Prethodni članak
Sljedeći članak

Gospočić: 'Kroz Fond ćemo obnoviti 23 dionice cesta i zgrade, što vlastitim proračunom ne bismo u 40 godina'

Povodom Dana grada Donja Stubica razgovarali smo s gradonačelnikom Nikolom Gospočićem


ZL: Dan grada uvijek je prilika da se osvrnete na proteklih godinu dana. Kako ste zadovoljni realiziranim projektima?

Gospočić: U proteklih godinu dana, sve što smo planirali, smo i ostvarili, iako su neki projekti i ideje, koje su bile zamišljene još na početku mandata, pali u vodu, no to je zbog raznih globalnih situacija koje su se desile, kao i potresa. No, sve projekte koji su se ticali komunalne infrastrukture u proteklih godinu dana smo realizirali, asfaltirali ceste, izgradili nogostupe, a udruge civilnog društva, koje zapravo čine Stubicu onim što ona jest, dobile su svoja sredstva. Uza sve to, tu je onaj dodatak, projekti vezani uz Fond solidarnosti.

ZL: Upravo je na svim radovima vezanima uz Fond solidarnosti trenutno najveći fokus, obzirom da je rok za korištenje sredstava kraj lipnja. Kako teku radovi na području Donje Stubice?

Gospočić: Što se tiče Fonda solidarnosti, kao jedinica lokalne samouprave koja je u Krapinsko – zagorskoj županiji, uz Gornju Stubicu i Mariju Bistricu, najviše stradala u zagrebačkom potresu, prijavili smo brojne projekte na Fond solidarnosti. Potpisali smo ugovore za jednu pozamašnu cifru, sve skupa oko 104 milijuna kuna, što uključuje projekt obnove dvorca kojega imamo zajedno s Krapinsko – zagorskom županijom. Grad je potpisao ugovore za 23 dionice cesta, krov na sportskoj dvorani te zgradu Caritasa i zgradu Pučkog otvorenog učilišta, u dvorcu Golubovec smo partneri Županiji, a tu je i Županijska uprava za ceste KZŽ s oko 5 milijuna kuna na svojim cestama. Što se tiče 23 dionice cesta, pokušali smo da svaki mjesni odbor, obzirom da je stradala cijela Stubica, ima barem jedan dio dionica cesta za rekonstrukciju. Radi se o kompletnoj rekonstrukciji cesta, 17 njih smo gotovo završili, još nam je 6 dionica ostalo. Očekujemo da ćemo sve te projekte završiti do 26. lipnja, da stignemo izvršiti uplate izvođačima i zatražiti sredstva od Fonda. Nažalost, zbog svih tih radova je i prometni kaos i ljudi su zbog toga nezadovoljni. No, to su ceste od velikog lokalnog značaja, koje bez sredstava Fonda ne bismo obnovili u sljedećih 40 godina vlastitim sredstvima, bit će to ukupno oko 17 i pol kilometara cesta. Izvođači radova se trude, rade subotom, nedjeljom, praznicima, po najvećoj kiši, da bi se radovi završili, zapravo, u rekordnom roku.

ZL: Kakvi su planovi nakon završetka svih ovih radova vezanih uz Fond solidarnosti? Koji su projekti prvi na redu?

Gospočić: To su projekti vezani uz gradski proračun. Jedan od tih je i uređenje mrtvačnice. Taj projekt čeka već godinu dana, a za njega smo dobili sredstva preko natječaja LAG – a Zeleni bregi i svakako ćemo ga realizirati ove godine. Odnosi se na zamjenu stolarije na mrtvačnici i uređenje platoa ispred. Osim toga projekta, želja nam je napraviti parkiralište ispod groblja i taj projekt je pri kraju. Nastavljamo s izgradnjom nogostupa u Dubravačkoj ulici, projektiramo nogostup u Matenačkoj ulici. Plan je i preseliti drvenu kućicu koju smo zajedno sa Stubičkom baštinom kupili prije par godina za vrt perunika. U fazi smo i kupnje zemlje iza škole, gdje planiramo u budućnosti proširiti vrtić, sportski park, groblje. Sve je to bilo zemljišno – knjižno neriješeno, pa je trebalo vremena da se papiri riješe da možemo kupiti zemlju. Nakon završetka samog Fonda, najavljena je cjelovita obnova. Obzirom da mi u obnovi imamo preko Ministarstva kulture tri zgrade, dvorac Golubovec, zgradu Caritasa i zgradu Pučkog otvorenog učilišta, pripremamo dokumentaciju da bismo se mogli javiti na najavljeni natječaj za cjelovitu obnovu, kako bismo završiti te zgrade i stavili ih u funkciju. Odnosno, da se knjižnica i Pučko otvoreno učilište mogu vratiti u svoju zgradu, a i da zgradi Caritasa damo namjenu javnog sadržaja, odnosno nekog kulturnog centra. Što se tiče dvorca Giolubovec, i njega se planira prijaviti za cjelovitu obnovu, a preko Aglomeracije grada Zagreba osigurali smo 7 milijuna eura za opremanje ZEZ – a.

ZL: U tijeku je jedna velika privatna investicija, u Termama Jazerčica, koliko će ona značiti za ovaj kraj i kakvu suradnju imate s novim vlasnikom?

Gospočić: Investicije u Termama Jezerčica najveći je projekt u povijesti Stubice. Gospodin Rudan već je sada uložio ogromnu svotu novaca u uređenje hotela, trenutno traje uređenje bazenskog kompleksa, a na NPO prijavio je izgradnju novog hotela. Držimo palčeve da ta sredstva dobije, jer to bi značilo 150 soba, čime bismo smještajni hotelski kapacitet u Donjoj Stubici podigli na 200 soba! Imamo izrazito dobru suradnju s g. Rudanom od početka, a dogovaramo i dva zajednička projekta. Jedan je vezan uz uređenje nerazvrstane ceste na samom ulazu kod hotela. Terme Jezerčicva uredit će ulaz, a Grad Donja Stubica cestu, nogostup i rasvjetu. Drugi je pak u suradnji s Županijskim cestama KZŽ, vezano na most preko Topličice, kako bi vlasnik Termi mogao širiti parking. Moram reći i da smo upisali cestu koja od Termi uz prugu vodi do Kolodvorske. Otkupili smo i dio zemljišta, tako da je to sad cesta, široka 6 metara, koja jednog dana po potrebi može biti i obilaznica centra grada.

ZL: Ovog vikenda, uz Dane grada, na redu je i drugo izdanje Stubica festa.

Gospočić: Donja Stubica zadnjih se godina razvila i turistički, ali i kulturno, ne samo što se tiče komunalne infrastrukture. Naša Seljačka buna je TOP manifestacija u županiji, a prošle godine po prvi puta je održan Stubica fest, jedan novi koncept proslave Dana grada, koji je urodio očekivanim plodom. Tako da je pred nama i ove godine, tijekom tri dana. To je manifestacija ne samo za Stubičance, već i za sve ljude željne zabave, ali i raznih drugačijih sadržaja za djecu, obzirom da su se raznim svojim sadržajima i događanjima uključile brojne udruge. Stoga pozivam sve da posjete Stubicu ovog vikenda, a svim Stubičankama i Stubičancima čestitam Dan grada i Dan Župe Presvetog Trojstva.

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook