Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO&FOTO] Bitka kod Stubice oduševila publiku: Gupčeva vojska odnijela pobjedu, Tahy pobjegao!


Prikaz Seljačke bune kroz Bitku kod Stubice još jednom je oduševio gotovo 20 tisuća posjetitelja danas u Donjoj Stubici. Oduševljenje je bilo tim veće, što je ove godine, neočekivano, u bitci pobjedu odijela kmetska vojska, predvođena Matijom Gupcem.

Družba vitezova zlatnog kaleža još jednom je, zajedno s brojnim udrugama iz Hrvatske, ali i inozemstva, pripremila pravi spektakl, vrijedan svake pohvale. Odlična produkcija, specijalni efekti, gluma, još jednom su bili dokaz zbog čega je ovo najposjećenija i najveća manifestacija u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Unatoč povijesnim činjenicama, organizatori bitke ove su godine odlučili iznenaditi publiku i prikazati sasvim drugačiji ishod bitke, koju je zloglasni Tahy ovoga puta izgubio.

-Vlastelinstvo dobro stoji, moj ugled kod cara je strašan. No, sad se tu skupila jedna šaka huligana… Bit će druge godine puno bolje, sad smo se naučili pameti, makar je i mene i vojnike ovo iznenadilo i desilo se da smo se morali povući na pričuvne položaje – rekao je, u Tahyjevom tonu Zdravko Grabušić.

No, povrh svega, istaknuo je izuzetno pozitivan dojam današnjom manifestacijom, osobito velikim brojem posjetitelja. – Velika je to stvar za Stubicu i treba zahvaliti svima koji su bili u organizaciji. Jedan dio priče su vježbe i pripreme oko same bitke i borbi, no drugo je velika organizacija od strane Grada i Turističke zajednice – rekao je Grabušić.

Ponosan zbog pobjede kmetske vojske bio je Matija Gubec. – Nekak da sme pobijedili, pa poglejte kolko nas ima! Napokon su se kmeti odlučili da nema više nazaj, da trpeti nemreju taj Tahyjev jarem i odlučili su se boriti do zadnje kapi kmetske krvi. Odlučili su: ili buju potukli ili buju hmrli ko slobodni seljaki – rekao je Igor Frajtag, koji se ove godine, po prvi puta, našao u ulozi Matije Gupca.

Istaknuo je kako je jako puno truda uloženo u organizaciju, kroz same probe, ali i sve drugo posljednjih dana. – Mislim da smo ponovo napravili jednu jako dobru priču, a to se vidi i po posjećenosti. Ponosan sam što mi je Družba dala ulogu Gupca, no visoko su stepenicu postavili Zlatko Mirt Medo IV kojega nema već osam godina i Krešimir Končevski. No, evo, nadam se da budem ja uspel dati svoj dodatni 'tač' cijeloj prići i dići ju možda na još viši nivo – rekao je Frajtag.

Predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek izuzetno je zadovoljan ovogodišnjim izdanjem Bitke kod Stubice, nakon nekoliko tjedana pripremi. – Promijenili smo malo scenarij. Imamo novog Gupca, možda si je više kuraža zel, pa smo si ga i mi više zeli i Tahy je pobegel – rekao je Štefek. Zahvalio je svima u organizaciji, kao i udrugama iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske, koje su sudjelovale u bitki.

Ponosan na još jedno izdanje obilježavanja Seljačke bune je i donjostubički gradonačelnik Nikola Gospočić. – Ovo je još jedna potvrda odlične organizacije, što je već tradicija, kao i posjećenost. Ponosni smo na seljačku bunu, nama to nije samo manifestacija, nego način života. Mi seljačku bunu živimo kroz cijelu godinu i bitno nam je da buna ostane u sjećanju mladih, ali i svih posjetitelja danas, stoga nam je cilj i da se dobro zabave, nešto fino pojedu, ali i uče o povijesti ovoga kraja – rekao je Gospočić.

Župan Željko Kolar rekao je kako je ova manifestacija dio brenda Krapinsko – zagorske županije te se, uz Bitku kod Stubice, manifestacija obilježava i kroz Puntanje kmetov i Pohod na Cesargrad tjedan, odnosno dva tjedna prije same Bitke. – Gotovo 20 tisuća posjetitelja u jednom danu je respektabilna brojka, zbog čega su i svi smještajni kapaciteti popunjeni, a na bunu dolaze posjetitelji ne samo iz mnogih krajeva Hrvatske, nego i uz Slovenije i mi smo ponosni na ovu manifestaciju, ali i na Seljačku bunu i naše ljude 1573. koji su znali da se treba boriti za pravicu – rekao je Kolar.

Manifestaciju su, osim brojnih posjetitelja iz raznih krajeva, ali i čelnika zagorskih gradova i općina, posjetili i predsjednik SDP – a Peđa Grbin te saborska zastupnica i članica političke platforme Možemo Sandra Benčić.

– Ova je manifestacija simbol otpora, koje mi kao hrvatsko društvo još i dan danas imamo i pokazujemo – rekla je Benčić, dok je Grbin istaknuo kako se duh bune u Zagorju osjeti i dan danas. – Lijepo je doći i osobno vidjeti gdje je to sve bilo, o čemu učimo u osnovnoj i srednjoj školi, ali i na fakultetu. Zagorje je dalo puno boraca za slobodu i drago mi je da danas o slobodi govorimo na pravom mjestu, upravo u stubičkom kraju i Hrvatskom zagorju – rekao je Grbin.

Iako je Bitka kod Stubice završila, u Donju Stubicu još uvijek stignete navrati, jer od 18 sati u Parku Jure Stubičanca slijedi koncert grupe Let 3, uz bogatu gastro ponudu i srednjovjekovni sajam.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook