Prethodni članak
Sljedeći članak

BUNA TRAJE!!! Ekskluzivno doznajemo: U Bitku kod Stubice ove godine nas vodi novi Gubec!


Pred nama je još jedno obilježavanje Seljačke bune. Uz brojne najave Bitke kod Stubice, Družba vitezova zlatnog kaleža iznenadila je objavom kako će ove godine kmetsku vojsku u bitku na bojno polje povesti 'novi' Gubec.

Ulogu Matije Gupca od Krešimira Končevskog, koji je ovaj lik odlično tumačio sedam godina, preuzeo je Igor Frajtag. Održana je i službena primopredaja uloge, kako su rekli u Družbi, uz kupicu vina, ovoga puta u ljepšim okolnostima. Naime, Krešimir Končevski ulogu Gupca preuzeo je nakon smrti prvog Gupca, Zlatka Mirta Mede IV. Svojim osebujnim karakterom i izgledom, Medo je u samim počecima uprizorenja Bitke kod Stubice bio kao pravi, autohtoni Gubec.

Končevski je taj izazov prihvatio u nesretnim okolnostima, no s njime se itekako dobro nosio, utjelovivši lik Matije Gupca na svoj, poseban način. – Svakom Zagorcu bi, pretpostavljam, bila čast igrati ulogu ove, nama najveće povijesne ličnosti. Tako i meni i nadam se da sam u ovih sedam godina barem djelomično doprinesel tome da se ta buna održi i da svi zajedno napravimo jedan pomak naprijed, što je sada i vidljivo po tome koliko ljudi dolazi na bitku – rekao je Končevski, dodavši sam za sebe kako je buntovnik po prirodi, stoga mu se u tu ulogu nije bilo teško uživjeti.

No, kaže, došlo je vrijeme da se ta dužnost preda nekom mlađem. – Svi mi imamo svoj vijek trajanja i vrijeme je da se ova uloga prenese nekom mlađem, ko bude na svoj način utjelovil Gupca i dal jednu novu dimenziju tom liku koji je bezvremenski – istaknuo je Končevski.

Igor Frajtag jedan je od osnivača Družbe vitezova zlatnog kaleža, jedan od pokretača ideje da se uprizori Seljačka buna u stubičkom kraju. Stoga je, nekako, bio i logičan izbor, kao 'čovjek iznutra'. – Nagovorili su me – našalio se, a onda dodao: 'Lijepo je zapravo da ovaj put primopredaja ide bez ikakve sile, kao prvi put. Vrijeme je da okrenemo novu stranicu, ali da probamo nastaviti i dalje sa Seljačkom bunom u istoj kvaliteti i još bolje.'

Istaknuo je kako će dati sve od sebe da prenosi tu ulogu dalje, s jednim vlastitim pečatom koji će joj dati, što, vjerujemo, uz buntovnički duh koji ima u sebi i poznavanje 'tematike' obzirom na iskustvo u udruzi, neće biti nikakav problem.

Osim primopredaje kod Gupčeve hiže u Hižakovcu, stari i novi Gubec, zajedno s nekolicinom članova Družbe, obišli su pješice puteve seljačke bune i Gupčevih puntara i na brojnim punktevima zahvalili onima koji su do sada doprinijeli i doprinose svake godine da se Seljačka buna 1573., oživi na najbolji mogući način.

Ove godine, manifestacija, kao i obično, započinje Puntanjem kmetov, 3. veljače. – Program počinje kod rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu u 12 sati, a nakon toga slijedi predstava 'Puntanje kmetov' kod Gupčeve lipe u 14 sati. Pozivamo sve da dođu – najavljuje Ivan Štefek, predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža.

Bitka kod Stubice održat će se 10. veljače. U najvećem uprizorenju jedne bitke u Hrvatskoj i ove godine sudjelovat će brojne udruge, na bojnom polju kod dvorca Stubički Golubovec. – Imat ćemo preko 200 sudionika, 20 udruga iz cijele Hrvatske, ali i Mađarske, Slovačke i Slovenije. Scenarij svima dobro poznat, no sam tijek bitke svake godine malo izmijenimo, da bude drugačije – kaže Štefek.

Sama produkcija bitke lani je dignuta na puno viši nivo, brojnim novitetima oko specijalnih efekata, razglasa i dijaloga, s čime se nastavlja i ove godine. – Ne želimo sve otkriti, nešto ćemo ostaviti i za iznenađenje. Jasno, poslije bitke slijedi i zabavni program u centru Donje Stubice, pozivamo sve koji dođu da ostanu cijeli dan – najavljuje Štefek.

Iz jedne male, ali velike ideje nastale prije 16 godina, nastala je ova manifestacija koja plijeni veliki interes posjetitelja ne samo iz okolice, nego i iz raznih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. – Naravno da smo ponosni na to. Bilo je teško na početku, radili smo to sve sami kao udruga i organizacijski i financijski, jedva spajajući kraj s krajem. No, uz veliki entuzijazam i pomoć svih koji gaje ljubav prema srednjem vijeku, napravili smo iz jedne velike povijesne priče manifestaciju i uzdigli je na visoki nivo – ističe predsjednik Družbe vitezova.

Valja spomenuti kako je i ove godine, osim same Bitke kod Stubice, pripremljen i bogati popratni program. Naime, okupljanje je u centru Donje Stubice, odakle pobunjeni kmetovi sa svojom vojskom kreću na bojno polje, obračunati se s Tahyjevom vojskom.

Manifestacija donosi i srednjovjekovni sajam s bogatom ponudom domaćih proizvoda, ali i bogatom gastro ponudom, a nakon bitke slijedi i glazbeni program u Parku Jure Stubičanca, gdje će svirati Storm Bluzy Band od 15.30 sati, a zatim će se za pravi spektakl pobrinuti Let 3 u 18 sati, nakon kojih će posjetitelje zabavljati Cinkuši od 20 sati.

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook