Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliki koncert u čast 'velikom' Jiraseku

Zajednički nastup puhača iz Marije Bistrice i Buzeta


KUD ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica po prvi je puta organizirao Memorijalni koncert u spomen na Branka Jiraseka, koji je dugi niz godina vodio Limenu glazbu ovog KUD-a i ostavio veliki glazbeni trag u Mariji Bistrici. Koncert je održan u Domu kulture u Mariji Bistrici, u subotu 27. travnja, točno na 20. godišnjicu smrti Jiraseka, koji je rođen 2. srpnja 1926., a osim u Mariji Bistrici, veliki je trag ostavio i u Buzetu, u Glazbenom društvu ''Sokol'', gdje je radio prije dolaska u Mariju Bistricu.

Stoga su za nastup na ovom prvom memorijalnom koncertu u čast velikana, koji je glazbeno obilježio dva prijateljska mjesta, odabrani Puhački orkestar KUD-a ''Lovro Ježek'' i Puhački orkestar Glazbenog društva ''Sokol''. U Mariji Bistrici se Branka Jiraseka sjećaju kao učitelja glazbenog u osnovnoj školi, a u Limenoj glazbi, koja ove godine slavi 130 obljetnicu ostavio je neizbrisiv trag. Uz njega limena je počela svoj proces etabliranja kao odlične amaterske limene glazbe, koja godišnje ima pregršt nastupa diljem Hrvatske, a i izvan njenih granica. Slično je i sa Glazbenim društvom ''Sokol'' iz Buzeta. I jedne i druge osim kvalitete bavljenja glazbom, obilježava i međusobno prijateljstvo, koje traje već niz godina, a ovim je koncertom dobilo još jedan dodatan sadržaj.

Koncertu je prisustvovala i obitelj Branka Jiraseka, predvođena sinom Damirom koji je za ovu priliku ustupio foto i video materijale, pa je na početku koncerta prikazana i prezentacija koja je mnoge starije članove podsjetila na nekadašnja vremena. Pri kraju koncerta razmijenjeni su i prigodni darovi, kako između dva prijateljska društva, tako i za obitelj Jirasek. Sin Branka Jiraseka, Damir u emotivnom je govoru kroz suze zahvalio svima iz Buzeta i Marije Bistrice, istaknuvši kako bi njegov otac bio ponosan na današnje naraštaje iz oba mjesta, čiju je glazbenu povijest obilježio.

Koliko je dubok trag ostavio Jirasek u Mariji Bistrici dodatno je potvrđeno objavom na kraju koncerta, kojemu su između ostalih prisustvovali i načelnik i predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Josip Milički i Teodor Švaljek.  Naime, predsjednik KUD-a ''Lovro Ježek'' Ivan Palanović objavio je kako će se i službeno pokrenuti procedura, da na inicijativu KUD-a ''Lovro Ježek'' Glazbena škola koja djeluje pri OŠ Marija Bistrica dobije ime upravo po Branku Jiraseku. 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook