Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Sedamdesetak djece s teškoćama u razvoju natjecalo se u nogometu na ligi održanoj u Donjoj Stubici

Kod djece s teškoćama potičemo razvoj motorike i fizičke aktivnosti i omogućavamo im druženje, kažu organizatori


U sklopu projekta Special Power League u Donjoj Stubici održana je proteklog petka i subote dvodnevna sportska liga, odnosno natjecanje namijenjeno djeci i mladima s teškoćama u razvoju s područja cijele Hrvatske.

Special Power League (SPL) je sportska liga za djecu s teškoćama u razvoju, osnovana 2018. godine, pokrenuta od strane Udruge 'Akademija zdravog življenja', a pridružili su joj se Hrvatski nogometni savez (HNS), Hrvatski rukometni savez (HRS), Zaklada Mateo Kovačić, Udruga SILab, Udruga 'Veliko Srce' iz Koprivnice, Udruga Latice, Udruga 'Pogled' iz Nedelišća, Udruga za Downov sindrom 21 Split, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ Osijek, Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Udruga za sindrom Down – Zagreb, Udruga za Down sindrom – Rijeka 21, kao i nogometni i rukometni klubovi iz Hrvatske i inozemstva.

Organizatorica događanja u Donjoj Stubici je Patricia Hrenek, koja se u projekt uključila preko suradnje s Akademijom zdravog življenja. – Naša ekipa Krapinsko – zagorske županije predstavljena je ispred Floorbal kluba, ali treniraju i s NK Stubica. Imamo uključeno 21 dijete i interes je velik, no nažalost imamo manjak trenera – rekla nam je Patricia.

Projekt je na volonterskoj bazi, a treninzi se ne naplaćuju. – Prvo i osnovno jest da želimo kod djece s teškoćama u razvoju poboljšati motoričke sposobnosti i fizičku aktivnost, što je itekako važno za njihov daljnji razvoj. A tu je i druženje, što je izuzetno bitno, jer je većina te djece isključena iz zajednice i od vršnjaka, pa se kroz treninge i ovakve lige osjećaju dijelom zajednice. Osigurali smo svima i dresove, na natjecanjima medalje i pehare, što im pričinjava veselje, zadovoljstvo i uzbuđenje – ispričala nam je Patricia, koja je završila preddiplomski studij socijalnog rada, a trenutno je na diplomskom studiju socijalne politike, a paralelno studira i projektni menadžment.

Rekla je kako s djecom rade treneri koji već imaju iskustva treniranja u NK Stubica, a velika podrška su roditelji. Tako su u Donjoj Stubici održana natjecanja u nogometu, igrao se pomalo i rukomet i košarka, a sudionici su upoznati i s floorballom.

Sudjelovalo je sedamdesetak djece, uz domaćine i ekipa Dinama, Hajduka, Rijeke, Sloge Čakovec i Istre. Nakon natjecanja, djeca su posjetila Muzej krapinskih neadertalaca koji su im darovali ulaznice.

Patricia je istaknula i posebnu zahvalu Krapinsko – zagorskoj županiji, Gradu Donja Stubica i gradonačelniku Nikoli Gospočiću na potpori, kao i donatorima tvrtkama Metalis i Salvus te Stolariji Lisak i obitelji Haramustek.

 

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook