Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo u kojim zagorskim gradovima dominiraju žene

Portal Gradonačelnik. hr istražio je kakva je zastupljenost žena u gradskim upravama

  • Foto: Portal Gradonačelnik.hr - Grad Zlatar

    Foto: Portal Gradonačelnik.hr - Grad Zlatar


Portal Gradonačelnik.hr proveo je mini istraživanje o zastupljenost žena u ukupnom broju zaposlenih u gradskim upravama. Podaci koje su dobili iz 30-ak gradova pokazuju da više od polovice zaposlenih čine upravo žene. U dvadesetak gradova ta je zastupljenost veća od 60 posto, u njih 12 čak i od 70 posto, a ‘najženskije’ gradske uprave imaju Klanjec (83,3%), Novska (80%) i Cres (78,9%), dok su u Supetru i Zlataru žene na svim ili gotovo svim upravljačkim pozicijama, piše Gradonačelnik.hr.

Na izborima 2017. gradonačelničku poziciju osvojile su Marina Budimir u Iloku, Ana Kučić u Malom Lošinju, Ana-Marija Petin  u Orahovici, Gordana Lipšinić u Ozlju, Anamarija Blažević u Pakracu, Antonija Jozić u Pleternici, Kristina Križanec u Sinju, Kristina Ikić Baniček u Sisku,  Ivana Marković u Supetru, Dragica Ratković u Varaždinskim Toplicama, Tonka Ivčević u Visu,  Nelka Tomić u Vodicama i Jasenka Auguštan Pentek u Zlataru. Ipak, gledajući zastupljenost žena u ukupnom broju zaposlenih u gradskim upravama i poduzećima čini se da ipak nismo tako loši.

Grad Klanjec

Više od 70 posto žena u gradskoj upravi imaju još Jastrebarsko, Beli Manastir, Novigrad, Sveta Nedjelja, Belišće, Pregrada, Lipik, Sveti Ivan Zelina i Pazin. U Klanjcu Gradska uprava formirana je kao Jedinstveni upravni odjel sa šest zaposlenih. Na čelu upravnog odjela nalazi se muškarac, no ostale pozicije rezervirane su za žene. Uz to, žene su glavne i u Dječjem vrtiću, Knjižnici, Kulturnom centru, Osnovnoj školi te Komunalnom poduzeću. – Na sve njih sam izuzetno ponosan, jer izvrsno obavljaju svoj posao i jako puno doprinose razvoju i ugledu grada – kaže gradonačelnik Zlatko Brlek.

Foto: Portal Gradonačelnik.hr - Grad Pregrada

U Gradu Pregradi od 12 zaposlenih devet  je žena, a  žene su i na sedam vodećih gradskih pozicija, među kojima je predsjednica Gradskog vijeća i zamjenica gradonačelnika. – Postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca jedan je od najvažnijih ciljeva suvremenog društva. Mi u Gradu Pregradi poštujemo rodnu ravnopravnost i djelujemo po transparentnim kriterijima, ne pravimo razlike između muškaraca i žena - kaže gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

-U Gradu Pregradi zaposleno je 75% žena, ali drago mi je istaknuti i da je velik broj žena na rukovodećim pozicijama, pa tako naglašavam da Grad ima predsjednicu Gradskog vijeća i zamjenicu gradonačelnika. Smatram da djelujemo kao zaista dobar tim, što se vidi po ostvarenim rezultatima –  dodao je Vešligaj.

Grad Donja Stubica

Preko 70 posto žena je i u gradskoj upravi Donje Stubice – od sedam zaposlenih čak pet su žene, a žena je i na čelu Jedinstvenog upravnog odjela.

Grad Zlatar još je jedan izrazito ženski grad – uz gradonačelnicu Jasenku Auguštan Pentek, žene su na čelu Gradskog vijeća koje ima predsjednicu i potpredsjednicu, te sedam od ukupno 15 vijećnika. Žene su na čelu sve četiri gradske ustanove – Pučkog otvorenog učilišta, knjižnice, galerije, vrtića, turističke zajednice, a od tri škole na području žene su na čelu dvije. Od 11  zaposlenih u gradskoj upravi čak 7 su žene, pa je i Grad Zlatar na zastupljenosti od preko 60 posto,piše portal Gradonačelnik.hr.

- Građani Zlatara svakako su pokazali da cijene ravnopravnost te da su na vodećim pozicijama odabrali žene. Od 2017. godine u Zlataru je vidljiv porast žena na vodećim pozicijama te porast žena koje su se uključile u politički život grada, ali i u ostalim segmentima upravljanja. Došlo je do velikih promjena u sastavu Gradskog vijeća gdje je sada skoro polovica žena. Prijašnji saziv vijeća imao je samo 2 žene, pa je sada taj broj višestruko povećan. Mi nismo kvote, već ravnopravni dio društva u našem gradu. Brojne žene našeg grada i preko udruga doprinose kvaliteti i ljepšem životu u našoj zajednici. Isticanjem pozitivnih primjera privlačimo žene da se aktivno uključe i da građani spoznaju da žene mogu kvalitetno obavljati vodeće funkcije -  ističe Jasenka Auguštan-Pentek.

U Hrvatskoj je samo 13 gradonačelnica, ali u gradskim upravama i na čelnim pozicijama prevladavaju žene. Dodajmo i kako je Supetar – jedini grad u kojem su žene na svim upravljačkim pozicijama

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Novog Vinodolskog i Senja ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program