Prethodni članak
Sljedeći članak

Glazbom rekli 'ne' drogama, alkoholu i klađenju

Hvalevrijedan projekt kojega je proveo Multimedijalni centar 'Stub-klub'


Na natječaju za participativni proračun za mlade, koji je u proljeće ove godine za udruge, fizičke osobe i inicijatore raspisala Krapinsko - zagorska županija, stubički Multimedijalni centar STUB-KLUB dobio je sredstva u maksimalnom iznosu od 20.000,00 kn za provedbu projekta prevencije ovisnosti u zajednici pod nazivom Malo drugačije reći – NE!

Projektom se želi skrenuti pažnja na povećano konzumiranje alkohola i lakih droga u mladih, ali se pozabavilo i nekim modernim ovisnostima kao što je igranje PC igrica te klađenje i lutrijske igre. - Kladionice i dalje niču kao “gljive poslije kiše” što znači da nailaze na plodno tlo u naših građana, a mnogi mladi upravo svoj džeparac, a pojedini i teško zarađeni novac troše u kladionicama nadajući se velikim dobicima i lagodnom životu koje nam serviraju pojedini mediji, ali i same kladionice - ističe Zvonimir Babić, voditelj projekta.

U okviru aktivnosti projekta do sada je uspješno provedeno nekoliko aktivnosti, između ostalog glazbene radionice upoznavanja instrumenata i funkcioniranja razglasa te 4 jesenska koncerta glazbenih skupina iz Zagorja. Najprije je 10. rujna održan koncert autorske rock grupe Letargija iz Stubičkih Toplica čiji je pjevač i frontmen Borna Pavalić upravo jedan od inicijatora ovog projekta obzirom da je koncertima bez alkohola i cigareta želio sudionicima i posjetiteljima drugačije dočarati glazbu koju njegov rock bend stvara. Koncert je zbog lošeg vremena održan u dvorani Parka za ekstremne sportove Polygon u Donjoj Stubici.

Tjedan dana kasnije 17. rujna je u caffe baru TIN u Donjoj Stubici održan novi koncert na kojem su osim Letargije nastupili i Pizdoper iz Pregrade sa svojim obradama hard rocka, heavy metala progresivnog rock te oduševili publiku jednostavnošću i sviračkom uvježbanošću. U TIN-u se te večeri okupila neka nova publika koja je bila željna dobre rock glazbe.


Treći koncert je održan također u caffe baru TIN,  a nastupili su poznati zagorski acoustic trio Rusty Groove koji su 25. rujna zabavii posjetitelje TIN-a svojim obradama pop i rock pjesama u kojima je do izražaja dolazi vokal pjevačice Helene Galovac.

 Zadnji koncert je 9. listopada kod Fontane prijateljstva u centru Donje Stubice odsvirao The Sway, jedan od najnovijih, ali ujedno i najkvalitetnijih bendova koji je sa svojim iskusnim glazbenicima i sviračkom preciznošću rasplesao stubičku publiku. The Sway ima široki repertoar stranih pop, rock pa čak i blues pjesama koje baš i ne čujemo kod drugih cover bendova, a kod domaće glazbe biraju neke glazbene evergreen koje znaju i stari i mladi.

Nakon koncertnih aktivnosti mladi iz STUB-KLUB-a krenuli su kreativne radionice sa drvom u kojima im je partner bila Zajednica Klubova liječenih alkoholičara Krapinsko - zagorske županije čiji članovi su svojim iskustvom i znanjem pomogli mladima u vještini obrade drva pojedinim alatima i strojevima, a radionice su se odvijale u Parku za ekstremne sportove Polygon gdje je unajmljena “garaža” za rad. Posebno su predani bili mlađi i stariji volonteri koji su sudjelovali u svim aktivnostima. Usporedo sa time na literarnim i informatičkim radionicama izrađivali su se tematski plakati koji na ozbiljan, ali i na šaljiv način upozoravaju na problem pojedinih ovisnosti u Zagorju. Izrađen je i fotostrip te brošura o modernim ovisnostima koja se već promovira u Donjoj Stubici i okolici. U okviru promocije projekta podijeljene su antistres loptice sa tematskim logom samog projekta. Provedbom projekta uspostavljena su nova partnerstva i suradnje, a svi sudionici projekta već imaju nove ideje za mlade u nadolazećoj godini.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook