Prethodni članak
Sljedeći članak

„Žajganje starinskom žajgom želimo zaštititi kao kulturno dobro“

Proteklog petka i subote u Velikoj Horvatskoj održana je 18. manifestacija „Dani kulture, zabave i športa“ u organizaciji Kulturno-umjetničkog društvo „Horvatska“


Proteklog su se vikenda na igralištu Područne škole Velika Horvatska odvijali 18. Dani kulture, zabave i športa Horvatska 2022. Organizatori, KUD „Horvatska“ uz pokroviteljstvo Općine Desinić i TZ područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela i ove su se godine posjetiteljima potrudili ponuditi bogat program s ciljem očuvanja, već pomalo zaboravljenih zagorskih običaja.



U petak je održana radionica izrade rekvizita za prezentiranje starinskih igara i običaja. Izrađivali su se rekviziti poput lukova i strijela, napravljena je stara kuglana te pripremljeno drvo za piljenje, kao uvertira u centralno subotnje događanje – žajganje cug žajgom. U subotu se odvijao kulturni-umjetnički dio programa, uz folklor i pjevanje. Nastupili su gosti iz KUD-a Elizabeta iz Jalžabeta, zatim KUD Ivan Goran Kovačić iz Bibinja te domaći KUD Horvatska. Nakon toga je uslijedilo natjecanje u starinskim sportskim igrama – skakanje u vrećama, za djecu, ali i za odrasle, zatim luk i strijela, također djeca i odrasli, potom stara kuglana, potezanje štrika i ono najvažnije, žajganje starinskom cug žajgom kao glavna atrakcija i zaštitni znak igara u Velikoj Horvatskoj.

Organizatori kažu da su jako zadovoljni ovogodišnjom posjetom, jer je očigledno da su se nakon dvije, skromnije posjetom, pandemijske godine ljudi zaželjeli druženja. – Jako smo zadovoljni posjetom zato jer smo mislili da neće biti naročita. Odaziv je bio jako velik i bilo je dosta zainteresiranih za sudjelovanje u starinskim sportskim igrama. To nam i je cilj, da potaknemo mlade da se što više uključe. Bilo je jako, jako puno mladih koji su zainteresirani i koji su već ove godine ispitivali kada će biti sljedeće igre – zadovoljna je odazivom predsjednica KUD-a Horvatska Regina Ljubić te zahvaljuje svima koji su pomogli da se manifestacija održi. KUD je pokrenuo postupak kod nadležnih tijela da se žajganje starinskom cug žajgom zaštiti kao kulturno dobro. Uz ovu inicijativu još su mnogobrojne aktivnosti koje provodi KUD-ova Sekcija za prezentiranje starinskih igara i običaja, koju predvodi Miljenko Ljubić. – U toj sekciji imamo između ostalog ne samo starinske igre, već i običaje: žetvu, branje grojzdja v trsju i košnju trave. Prezentacijom ovih običaja želimo sačuvati našu staru zagorsku tradiciju koje se, nažalost već pomalo zaboravlja – kaže nam voditelj sekcije Miljenko Ljubić te dodaje kako bi bilo vrlo teško bilo što organizirati bez podrške lokalne zajednice.



– Općina Desinić je prije nekoliko mjeseci kupila zemljište koje se nadovezuje na prostor škole, gdje se u narednom razdoblju planira urediti prostor, kako bi se za pojedine starinske igre koje se prezentiraju na otvorenom uredilo igralište. U planu su i sadržaji s nekim manjim montažnim objektom, kako ubuduće ne bi ovisili o vremenskim neprilikama te bismo na taj način kompletnu manifestaciju mogli dovesti na višu razinu. Taj nam je segment jako bitan i vezano uz zaštitu tih starinskih igara, jer je potrebno imati adekvatno uređeno igralište kako bi bilo moguće posjetiteljima prezentirati te naše starinske igre – zaključuje Ljubić koji se nada da će entuzijazam ovih zaljubljenika u starinske običaje biti prepoznat te da Manifestaciju čeka svijetla budućnost.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook