Prethodni članak
Sljedeći članak

U nedjelju prijepodne na trgu u Mariji Bistrici humanitarna prodaja štrukli Udruge ''Hrvatska žena'' Marija Bistrica

Probajte fine štrukle i pritom pomozite u humanitarnom djelovanju


Svoj obol ''Ljetu u Mariji Bistrici'' dale su i članice Udruge ''Hrvatska žena'' Marija Bistrica. Još na Bistričkoj noći 9. srpnja prodavale su kolače u humanitarne svrhe, a u nedjelju 17. srpnja u planu je nova humanitarna akcija, ovaj puta prodaja štrukli, također u humanitarne svrhe. Ista će se odvijati na središnjem bistričkom trgu, a početak je između dvije nedjeljne mise, od 10 sati. Program će upotpuniti nastupom i zbor  Udruge umirovljenika ''Marija Bistrica'' ''Bistričko zvono'', pod ravnanjem Jurice Gregurića. Inače, u danima proslave Svetkovine MBB članice udruge bile su aktivne i u događanjima u organizaciji Svetišta MBB. 

To je samo mali djelić brojnih planiranih aktivnosti za ovu godinu, ipak malo lakšu za djelovanje ove udruge, nakon protekle dvije godine, koje su bile ograničene epidemiološkim mjerama. A samo djelovanje Udruge ''Hrvatska žena''  Marija Bistrica, kojoj je na čelu Zdravka Tkalčić, u skladu je s misijom i ciljevima koji uključuju poticanje i razvijanje duhovnih vrijednosti, čovječnosti, društvenosti i ljubav prema Domovini. Kako je navedeno i u planu rada za ovu godinu, Cilj je promicati kulturni, zdravstveni i gospodarski napredak, posebice žena u Općini Marija Bistrica. Temeljem tih načela odvijaju se prema mogućnostima aktivnosti, koje su planirane u nekoliko segmenata.

Aktivnosti u kulturi predviđene su kroz povezivanje s predstavnicima ostalih udruga u Općini u cilju kreiranja mogućih zajedničkih  aktivnosti, zatim povezivanje s drugim Udrugama žena unutar Županije i šire. Humanitarno karitativna djelatnost vrlo je važan oblik djelovanja ove Udruge, te se u narednom periodi nastoji proširiti dodatnim aktivnostima, poput izrade popisa obitelji, djece, samohranih majki slabijeg imovinskog stanja i/ili s posebnim potrebama, te njihovo uvrštavanje za jednokratnu pomoć ili u blagdansko vrijeme za  božićne poklone.

Cilj deset novih članica

U svojim planovima Udruga ''Hrvatska žena'' Marija Bistrica predviđa i osnivanje ogranka Udruge ''Naša djeca'', u suradnji sa školom i vrtićem predviđa razne načine pomoči potrebitoj djeci i učenicima,  zatim planira donacije i skloništu za životinje ''Luč Zagorja'', ali i prikupljanje posebnih ponuda tvrtki, OPG-ova u vlasništvu članica ili onih zainteresiranih koji bi odobravali poseban dodatni popust na svoju robu ili usluge.  Također, svake godine jedna od aktivnosti je i posjet časnim sestrama karmelićankama uz podjelu prigodnih darova,  što je nažalost u koroni izostalo. Korona je isto tako spriječila i sudjelovanja u brojnim manifestacijama na području Općine Marija Bistrica, koje se ponovo dijelom intenziviraju. Upravo je sudjelovanje u Manifestaciji ''Ljeto u Mariji Bistrici'' dobar povratak manifestacijama članica ove udruge.

Još jedna aktivnost članica je i uređenje zelenih površina u Općini i Svetištu, no i tu ima dodatnih ideja, poput  formiranja svojevrsne zelene patrole i u suradnji s općinskom tvrtkom Lijepa Bistrica detekcije eventualnih divljih odlagališta otpada ili pak prijedloga za dodatna uređenja mjesta u cijeloj Općini.  Prosvjetno – kulturna djelatnost predviđa organizaciju radionica i predavanja poput radionica pletenja i vezenja, ili pak razmjene recepata na kojem bi iskusne članice ili one s posebnim talentom ostalim zainteresiranim članicama i gostima prezentirale svoja znanja. Razmišlja se i o organizaciji brzog tečaja stranog jezika ili korištenja računala, tečaja crtanja i sl., ili pak o organizaciji predavanja stručnih osoba iz medicinskih područja te psihologa na teme o ženskom zdravlju i zdravlju psihe. Planirana su tematska predavanja o ženskom zdravlju namijenjena mlađoj populaciji moguće u suradnji s OŠ za djevojke te predavanja za žene starije dobi npr. na temu menopauze, prevencija raka, majčinskim izazovima, usklađivanja privatnog i poslovnog života žena i sl.

Realizacija planova i u narednom će vremenu ovisiti o ev. novim epidemiološkim mjerama, no neovisno o njima pokrenuta je službena Facebook stranica Udruge, koja također ima i svoju službenu mail adresu. No, ono što je posebno važno je da se kroz sve aktivnosti upućuje poziv novim članicama da se pridruže Udruzi, pa je tako cilj kraja 2022. godine primiti 10 novih članica. Kako kažu u Udruzi ''Hrvatska žena'' Marija Bistrica aktivnostima žele obuhvatili sve djelatnosti Udruge, a to su prije svega humanitarna, prosvjetno – kulturna, socijalno – gospodarska, briga o mladeži i obitelji, njega kulture i običaja te njega moralnih i etičkih načela katoličke vjere.  

Još članaka iz "Događanja"

Facebook