Prethodni članak
Sljedeći članak

Ususret jubilarnom Taboru: najbolji filmovi i glazba za svačiji ukus

Najopušteniji festival u ovom dijelu svemira u jubilarnom 20. izdanju od 7. do 10. srpnja


Najopušteniji festival u ovom dijelu svemira u jubilarnom 20. izdanju od 7. do 10. srpnja

Ove godine punimo dvadeset godina filmskog druženja na zagorskim bregima! Mnogo se toga događalo od, sad već daleke, 2003. godine kada je grupa mladih domaćih filmskih entuzijasta u dvorcu Veliki Tabor pokrenula festival, tada prvi međunarodni festival kratkometražnog filma u cijeloj Hrvatskoj, i ne znajući da će njihova ideja u međuvremenu stasati u kulturni brend ove regije. S filmašima i našom publikom družili smo se na mnoge načine i kroz nebrojene programe, prošetavši filmskim kadrovima u najudaljenije zakutke svih svjetskih kontinenata. Nekoliko godina, za vrijeme obnove dvorca, bili smo i putujući festival i svoj dom nalazili diljem Hrvatskog zagorja, a preživjeli smo uživo i pandemijske godine. Iz godine u godinu rasli smo, odrastali i odolijevali različitim izazovima, učvršćujući našu filmsku obitelj onim što je najvažnije – ljubavlju i strašću prema filmskoj umjetnosti i uživanju u gledanju i otkrivanju sjajnih filmova. U tome su nam, naravno, pomagali i naši partneri, prijateljski festivali i filmske platforme, lokalna zajednica, kao i brojni pojedinci, gosti i prijatelji festivala.

Već punih dvadeset godina Tabor Film Festival dovodi filmski svijet na dlanu u našu zagorsku bajku na dlanu. Pozivamo vas da istražite raspored programa, potom osigurate svoje festivalske ulaznice te organizirate svoj dolazak i pridružite nam se u ovom obljetničkom izdanju i u zajedničkom slavljenju čarolije pokretnih slika provedete nezaboravne trenutke u okrilju Velikog Tabora!

EKLEKTIČNA GLAZBENA PONUDA

Taboroteka donosi glazbu za rasplesane ljetne noći

Na Sunset Stage dolaze Čuvarkuća, novi indie rock projekt iz Osijeka koji će koncertno predstaviti svoj album prvijenac Curino cvijeće, te zagrebačka audio-vizualna skupina Pseća plaža čija glazba, nastala pod mnogim utjecajima, zvuči kao pejzaž urbane džungle i opuštene atmosfere klasičnih šansona. Koncertne izvedbe ovogodišnje Taboroteke donose nove zvukove, obojane psihodeličnim ali pitkim notama, lo-fi i tropskim tempom te sanjivim melodijama.

Plesne ritmove na Tabor donose i dobro znana, ali i posve nova lica DJ scene. Za ples u suton svakoga je dana zadužena Stephanie Prekali, a noćne smjene ispod zvjezdanog neba preuzimaju DJ umjetnici Stankoff, Stefanic te Tom Bug & Elena Mikac.

DVA ROĐENDANA: 55 GODINA PROFESINALNOG RADA I 20 GODINA TFF-A

Radojka Šverko s programom filmske glazbe otvara jubilarni Tabor Film Festival

Svečanost otvorenja u četvrtak, 7. srpnja počinje u 21 sat, nakon čega slijedi program filmova iz međunarodne konkurencije, a zatim glazbeni dio večeri – prigodni nastup “Moj film” – kojim će Radojka Šverko i prateći sastav pod vodstvom prof. Vladimira Babina publiku Tabor Film Festivala podsjetiti na neke od najljepših filmskih glazbenih uspješnica, od Casablance do Titanica.

RAKETE, SPROVODI, ZALJUBLJENI ASTRONAUTI I BABAJANJA

Maštovita, jaka i raznovrsna domaća konkurencija

Manje od tjedan dana dijeli nas od jubilarnog dvadesetog izdanja Tabor Film Festivala, koji će svojim bogatim filmskim programom na velikotaborskom brdu iznad Desinića okupiti najbolja recentna izdanja domaće kinematografije, a među redateljskim se imenima nalaze i umjetnici poznati iz svijeta likovnosti i književnosti. Predstavljamo filmove koji će se ove godine od 7.-10. srpnja u Velikom Taboru natjecati za trofej Veronikina lubanja u domaćoj konkurenciji. Među domaćim naslovima taborska će publika vidjeti tri svjetske i jednu hrvatsku premijeru.

ZAŠTITNI ZNAK FESTIVALA

Začudni filmovi u Noći žive publike

Jedan od zaštitnih znakova Tabora svakako je program pod nazivom Noć žive publike, omiljen posjetiteljima upravo stoga jer nudi izbor neobičnih, humorističnih i začudnih filmova koji se gledaju na posve nekonvencionalan način, uz glasno odobravanje ili negiranje iz redova publike, koju na svojstven način animira i voditelj. Ove se godine u ulozi voditelja Noći žive publike našao Matija Šakoronja, mladi glumac kazališta Kerempuh, kojeg osim iz filmova i serija šira javnost poznaje i po glumačkoj inkarnaciji Dudeka iz Gruntovčana. Porijeklom iz Oroslavja, Šakoronja će kao autohtoni Zagorec znati pogoditi žicu domaćoj publici i izazvati salve smijeha svojim voditeljskim i glumačkim vještinama. Začudna i drugačija Noć žive publike na programu je u subotu, 9. srpnja.

VELIKA ZAVRŠNICA NA PITCHING FORUMU

Prva profesionalna festivalska rezidencija Tabor PRO

Dvadeseti Tabor Film Festival pokrenuo je novu i važnu programsku frakciju usmjerenu na okupljanje filmskih profesionalaca i onih koji će to uskoro postati. Platforma TaborPRO ujedno je i prva takva umjetnička i edukativna praksa u Krapinsko-zagorskoj županiji, a njezin je cilj umrežavanje i usavršavanje zajednice mladih filmaša, ali i šire publike svih dobnih skupina. Mlade filmaše očekuje i velika završnica na za javnost otvorenom festivalskom pitching forumu u nedjelju, 10. srpnja u 13 sati.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook