Prethodni članak
Sljedeći članak

BUNA TRAJEEEEE - odzvanjat će sutra Gupčevim krajem!


Buna trajeeeee, ponovo će sutra odzvanjati Gupčevim krajem, kao što je i običaj posljednjih 16 godina.Seljačka buna – Bitka kod Stubice najposjećenija je manifestacija u Krapinsko – zagorskoj županiji, a održava se sutra.

Povijesna bitka, koja je održana prije 451 godinu, a u kojoj su se hrabri seljaci usprotivili vlastelinima, danas je simbol borbe malog čovjeka protiv ugnjetavanja 'onih iznad'. Nakon što je krenula od male ideje Družbe vitezova zlatnog kaleža, da se bitka uprizori upravo ovdje, na autohtonim lokacijama gdje se bitka i odvijala, prerasla je u manifestaciju koja svake godine privlači velik broj posjetitelja – neki joj se vraćaju svake godine, a neki dolaze po prvi puta. Posljednjih godina u Donju Stubicu se na dan manifestacije slijeva preko 10 tisuća posjetitelja, kako bi vidjeli oživljenu Seljačku bunu – bitku između kmetova, predvođenih Matijom Gupcem te vlastelinske vojske, predvođene zloglasnim Franjom Tahijem.

Sudjelovat će 14 udruga iz cijele Hrvatske te gostujuće udruge iz Slovačke, Mađarske i Slovenije. Ukupno bi nas se trebalo okupiti oko 250 sudionika na bojnom polju, a popratni dio manifestacije, uz srednjovjekovni sajam, ali i muziku uživo, kao i okupljanje pobunjenih kmetova, održat će se u samom centru grada. Stoga, svakako rezervirajte subotu, 10. veljače, za Bitku kod Stubice.

Manifestaciju organizira Družba vitezova zlatnog kaleža, zajedno s Turističkom zajednicom Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook