Prethodni članak
Sljedeći članak

Fellerova zgrada obnavlja se u sklopu protupotresne obnove: ‘Ova zgrada je biser Donje Stubice’

U budućnosti ovdje bi trebao nastati Kulturni centar grada Donja Stubica i sjedište Kajkaviane


Župan Željko Kolar obišao je danas i zgradu Fellerove ljekarne u Donjoj Stubici, koja se obnavlja u sklopu protupotresne obnove dvorca Stubički Golubovec.

Ovom je prilikom gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić istaknuo da je zgrada, koja je od izrazitog značaja za Donju Stubicu, u fazi obnove već nekoliko godina, a uloženo je više od 4 milijuna kuna. Zgrada se obnavlja iz nekoliko izvora.

- Do sada je većinu novaca u obnovu uložilo Ministarstvo kulture, na čemu im iskreno zahvaljujem. Trenutno je u fazi obnove naš tavan, koji spada u protupotresnu obnovu dvorca Stubički Golubovec. S obzirom da je u dvorcu djelovala Kajkaviana koja je imala veliki knjižni fond, trebalo je urediti depo gdje ćemo smjestiti tu zbirku. Uređuje se prostor tavana za te potrebe. Radovi su pri kraju, trebali bi završiti do 10. mjeseca, i u tom periodu ćemo mi kompletno preseliti zbirku u prostor Fellerove ljekarne – rekao je Gospočić, uz zahvalu nositelju projekta, Krapinsko – zagorskoj županiji, što je prepoznala ovu zgradu kao potencijalni depo i prijavila projekt na Ministarstvo kulture.
-U budućnosti ovdje bi trebao nastati Kulturni centar grada Donja Stubica i sjedište naše Kajkaviane. Za 10 do 15 dana krećemo u uređenje podruma ove zgrade, za što smo dobili sredstva preko projekta ZEZ Mobilni centar. Grad ulaže 50 posto, a 50 posto smo dobili. Vrijednost je oko 500 tisuća kuna, a nakon što izvođač radova na sanaciji depoa završi radove tu, mi ćemo krenuti s javnom nabavom za nove radove, uređenje kata, gdje bismo uspjeli možda kompletno urediti tavan, kat i podrum. Zgrada bi onda mogla funkcionirati kao Kulturni centar. Ta sredstva već imamo osigurana, obzirom da smo nekoliko puta se zahvalili gospođi Stolnik koja je Gradu darovala 200 tisuća dolara za uređenje baš ovog dijela zgrade – istaknuo je gradonačelnik.

Dodao je da zgrada ipak još neće biti kompletno završena. - Očekujemo natječaj Ministarstva kulture gdje ćemo se javiti s projektnim zadatkom i nadamo se da će nas opet podržati i da ćemo kroz godinu – dvije ovu zgradu kompletno privesti svojoj funkciji – zaključio je Gospočić.

Predsjednica Kajkaviane Ines Krušelj Vidas istaknula je da je preseljenje zbirke Kajkaviane u Fellerovu zgardu jedan veliki korak naprijed. - Uvjeti u ovom prostoru stvarno odgovaraju onima koje zahtijeva struka i nadamo se da će naša knjižna građa biti sačuvana i opet dana na raspolaganje korisnicima. U trenutnoj situaciji udruga je smanjila svoje djelatnosti i zapravo cijelu zbirku nismo u mogućnosti dati u funkciju, budući da smo stiješnjeni i čekamo tren da se preselimo i opet se otvorimo. Za sada Kajkaviana djeluje u dvije prostoije u Fellerovoj zgradi koje su obnovljene iz projekta Stub kultura koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda i Vlade RH. U tim prostorima odvijamo naše djelatnosti koje su usmjerene na komunikaciju sa članovima, na organiziranje kulturnih i edukativnih sadržaja, obavljamo puno toga online, oživljavamo i pripremamo prostor za budući Kulturni centar koji će djelovati u ovoj zgradi i pripremamo se da budemo ne samo udruga koja potpomaže nešto što je vezano uz Donju Stubicu, već se otvaramo i širem prostoru i na tragu smo toga da pokrivamo cijelo područje naše županije – rekla je Krušelj Vidas.

Nadzorni inženjer Krešimir Pustaj izvijestio je obavljenim radovima. - Izvedena je statička obnova ovog dijela potkrovlja, napravljeni su grubi instalaterski radovi, grubi građevinsko – obrtnički radovi i jedna nova statička konstrukcija koja se veže za buduće okno dizala – rekao je. Predstoji finiš sa strojarskim radovima i završni garđevinsko – obrtnički radovi te opremanje policama.

Župan Željko Kolar zadovoljan je napretkom radova. - Očekujemo da bi kroz mjesec i pol dana ovdje radovi završili i da onda do kraja listopada bi se Kajkaviana preselila u tavanske prostore. Vrijednost radova ovdje u potkrovlju je oko 2,5 milijuna kuna, od ukupnih 14,6 milijuna kuna koliko smo potpisali ugovor s Ministarstvom kulture. Bit će do kraja radova na samom dvorcu i nešto VTR – ova, što je bilo i za očekivati, ali je bitno da je Vlada RH uspjela ispregovarati produženje roka za godinu dana, pa imamo više nego dovoljno vremena da završimo sve radove koje smo si planirali – istaknuo je župan, uz čestitke gradonačelniku na svimnatječajima i inicijativama i povučenim sredstvima u obnavljanju zgrade. - Ova zgrada je biser, a vjerujem kada će biti gotova, a uređuju se i okolne zgrade i crkva, da će sam centar Donje Stubice poprimiti sasvim drugačiji izgled – zaključio je Kolar.

Na novinarsko pitanje koliko će urušavanje zida dvorca Stubički Golubovec uporiti radove na obnovi, Kolar je odgovorio da je napravljen projekt vraćanja u prvobitno stanje, a slijedi koordinacija nakon koje će biti poznato više detalja.

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook