, obzirom da je projekt zahtjevan i kod projektiranja, ali i izvođenja radova.

Najavio je župan i kako uskoro slijedi otvoreni postupak javne nabave za radove cjelovite obnove te kako vjeruje da će u lipnju kod dvorca već ponovo biti otvoreno gradilište, ali i kako će se ZEZ otvoriti do kraja 2026. godine.

Ministar Branko Bačić istaknuo je kako se radi o izuzetno važnom projektu i za grad, ali i županiju, koji je pokrenut kroz konstrukcijsku obnovu Fonda solidarnosti te će se završiti kroz cjelovitu obnovu. – Uvjeren sam da će se projekt završiti u rokovima – rekao je ministar.

 

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook